Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan kell egy kémiai egyenle...

Hogyan kell egy kémiai egyenletet megoldani ha nem tudom hogy mi lesz a reakcióból?

Figyelt kérdés

Szóval pl itt van egy egyenlet: CH4 + O2 ---> ?

Ha lehet ne csak azt írjátok le hogy mi lesz belőle hanem hogy miért tehát magyarázzátok meg létszíves! Köszi!

2012. aug. 21. 10:55
 1/6 anonim ***** válasza:
metánt égetsz, mint a legtöbb égetésnél itt is szén-dioxid keletkezik(hiszen szén alapú vegyület), a hidrogének pedig vízgőzzé alakulnak tehát: CH4 + 2O2= CO2 + 2H2O
2012. aug. 21. 11:01
 2/6 A kérdező kommentje:
Jó de ha találkozol egy olyan egyenlettel amiből nem tudod hogy mi lesz, akkor azt hogy oldod meg?
2012. aug. 21. 11:05
 3/6 anonim ***** válasza:
értem mire célzol, arra gondolsz hogyha mondjuk van 3-4különböző vegyület ami reagál egymással, 1.Ehhez kell egy kis kémia ismeret, mint a fenti példában is ahogy írtam égetésnél általában CO2 keletkezik, nem mondhatom azt hogy metánt égetek és egyesül a oxigénnel és lesz belőle metanol, ez alapjába véve abnormális, próbáld ki, otthon elégeted az újságot nem lesz belőle sör 2.A kémiai reakcióknak van 2 törvénye: I.Töltésmegmaradás törvénye (azaz ha az egyik oldalon a töltések száma -2 akkor a másik oldalon nem lehet +4) II.Tömegmegmaradás törvénye, itt pl. látod hogy kell a vízből 2 és az oxigénből is kettő, de ez kicsit már matekos rész is.A lényeg, hogy kell egyfajta alapismeret az egészhez, ez olyan mint a biosznál, hogy a kutyának 4lába van.
2012. aug. 21. 11:22
 4/6 anonim ***** válasza:
Ehhez elemi szinten kell tudni a kémiát, az ember ha tanulja, lát egy-két (ezer) reakciót, és a magyarázatukat is. Emellett sok reakció hasonlít a másikhoz, így ki is lehet következtetni.
2012. aug. 21. 11:29
 5/6 Silber ***** válasza:

Akkor annak utána kell nézni szakirodalomban, vagy szakembert megkérdezni. Egyes esetekben ki lehet logizni, de az sem vehető biztosra, mivel vannak eltérő esetek.

Példa kilogizhatóságra:

S + O2 ->

Mindkettő elemi állapotú, oxidációs értékük 0. Kémiai reakció esetén molekulák (vagy ionok) képződnek, így töltést kell szerezniük valamilyen módon. Mivel az oxigén oxidálószer, így az ő oxidációs foka csökkenni fog, míg a másik elemé (jelen esetben kéné) nőni.

S + O2 -> SO2

Példa eltérésre:

Cu + H2SO4 ->

Az ember azt várná, hogy CuSO4 + H2 keletkezik mint a legtöbb fém-sav reakció esetén, de nem igaz. valójában:

Cu + 2H2SO4 -> CuSO4 + SO2 + H2O

Ez is csak forró, tömény állapotú kénsav esetén érhető el, másképp nem történik semmi.

2012. aug. 21. 11:32
 6/6 A kérdező kommentje:
Tudom a törvényeket meg minden 5 ös lettem 8. évvégre kémiából 7. ben meg 4 es szóval nem azzal van a gond, csak kiváncsi voltam hogy ki lehet e találni vagy sem vagy pedig télleg meg kell jegyezni a reakciókat és a végeredményüket és úgy gondolokodni. Szóval akkor télleg csak úgy lehet reakciókat megoldani hogy ismered a vegyületeket meg a törvényeket..
2012. aug. 21. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!