Hogyan kell ezt a geometria feladatot megoldani? 1 mm vastag vaslemezből mekkora átmérőjű gömböt kell készíteni, hogy félig merüljön a vízbe?
Ez a feladat véletlenül született.Gyakoroltam,csak úgy emlékezetből,könyv nélkül vettem fel adatokat.
A kunkor ott keletkezett,hogy emlékeimben volt hasonló feladat,avval a külömbséggel,ott meg volt adva a gömbhéj belső átmérője.A kérdés az volt milyen vastag legyen az anyag?
Azt nem probléma megoldanom,de itt gond van.
Vaslemezből soha nem lesz gömb.
Ha mégis lesz valahogy gondolom úgy csináltad, hogy ρ(víz)=m(vas)/V(gömb), ha vákuum van a gömbben. Ebből 1000=ρ(vas)*V(gömbhéj)/V(gömb), innen tudod a ρ(vas)-t, a V(gömbhéj) képletét és a V(gömb) képletét. Ezt átrendezed r-re. Ez nem megy?
Nagyon le akarjátok a dolgot egyszerűsíteni.
Természetesen ahogy az ilyen feladatoknál megszoktuk,nem kell itt a gömbben lévő levegő,beleszorult szúnyoglárvákkal a víz sótartalmával számolni.
Az első hozzászóló már lebeszélne ,hogy vasból nem lehet gömböt csinálni.Halkan súgom: "mindent le lehet gyártani amit ceruzával le lehet rajzolni."Azért idéztem mert egy gépelem tanáromtól tanultam.
Tehát vissza a példához.
A példa logikai felépítését tudom,nem evvel van problémám.
Ezek szerint a gyártandó gömbhéj súlya =a fél gömbnyi víz súlyával.Vagyis:
gamma(vas)*[(4Rköb*Pi/3)-(4rköb*Pi/3)]=gamma(viz)*(2Rköb*Pi/3)
Szóval ezt rendezze valaki úgy hogy a külső gömb átmérője meglegyen!
Egy kis egyszerűsítés a könnyebb írás végett
p = ρ(f) = 8
q = ρ(v) = 1
Az egyenlet
p(4R³π/3 - 4r³π/3) = (q/2)*4R³π/3
Egyszerűsítve 4π/3 - mal
p(R³ - r³) = q/2*R³ /*2
2p(R³ - r³) = q*R³
felbontva
2pR³ - 2pr³ = qR³
R³(2p - q) = 2pr³
R³/r³ = 2p/(2p - q)
(R/r)³ = 2p/(2p - q)
R/r = [2p/(2p - q)]^(1/3)
A jobboldal legyen
[2p/(2p - q)]^(1/3) = k
így
R/r = k
a falvastagságot behozva
R/(R - v) = k
Ebből
R = v*[k/(k - 1)]
Ha
p = ρ(f) = 8
q = ρ(v) = 1
v = 1
akkor
R ≈ 47
DeeDee
DeeDee!Köszönöm a fáradozásod.
Első ránézésre logikusnak tűnik a levezetésed.
Hasonlít arra mikor a felületes figyelőnek ide -oda szorzással,kiemeléssel bebizonyítják,hogy 2x2=5
De gyanús nekem az eredmény is. 47 mi? 47 mm a külső átmérő?
Második ránézésre nem logikus a levezetés? :-))
De megmutatom, hogy lehet kevesebb hókusz-pókusszal, átláthatóbban kihozni az eredményt.
Legyen
Vk - a külső gömb térfogata
Vb - a belső gömb térfogata
v - a gömbhéj vastagsága
p = ρ(g) = 8 - a gömb anyagának sűrűsége
q = ρ(f) = 1 - a folyadék sűrűsége
Ezekkel a feladat
p(Vk - Vb) = q*(Vk/2)
(Vk - Vb)/Vk = q/2p
1 - Vb/Vk = q/2p
Vb/Vk = 1 - q/2p
A két gömb térfogatának hányadosa
Vb/Vk = (r/R)³
ezért
r/R =(1 - q/2p)⅓
A jobb oldal
(1 - q/2p)⅓ = C
így
r/R = C
A falvastagságot behozva
r = R - v
(R - v)/R = C
ebből
R = v*[(1/(1 - C)]
==============
Azért más a képlet, mert
C = 1/k
de ettől az eredmény ugyanaz.
Nem véletlenül nem írtam mértékegységet a sugár értéke után. Mivel a C ill 'k' konstans egy dimenzió nélküli mennyiség, csak a sűrűségektől függ, a sugarat abban a mértékegységben kapod, amiben a falvastagságot behelyettesíted.
Tehát például ha 1 cm a falvastagság, a sugár a példabeli esetben 47 cm a külső gömb sugara. Leellenőriztem, és stimmel.
Próbáld ki más sűrűségekkel, érdekes eredmények jönnek ki.
Talán jobban látható ez, ha így írom fel a végeredményt:
R/v = 1/(1 - c)
Tehát a sűrűségektől függően kapsz egy arányt a sugár és a falvastagság közt, ez pedig mértékegységtől függetlenül egy állandó érték.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!