Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Szervómotort, hogyan szabályoz...

Szervómotort, hogyan szabályozunk kaszkád szabályozóval?

Figyelt kérdés
A kaszkád szabályozónak nem az a lényege, hogy a pozíciót, meg a szögelfordulást szabályozzuk? De az impulzus szélesség moduláció változtatásával csak tudunk beavatkozni, a motor irányításakor.

#szervómotor #kaszkád szabályozó
2012. jún. 28. 19:00
 1/6 A kérdező kommentje:
vagy a szervómotor már tartalmazza magában ezt a szabályozót?
2012. jún. 28. 19:14
 2/6 anonim ***** válasza:

Kaszkád szabályozó többféle lehet, például a pozícióra (szögre), a sebességre és/vagy nyomatékra és/vagy gyorsulásra is tud szabályozni. Úgy lehet szabályozni, hogy vissza vannak csatolva ezek a jelek, meg vannak mérve, és aszerint szabályoz. A beavatkozó jel persze végül a pwm. Lehet például olyat csinálni, hogy ha egyik pozízióból a másokba kell mozgatni a motort, akkor először egy adott gyorsulással gyorsuljon fel adott sebességre lineárisan, majd mozogjon azzal a sebességgel, végül lassítson egy szintén adott lassulással, és mindezt úgy, hogy közben a nyomaték ne haladjon meg egy beállított limitet. Ehhez a mozgás minden jellemzőjét mérni kell.

De ez egyetemi szintű tananyag, nézd meg egy jegyzetben, lehet találni a neten.

Kis RC járművekhez való szervomotorba (amivel a kormányt vezérlik pl.) be van építve a szabályozó, és csak vmi időzített jelet kell rá kötni, hogy beálljon egy pozícióba.

Nagyobb teljesítményű berendezéseknél meg külön van a meghajtóáramkör, szervo hajtásnak nevezik (servo drive), és van például egy endocer a motorra szerelve, ami a pozíciót és sebességet méri, és a gyorsulást meg ki lehet ez alapján kalkulálni.

2012. jún. 28. 21:05
 3/6 A kérdező kommentje:

Akkor úgy van ahogy sejtettem. Tudom a szabályzás elméletet, csak még szervómotorral nem volt eddig dolgom. A kaszkádszabályzót tipikusan szervómotor meghajtásával példázták. Ma reggel dolgom akadt egy ilyen motorral és elcsodálkoztam, hogy csak pwm-vel lehet vezérelni.

Köszönöm a válaszod.

2012. jún. 28. 21:51
 4/6 A kérdező kommentje:
Esetleg még csak annyit szeretnék kérdezni, hogy mekkora teljesítményt értettél a nagyobb alatt? Egy delta robotnak, ami max 3kg-os súlyt kell felemeljen, annak elég a kisebb is nem?
2012. jún. 28. 21:53
 5/6 anonim ***** válasza:
Ezt nem tudom, én csak kis RC-t láttam, valamint kilowattosakat, a kettő közöttivel nem volt dolgom.
2012. jún. 28. 22:30
 6/6 anonim ***** válasza:
Vagy ha lényeges a nagy visszaállási pontosság, akkor lehet léptetőmotort is használni szervomotorként.
2012. jún. 29. 04:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!