Levezetné nekem valaki az alábbi egyenletet ha kérhetem? Tök 1xű tuti, de rágörcsöltem. :D (x-1) / (x+1) <=1
(x-1)<=1(x+1)
(x-1)<=(x+1)
x<=x+2
0<=2
Nekem ez jön ki rá. A nulla megfelel annak, hogy kisebb, mint kettő, tehát elvileg jó.
Értelmezési tarományt előszöt is leszűkíted: x nem lehet -1, mert akkor a nevező 0.
Nullára rendezed:
1-(x-1)/(x+1)<=0
Közös nevezőre vonsz a baloldalon:
(x+1 + x-1 ) / (x+1)<=0
összevonsz:
2x/(x+1)<=0
Ezután megvizsgálod, külön a számlálót és a nevezőt, hogy melyik hol milyen előjelű. Azok a tartomány lesz jó, ahol pontosan az egyik negatív, ( ekkor a tört értéke negatív). vagy a számláló 0.
2x negatív ha x<0
2x pozitív ha x>0
2x =0 ha x=0
x+1 negatív, ha x<-1
x+1 pozitív, ha x>-1
Jó tartomány: -1<x<=0
Természetesen az enyém sem jó ( a második), mert benéztem egy előjelet.
A helyes megoldás:
-1+(x-1)/(x+1)<=0
(-x-1 + x -1 )<=0
-2 <=0
Tehát tényleg azonosságra jutsz, de egyenlőtlenségnél akkor sem szorozhatsz be a nevezővel, mert ha éppen a megoldás nem azonosság, akkor eljesen félrevezethet.
Így a megoldás -1-en kívül az összes szám.
-.-
Este nem fog az agyam, bocs
Kezdjük előröl: x nemegyenlő -1, a nevező miatt
Nullára rendezed:
(x-1)/(x+1)-1<=0
(x-1)/(x+1)- (x+1)/(x+1)<=0
(x-1-x-1) / (x+1)<=0
-2/(x+1)<=0
A bal oldal akkor kisebb, mint 0, vagyis akkor negatív, ha a nevező pozitív. ( Mivel negatív a számláló, ugyanis negatívat pozitívval osztva lesz az eredmény negatív)
Vagyis: x+1>0
x>-1
Köszi!
Csak azt nem értem, hogy hogy lehet hogy mind2 egyenletmegoldás ekvivalens átalakításokkal él és más megoldást ad? Ez képtelenség elvileg nem? EGyébként kösz!
Most konkrétan melyik kettőre gondolsz? Mind hibás volt, kivéve az utolsót.
# 1/7:
Beszoroz a nevezővel, aminek nem tudni az előjelét, ezért mindenféle csúnyaság adódik, ilyet nem szabad csinálni.
# 2/7:
A bal oldalra próbáltam hozni az egyest. Azonban felcseréltem az előjeleket.
(x-1)/(x+1)-1<=0 a helyes nem pedig 1-(x-1)/(x+1)<=0
# 4/7
Lehagytam a nevezőt, figyelmetlenségből:
-1+(x-1)/(x+1)<=0 ennek a számlálóját összevonva:
(-x-1 + x -1 )/(x+1)<=0 adódik, de utána a "/(x+1)" lemaradt, így olyan, mintha beszoroztam volna a nevezővel, amit nem szabad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!