Segitseget szeretnek kerni, mert nem vagyok rossz nyelvtanbol, de ez a resze soha nem ment?
Morfemakra kell bonatni a kovetkezo szavakat ( kepzo, jel, rag)
gyumolcsfaim
nagyobbacska
sokszoroz
szazadokbeli
Elore is koszonom szepen!
Meg kell határozni, hogy milyen képző, stb. vagy nem?
gyümölcsfáim:
gyümölcs: szótő - fa: szótő (összetett szó, 1-sel jelölöd mind2-t), i: birtoktöbbesítő jel, m: birtokjel
nagyobbacska:
nagy: szt., obb: fokjel, acs??? ka: kisebbítő képző. talán az acska a kisebbítő??? ezt nem tudom.
sokszoroz: sok: szótő, szor: számnév képző, oz: ige képző
századokbeli: száz: szt., ad: képző (főnév), ok: többes szám jele (o: kötőhangzó, de egybe jelöljük, külön odaírod, h kötőhangzó), beli: ezt őszintén szólva nem tudom
Remélem, segítettem.
Bocsánat, de az első válaszban több hiba is van.
Pl. "kisebbítő képző" nem létezik, az kicsinyítő képző. A birtokos személyjelnek pedig külön alakja van többesszámú birtok esetén is, tehát nem vesszük külön a birtoktöbbesítő jelet és a birtokos személyragot.
De nem is sorolom tovább, inkább írom az én megoldásaimat:
gyümölcsfáim: gyümölcsfa (szótő, összetett szó, főnév) + birtokos személyjel (E / 1)
nagyobbacska: nagy (szótő, melléknév) + o (kötőhang) + bb (a középfokú melléknév jele) + a (kötőhang) + cs (kicsinyítő képző) + ka (kicsinyítő képző)
[A "cs" régies kicsinyítő képzőre további példák: nyulacska, úrficska, anyácska stb.)
sokszoroz: sok (szótő, határozatlan számnév) + szor (határozó rag) + ö (kötőhang) + z (igeképző)
[Ez azért érdekes, mert "aranyszabály", hogy a toldalékok sorrendje egy szóban kötött: képző, jel, rag. Tehát mégis van kivétel.]
századokbeli: száz (szótő, tőszámnév) + ad (törtszámnév képzője) + o (kötőhang) + k (a többesszám jele) + bel (?) + i (melléknévképző)
A "bel" nekem sem tiszta, nem is találtam sehol sem; érzésem szerint a -ban, -ben helyhatározó rag régebbi alakja lehet talán.
Üdv. :)
Első vagyok.
Második: köszi a korrekciót, biztos igazad van, bár én külön venném azt, amire mondtad, hogy nem kell. Kérdező, majd mondd el, hogy sikerült!
gyumolcsfaim : gyumolcs T1 + fa T2 + i birtoktobbesito jel + m birtokos szemelyjel E/1
nagyobbacska: nagy T + o kotohang + bb + kozepfokjele + melleknevkepzo
sokszoroz : T + szn. kepzo + igekepzo
szazadokbeli: T + Ksz. + tobbesszam jele + melleknev kepzo
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!