Meg tudod oldani ezt a matek feladatot? Szerintem nem nehéz, csak most valahogy nem értem az egészet. Logikai feladat.
A feladat:
A Cock Robin gyilkosságnak öt gyanúsítottja van. A kihallgatás során a következő állítások hangzanak el:
A: C és D hazudik.
B: A és E hazudik.
C: B és D hazudik.
D: C és E hazudik.
E: A és B hazudik.
Ki hazudik?
(Ez az egyik matek házim, légyszi segítsen valaki. :)) Köszi szépen
Tudom, hogy késő, de azért beírom:
Ha A igazat mond, akkor C és D is hazudik, de C azt állítja, hogy B és D hazudik (ami eszerint nem igaz), amiből akkor a D hazudik igaz lesz, tehát hogy az állítás hazugság legyen, B-nek igazat kell mondania. De B azt mondja, hogy A hazudik, ez ellentmondás, mert abból indultunk ki, hogy A igazat mond, és ennek a következményeként megkaptuk, hogy A hazudik.
Tehát A nem mondhat igazat, ergo A hazudik.
Ekkor érdemes megnézni, ki állította Aról, hogy hazudik, hiszen az állításnak az a része már biztos, hogy igaz, tehát az állításban már csak a másik szereplőről nem tudjuk, hogy hazudik-e.
B és E állította azt, hogy A hazudik (ez igaz), és egymásról is ezt mondják, ez csak úgy lehet, ha kettejük közül pontosan az egy hazudik, a másik igazat mond.
Tegyük fel, hogy B igazat mond, E hazudik. Ekkor C (aki azt állítja, hogy B hazudik), már biztos, hogy hazudik, és ekkor D-nek igaza lesz.
Hasonlóan, ha E mond igazat, és B hazudik, akkor D azon állítása, hogy E hazudik nem igaz, tehát D hazudik, és ezzel C mindkét állítása (B és D is hazudik) igaz lesz.
Tehát 2 megoldás van, és az A az, aki mindkettőben hazudik, a többiek az egyikben hazudnak, a másikban igazat mondanak.
A megoldások:
1., A: hazudik, B: hazudik, C: igazat mond, D: hazudik, E: igazat mond
2., A: hazudik, B: igazat mond, C: hazudik, D: igazat mond, E: hazudik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!