Mért állítanak elő a vastagbél baktériumai B12-vitamint, ha a vastagbélben nem szívódik fel a tápanyag (így hasznosítani sem tudjuk)?
Se nem jó, se nem rossz a baktériumoknak. Ez egy anyagcsere termékük, amit mi úgy ismerünk B12 és speciel számunkra ez pont egy létfontosságú anyag. Vannak olyan baktérium is, amelyeknek anyagcsere termékeik mérgezőek ránk emberekre, ilyen pl a Botulinum toxin (pl.:kolbászmérgezés, amit a Clostridium botulinum nevű faj tagjai által termelt méreganyag okoz).
Egyébként ez a vastagbélből történő fel nem szívódás nagy vita tárgya tudományos körökben. Érvek és ellenérvek vannak, ami bizonyos, hogy egyes törzsek rövid szénláncú zsírsavakat (SCT) termelnek, amik táplálják a vastagbél nyálkahártya sejtjeit, fontos a kompetitív gátlás is a patogén törzsekkel szemben, illetve koleszterin szint regulációja is összefügg a bélflórával, de elgondolkodtató az is, hogy a vastagbélben lévő baktériumflóra által termelt K-vitamin mennyire szívódik fel, mert láthatóan vérzékenyebbek a nem egészséges flórával rendelkezők.
z
Kicsit OFF, de fontos itt megjegyezni:
Ha a vastagbélben a bacik termelnek is B12-t (én csak más B-vitaminokról hallottam, pl. 1, 5, 6), akkor sem szívódik fel, mert a B12 felszívódásához kell a gyomorban termelődő intrinsic faktor, és maga a B12 felszívódása pedig a vékonybélben megy végbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!