Ki készített már termoelemet? Milyen fém összeállításból és milyen eredménnyel?
"A termoelem párosításnak én a vas-konstantánt néztem ki. A célja áramtermelés lenne. Megvalósítható a rendszer egy intelligens kapcsolómodullal? Pl. ha 20 fok hőmersékletkülönbség van, akkor 2 modult párhuzamosan, a többit sorba, ha 50 fok, akkor pedig 5 modult párhuzamosan, többit sorosan? Persze a modulokban sok termoelem lenne sorosan összekapcsolva.
Az összeillesztésre a hegesztés vagy a kalapálás a jobb? A forrasztás sztem nem jó, mert más anyag is belekerül a kötésbe, ami rontja a hatásfokot."
Itt válaszolok, ha megengeded, mert ez még másnak is hasznos lehet.
A hőelem hideg oldali csatlakozását (ahol az egyes hőelemek összekapcsolódnak, illetve ahol leveszed a delejt) forraszthatóak. Sőt, javasolt a forrasztásuk, mert az egy biztos kötést ad. Ezért is érdemes forrasztható fémeket választani (sósavas kezeléssel a vas is az). A meleg oldali kötéseket érdemes kicsit fölgöngyölni és úgy elkalapálni. Ez rugalmas kötést ad, így a hőtágulásra (illetve a két fém hőtágulási különbségének hatására) az nem nyomódik szét.
Az intelligens modullal kapcsolatban: én inkább feltranszformálnám a feszültséget egy jobb hatásfokú DC-DC konverterrel. Ha nem sikerül annyi feszültséget előállítani, amivel már elindul a konverter, akkor marad a mechanikus kapcsolgatás (relé) és egy mezei transzformátor használata.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!