Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » 4, Miért látszanak eltorzultna...

4, Miért látszanak eltorzultnak a betűk a könyvre fektetett műanyag vonalzó szélénél? 5, A felületre merőlegesen beeső fénynek hány fokos a beesési és törési szög? 6, A pontosan felettünk látszó csillag abban az irányban van-e, ahol látjuk? Miért?

Figyelt kérdés
Sziasztok, Fizikából nem vagyok a legjobb, ezért kellene segítség.
2011. máj. 26. 20:24
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A kérdés az volt, ott van-e ahol látszódik. Nincs jelentősége, hogy ezt az évek során észreveszed vagy sem :)

Amúgy a közelebbi csillagoknak még a parallaxisa is észrevehető az idő múlásával, (persze szigorúan csak műszerrel):P Majd, ha rendszeresen észlelsz, meg is nézheted ;) Aztán vannak olyan csillagok amiknek igencsak nagy a sajátmozgása (pl a Barnard féle nyílcsillag), És pl észleléseknél egy egymás körül relatíve gyorsan keringő csillagpár elmozdulása is észrevehető az évek során.

A fény, ha pontosan 90°-ban éri el a sűrűbb közeg felületét nem törik meg. Punktum.

A lencsehatás mihez képest kicsi? Nos egy távoli kvazár vagy egyéb fényes objektum és közöttünk simán elfér akár egy teljes nagytömegű galaxis. Ugyanez nem mondható el egy pl. 10 fényévnyire lévő csillagról :) Nagyságrendekkel kisebb méretű és tömegű, ami egyáltalán köztünk lehet, így nyilván a hatása is gyakorlatilag kimutathatatlan. Azt azért hozzáteszem hamar, hogy van egy olyan jelenség amit a szakma mikrogravitációs lencse hatásnak nevez. A lényege ugyanaz mint a közismertebb gravitációs lencsehatásnak, csak ugye a tömegarányok, a távolságarányok lényegesen kisebbek. Ezek természetesen már mindenképp műszeres észlelések.

Mindettől függetlenül a csillagok picit arrébb vannak annál, ahol látszódnak, még a fejünk felett is.

2011. máj. 27. 15:44
 12/13 anonim ***** válasza:

Én azon akadtam meg, hogy szabad szemmel néhány ívmásodpercnyi változást látni... :-D

" Majd, ha rendszeresen észlelsz, meg is nézheted " honnan veszed, hogy nem észlelek rendszeresen? (egyébként tényleg nem rendszeresen :-D)

"A fény, ha pontosan 90°-ban éri el a sűrűbb közeg felületét nem törik meg" de ez előtt nem csak erről volt szó. És a középiskolai fizikában tényleg az van, amit állítasz.

Legfeljebb egy napfogyatkozáskor.

És csupán azt akartam írni, hogy nem tudom mi számít nálad "jelentősnek" mert te írtad, hogy a közelünkben nem nagyon vannak olyanok, amik nagyon eltéríthetnék a fényt. Mi számít nagyonnak?

Egyébként csak azon a szemmel kimérek néhány ívmásodpercnyi változáson akadtam meg :-D A többi csak erőltetett kötekedés.

2011. máj. 27. 18:36
 13/13 anonim ***** válasza:
Egyébként meg eléxar volt a mai napom, ezért is sikerült ilyesmiket írni.
2011. máj. 27. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!