Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hol könnyebb főzni a hegyekben...

Hol könnyebb főzni a hegyekben, vagy tenger szint alatt?

Figyelt kérdés
Mert van egy ilyen fizika tétel, hogy hogyan függ össze a nyomás a folyadék energia szintjével... És emlékszem, hogy volt egy ilyen példa, hogy a hegyekben(pl Himalája) tovább tart megfőzni a kaját, mint az Alföldön...
2010. júl. 26. 21:12
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

alacsonyabb nyomáson a víznek alacsonyabban van a forráspontja.


erre volt egy jó kísérlet diák koromban.

a tanár fogott egy injekciós fecskendőt és kb max negyedéig szívta vízzel.


befogta a végét és hátrahúzta a fecskendőt. ugyebár alacsonyabb lett benne a nyomás, azt láthattuk, hogy a víz bugyogni kezd, gyakorlatilag párologni, felforrt. nah ne úgy képzeld el, hogy melegre. és persze azonnal vissza is csapódott vagy mi.


erre mondták, hogy a hegyekben más. ott pl nem fő meg a bab, egy magasság fölött, mert nem éri el a víz a kellő hőfokot, hisz ha forrásban van, akkor már nem hevül tovább.

2010. júl. 26. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem tengerszint alatt. Sűrűbb a levegő, az első logikáját folytatva tehát magasabb hőmérsékletre melegszik a víz, a sűrűbb levegő több oxigént is jelent, ami az égésre van jó hatással.
2010. júl. 26. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
93%

Így van. Ezt az elvet használja ki a kuktafazék is. Abban nagyobb a nyomás, ezért magasabb a víz forráspontja, így hamarabb megfő benne az étel.


Pedro

2010. júl. 26. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát nem tudom, nekem eddig sehol nem sikerült igazán.
2010. júl. 26. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Vinni kell a Himalájára kuktát és meg van oldva.:)


Egyébként a hegyekben nehezebb főzni, mivel ott kisebb a víz forráspontja, és ha nem használsz kuktát, akkor mondjuk 80°C-on elforr a vized, ami főzés szempontjából nem biztos, hogy olyan jó, mint a légköri nyomáson a 100°C.

2010. júl. 26. 22:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
96%
Ránézésre azt mondaná az ember, hogy a hegyekben jobb, mert ott alacsonyabb hőmérsékleten forr a víz, de aztán ott a kérdés. Mit érek egy 70-80 fokos vízzel. Tehát a tengerszint alatt, magasabb nyomáson lesz a jó válasz, hisz a kuktát is kitalálták és mivel még mindig használják nem lehet hülyeség.
2010. júl. 26. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
52%
Hát, ha a tengerszint alattot a mélyföldekre értjük, akkor egyértelműen ott könnyebb főzni, mivel ott általában van civilizáció, a hegyekben meg talán még rendes edényeket sem találsz, de amúgy is baromi hideg van, ritkás levegő, rossz tüzelőanyagok. Szóval ha eltekintünk a légnyomástól, akkor is egyértelműen a mélyföldek jönnek ki győztesnek.
2010. júl. 27. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Amikor a bölcsészek rászabadulnak a fizika feladatra...
2010. júl. 27. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
És mennyivel gyakorlatiasabb a nyavalyás! (Jelzem, kockák az istenek!)
2010. júl. 29. 01:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!