Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Azonos külső átmérő esetén a...

Mortimer1980 kérdése:

Azonos külső átmérő esetén a cső, vagy a tömör rúd törik el elöbb, ha hajlításra terheljük?

Figyelt kérdés

2012. febr. 18. 20:31
1 2 3 4
 1/31 fúróferkó ***** válasza:
51%

A tömör.

A szerkezetek tervezésekor az un. poláris másodrendű nyomaték értékekkel számolnak.A csőnek nagyobb ez az érték mint a tömör rúdnak.

2012. febr. 18. 20:50
 2/31 anonim ***** válasza:
33%

A cső törik előbb, hiszen kisebb a terhelhetősége.

Ha AZONOS keresztmetszetűek (nyilván a csőnek nagyobb a külső átmérője), akkor a tömör törik hamarabb...

2012. febr. 18. 20:54
 3/31 anonim ***** válasza:
Amelyiknek nagyobb az inerciája,az jobban ellenálla a hajlításnak.
2012. febr. 18. 21:20
 4/31 anonim válasza:
Az elsőnek van igaza!! Mechanika 1 félév..
2012. febr. 18. 21:21
 5/31 anonim ***** válasza:
100%

"Az elsőnek van igaza!! Mechanika 1 félév"

Elégtelen!Mi az hogy cső?Egy 30mm átmérőjű csőnek lehet a falvastagsága 8mm is meg lehet 2mm is!nehogy már a kicsi falvastagságú többet bírjon mint a tömör 30mm!

2012. febr. 18. 22:03
 6/31 anonim ***** válasza:
28%

"Az elsőnek van igaza!! Mechanika 1 félév.."

Az lehet, de tudod én még a 2. félévbe is oda jártam, akkor már AZONOS KÜLSŐ ÁTMÉRŐ ÉS ANYAG mellett a cső volt a gyengébb...

Gondolj utána, a tömör anyagban benne van a cső is, meg még az az anyag, ami a csőben már nincs, akkor már miért lenne gyengébb.

2012. febr. 18. 23:10
 7/31 anonim ***** válasza:

A kérdésre nem lehet válaszolni a csőfal vastagságának ismerete nélkül. Készíthetsz alufóliából is egy csövet, az nyilván sokkal gyengébb lesz mint egy ugyan akkora átmérőjű tömör alumínium rúd.

Valószínűleg arra a közismert tényre akarsz rákérdezni, utalni, hogy egy adott falvastagságig azonos átmérőjű rúd és cső közül a cső az erősebb, de persze mint már említettem ez igen nagyban függ a cső falvastagságától.

2012. febr. 19. 03:44
 8/31 A kérdező kommentje:

Tanulmányaimból úgy tudom, hogy a cső a gyengébb. A vastagfalu csövek, tengelyek méretezésénél ezt a képletet használtuk, ami a Wikipédián is megtalálható:

[link]

A vékonyfau cső biztos gyengébb, mint a tömör rúd, de a képlet alapján a vastagfalu is. Ismerőseim közül többen viszont a csövet tudják erősebbnek, mert azt tanulták. Talán igazából úgy tanulták - csak már halványodik az emlék - hogy azonos tömegű anyagból erősebb csövet lehet készíteni, mint rudat. Ez tökéletesen igaz, mert akkor meg lehet növelni a külső átmérőt, ami nagyobb terhelést képes felvenni. Csak az én kérdésem nem ez.

Azt el tudom képzelni, hogy alakítható, tehát nem rideg anyagoknál terhelés hatására a tömör rúd előbb meghajlik, mint a cső. A terhelést növelve a tömör rúd lassan tovább hajlik, a cső viszont hirtelen beroppan és derékszögben "lekonyul".

Számomra elég hihetetlen lenne, ha úgy tudnánk megnövelni egy tengely teherbírását, ha egyszerűen kifúrnánk.

2012. febr. 19. 08:59
 9/31 fúróferkó ***** válasza:

"...ha hajlításra terheljük?"

Az első válaszoló vagyok.

Tehát a kérdésben a körkeresztmetszet (tömör vagy cső alakban) hajlításra méretezése a kérdés.

Hogy a hajlítás következtében fellépő feszültség nagyságát megkapjuk,ki kell számítani a körgyűrű-keresztmetszet keresztmetszeti tényezőjét,ehhez szükséges a poláris inercianyomaték értékére.Ezt úgy kapjuk,hogy a külső kör inercianyomatékából kivonjuk a belső kör inercianyomatékát,majd ebből kell kiszámítani a keresztmetszeti tényezőt,a K értéket.

A megengedett feszültség értékét(szigma)megkapjuk ha az anyagra vonatkozó Mmax/K értéket kiszámítjuk.

Ha a keletkező alakváltozást,és a maximális feszültséget kiszámítjuk ha nem körgyűrű,hanem a körgyűrű TERÜLETÉVEL egyenlő nagyságú körkeresztmetszet rudat terhelünk ugyanakkora erővel kaphatjuk:

Körgyűrűterületet,és ezzel egyenlő D átmérőjű kör területét,ebből a kör átmérőjét.

Kiszámítjuk a keresztmetszeti tényezőből az inercianyomatékot,a maximális feszültséget:szigma=Mmax/K

Nagyobb értéket kapunk mint a megengedett maximális érték.

Ha az alakváltozás mértékét is kiszámítjuk az f=(P*lˇ3)/3*I*2100000 képlettel (I az inercianyomaték )

megállapíthatjuk,hogy ha körgyűrű keresztmetszetet alkalmazunk hajlításra tömör körkeresztmetszet helyett,kisebb lesz keletkező feszültség és az alakváltozás nagysága.

Ezért alkalmazza a gépészet a csőtengelyeket,és cső alakú tartókat.

De a természetben is látunk példát pl. a nádszál,bambusz.

A körgyűrű előnye csak hajlításnál vehető igénybe.

Húzó,nyomó igénybevételnél a keresztmetszet alakja közömbös ,csak a nagysága a fontos.

2012. febr. 19. 10:15
 10/31 anonim ***** válasza:
1980-ban ebből érettségiztem szilárdságtanból.
2012. febr. 19. 11:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!