Hol könnyebb főzni a hegyekben, vagy tenger szint alatt?
alacsonyabb nyomáson a víznek alacsonyabban van a forráspontja.
erre volt egy jó kísérlet diák koromban.
a tanár fogott egy injekciós fecskendőt és kb max negyedéig szívta vízzel.
befogta a végét és hátrahúzta a fecskendőt. ugyebár alacsonyabb lett benne a nyomás, azt láthattuk, hogy a víz bugyogni kezd, gyakorlatilag párologni, felforrt. nah ne úgy képzeld el, hogy melegre. és persze azonnal vissza is csapódott vagy mi.
erre mondták, hogy a hegyekben más. ott pl nem fő meg a bab, egy magasság fölött, mert nem éri el a víz a kellő hőfokot, hisz ha forrásban van, akkor már nem hevül tovább.
Így van. Ezt az elvet használja ki a kuktafazék is. Abban nagyobb a nyomás, ezért magasabb a víz forráspontja, így hamarabb megfő benne az étel.
Pedro
Vinni kell a Himalájára kuktát és meg van oldva.:)
Egyébként a hegyekben nehezebb főzni, mivel ott kisebb a víz forráspontja, és ha nem használsz kuktát, akkor mondjuk 80°C-on elforr a vized, ami főzés szempontjából nem biztos, hogy olyan jó, mint a légköri nyomáson a 100°C.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!