Van-e energiája az állandómágnesnek és ha igen, hogyan lehet hasznosítani?
Előzőnek:
Ha Lenz térvénye szerint feszültséget indukálsz, a mágneses tér energiája nem változik. Az indukált elektromos energiát mehanikai munkában kell befektetni, amivel mozgatod a tekercset.
Energiát "kinyerni" úgy lehet, hogy lebontod a mágneses teret. Ellentétes polaritásu mágneses térrel (histerézis), vagy Curie pont fölé hevíted.
Nézőpont kérdése. Ferromágneses anyag paramágnesessé válik, mágneses tér lebomlik. Hogy a felszabaduló energiát ezzel kinyerted vagy nem, kérdéses. De hogy értelmesen felhasználni nem tudod, az nagyon valószínű.
Eleve milyen hülye kérdés ez! Miért akarja a kérdező egyáltalán "kinyerni"?
"...ha forgatod a mágnest akkor azzal semmiféle energiát nem nyersz ki belőle. Mivel a forgása adja az energiát."
rendben van.
akkor próbáld meg forgatni mágnes nélkül - így is kell feszültségnek keletkezni, hiszen (szerinted) a forgás adja az energiát...
nem kellett volna egy kicsit jobban figyelni a fizika órán?
Szerintem meg te nem figyeltél... Az elektromos feszültség a MÁGNESES TÉRBEN mozgatott vezetőben (tekercsben) keletkezik. Tudod energiát úgy "nyerhetünk", ha valamilyen tér (mágnese, gravitációs, villamos, stb.) ELLENÉBEN munkát végzünk. Pl. gondolj a feldobott kőre...
Pedro
nézd, kedves barátom - lehet itt a zabot hegyezni, de kérdező aziránt érdeklődött, hogy hogyan lehet a mágnes "energiáját" hasznosítani.
azt, bizony a legegyszerűbben az indukcival lehet.
azzal, hogy a kinyerhető energiát csak más energia befektetésével lehet előállítani, tisztában vagyok, de az az erőlködés, amely ezt tisztán mechanikai energia átlakításaként kívánja beállítani, nem tudom másként értékelni, mint annak, hogy az illető igen "szűkltókörú
űen" szemléli a világot.
végezhetsz te bármennyi munkát, ha nincs jelen a mágneses tér - biz' nem lesz egy deka "áramod" sem. (persze ennek a fordítottja is igaz - de a kérdésben kimondottan a mágneses energia kinyeréséről volt szó..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!