Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Adott egy egyenlet: a^3=b^2+2...

Adott egy egyenlet: a^3=b^2+2 Ezt a természetes számok halmazán kell megoldani. Azt is tudom, hogy a=3; b=5 jó megoldás. Az a bizonyítandó, hogy ez az egyetlen megoldás. Miért nincs több megoldása?

Figyelt kérdés

2012. nov. 1. 21:10
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
...csak itt meg elakadtam, mint a gramofontű xD Szerintem most nem ez lesz az üdvözítő út xD
2012. nov. 2. 16:13
 12/23 anonim válasza:

Egy kis becsléssel egyszerűsíthető a feladat (egyváltozóssá). Nem fogom megoldani teljesen, hanem elmondom a lényeget:

a,b természetes szám esetén az alábbi alsó becslés érvényes:

a^3 - b^2 >= a^3-b^3

Azt kéne megmutatni, hogy a^3,b^2 eltérése nagy lesz már a,b kis eltérése esetén. Ez most mese volt. A lényeg:

a^3-b^3=(a-b)*(a^2+ab+b^2) > 2, biztosan teljesül, ha a-b > 2. Megkaptuk tehát, hogy ha a-b > 2, akkor

a^3-b^2 > 2.

Tehát, ha a - b > 2, akkor az egyenletnek tuti nem lesz megoldása. Így csak az olyan (a,b) számpárokat kell nézni amelyeknek az eltérése legfeljebb 2. (3,5 is ilyen egyébként, nem véletlenül).

Ezeket pedig lehet olyan formában keresni, hogy b=a+2,b=a+1,.... Innentől bízom rád.

2012. nov. 3. 00:54
 13/23 anonim ***** válasza:

Hibás az előző gondolatmenet. Addig rendben van, hogy ha a-b>2, akkor nincs megoldás, ez nyilvánvaló is, viszont (a-b) ettől még lehet nagy abszolútértékű, negatív szám. Nagyságrendileg b=a*gyök(a) az egyenlet alapján, ilyen számpárokat kellene keresni, amikor is b sokkal nagyobb, mint a.

Ez szerintem tipikusan olyan diofantoszi egyenlet, amelynek a megoldásáért doktori fokozat jár. Nagyon nehéz, hatalmas háttértudásra van szükség, mellyel együtt egy teljes bizonyítás akár több száz oldalas is lehet. Kizártnak tartom, hogy erre a feladatra itt válasz fog érkezni.

(Ezt onnan sejtem, hogy az egyenletnek van megoldása. Ha nem lenne egy sem, akkor azt bizonyítani gyakran sokkal könnyebb.)

2012. nov. 3. 02:04
 14/23 anonim ***** válasza:
Habár eddig nem írtam értékelhető választ megkérdezném a kérdezőt, honnan van a feladat? Mert valószínűleg igaza van az előzőnek, hogy elég nehezen megoldható. Remélem tudjátok, hogy a Catalan-sejtés majdnem ugyanez, csak nem 2-vel, hanem 1-gyel.
2012. nov. 3. 11:08
 15/23 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy ha te azt állítod, hogy az a^3+b^3=b^3+b^2+2 egyenletnek nincs megoldása semmilyen b esetén (azt az egyet leszámítva), akkor olyan b esetén sincs, ami azt adja, hogy b^3+b^2+2 köbszám. Ebből pedig a Fermat-sejtés speciális alakja következik. Ezt Gaussnak sikerült csak belátni.
2012. nov. 3. 11:33
 16/23 anonim ***** válasza:
Amit előbb írtam az nem következik az állításodból, csak szemléltetésként írtam, hogy majdnem ugyanaz.
2012. nov. 3. 11:36
 17/23 A kérdező kommentje:
Az érdekes a dologban, hogy középiskolai feladatok (emelt szintű? verseny?) között volt ez a feladat. Magam is sokat tököltem vele, de hátha mindegy alapon tettem fel, sosem lehet tudni, kinek van vmi ötlete.
2012. nov. 3. 12:01
 18/23 anonim válasza:
100%

Valóban, elég csúnyán benéztem azt, késő volt már, elnézést.

A megoldás pedig itt ( [link] megtalálható.

2012. nov. 3. 12:03
 19/23 anonim válasza:

Itt jóval nagyvonalúbban intézik el: [link]

Azért egy elemi megoldásra kíváncsi lennék most már. :)

2012. nov. 3. 12:13
 20/23 A kérdező kommentje:

Ben92:

Á, ezek jók! Köszi!

Hogyan találtad meg? Vagy ismerted már?

2012. nov. 3. 14:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!