Sikerült már a tudósoknak illetve más természettudománnyal foglalkozóknak villámokat befogni esetleg azt hasznosítani?
Biztosat nem tudok, de sztem nem.
Csak olvastam vhol, hogy egy villámlás elég energiát adhatna egy villanykörtének ahhoz, hogy száz évig világítson. Mivel a mondat feltételes módban volt, feltételezem, ez nem valósult meg.
Persze, hogy sikerült befogni... Sőt, gond nélkül elő is állítanak villámot, akár még erősebbet is, mint a természet :)
Hasznosítani meg nem igazán lehet... Mire? Semmi olyan nincs, ami akkor hirtelen igényelne energiát, tárolni meg nem lehet, mert ahhoz túl rövid ideig tart...
Első:
Egy villám töredéke energiát sem hordoz(na ha be tudnánk fogni ÉS tárolni is tudnánk).
"Az átlagos villám normál hasznosítást nézve kb. 3kWh villamosenergiát képes leadni a becsapási ponton átlagosan. Ha netán a teljes villámot, teljes hosszában valami csoda folytán hasznosítani lehetne (ami ugye lehetetlen), akkor kb. 100kWh energiát lehetne nyerni. " - Prof. Horváth Tibor: Villámvédelmi felülvizsgálók kézikönyve c. kiadvány
3 KWh energiából egy átlagos 60W-os villanykörte 50 órát égne (azaz 2 napot), míg 100-ból 69 napot.
utolsó:
Ott a forrásom. Csak a lényeget írtam ki belőle. Ha beleolvasol láthatod, hogy nem hasára ütött a prof, hanem komoly számítások állnak mögötte.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!