Ha helyesen írod le az alábbi tulajdonnevekből képzett mellékneveket, akkor tudod kiválasztani a kakukktojást! (? ) a Csillag Szálloda b Kossuth c Nemzeti Múzeum d Jeges-tenger
Figyelt kérdés
2010. dec. 4. 20:07
1/6 anonim válasza:
Én csak találgatok. A kossuth-it választanám, mert a többi szóhoz az i kötőjel nélkül kapcsolódik, itt meg mondjuk kötőjellel.
2/6 A kérdező kommentje:
kösszi
2010. dec. 4. 20:32
3/6 anonim válasza:
Nem igaz, a kossuthi kötőjel nélkül írandó. A Kossuth Lajos-i már kötőjellel, de itt nem az a kérdés.
Szerintem: Csillag szállodabeli, kossuthi, nemzeti múzeumbeli, jeges-tengeri. Így az első lesz a kakukktojás.
4/6 anonim válasza:
szerintem is a Kossuth. egyrészt a kötőjel, másrészt csak ebben a szóban marad meg a nagy kezdőbetű, mivel a Kossuth önmagában is tulajdonnév.
tehát:
csillag szállodai, Kossuth-i, nemzeti múzeumi, jeges-tengeri
5/6 anonim válasza:
Harmadik, a kossuthiban biztos vagyok, hogy kisbetű és kötőjel nélkül van. Ha csak egy névhez illesztjük hozzá a képzőt, akkor nincs kötőjel (kivéve azon nevek esetében, amikor más toldalékokkal is így járunk el, pl. Shakespeare-i). Ha teljes névhez járul a toldalék, akkor marad a nagybetű, és kötőjellel a képző: Kossuth Lajos-i.
6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm
2010. dec. 4. 21:37
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!