Mi az a validálás?
Én ehhez nem értek, de keresni tudok, és ha nem találtál meg valamit magyarul, akkor mindig érdemes idegen nyelven is:
Köszi, ezt én is megtaláltam már, de nekem nem sokat mond.
Közben találtam egy másik anyagot is magyarul. Az sem az igazi, de legfeljebb abból megpróbálok kihámozni valamit, ha más nem lesz. Ahogy beleolvastam már kezdenek dolgok bevillanni erről egyetemi tanulmányaimból.
Azért ha valaki úgy érzi, jól össze tudná foglalni, vagy van róla hasznos anyaga, az ne fogja vissza magát! :)
Köszi.
Na, hátha mást is érdekel. Ezt kerestem. Ez elég jól összefoglalja:
Egy módszer validálása az a tevékenység, amely rendszerezett vizsgálatok segítségével bizonyítja, hogy a módszer teljesítményjellemzői kielégítik az analitikai módszerrel szemben támasztott követelményeket. A validálási eljárás a módszer olyan teljesítőképességi adatainak meghatározását
jelenti, mint a pontosság (precision), helyesség (accuracy), linearitás, kimutási
határ vagy a szelektivitás. Rutinszerűen végzett elemzések esetén további adatokra
van szükség a sorozatmérések naponkénti reprodukálhatóságáról (reproducibility),
a zavartűréséről (ruggedness) és a minták stabilitásáról. Egy módszer validálásához
hozzátartozik az elválasztott komponensek válaszfaktorainak meghatározása és a
csúcstisztasági vizsgálatok elvégzése is.
Tehát a validálás azt jelenti, hogy helyes ami le van írva, vagy helyes amit állítanak róla!
És ezért valaki vállalja a felelősséget.
Diktálom a diagnózist és a terápiát az asszisztensemnek, miközben én a beteget vizsgálom, és ő mindazt amit mondok, gépeli a kórházi rendszerbe. Nem lenne praktikus, ha ezért neki kellene vállalni a felelősséget. Ezért a vizsgálat (vagy a nap) végén át kell nézzem a dokumentációt, és validálnom kell.
Bizonyos értelemben az is validálás, igen.
Nekem egyébként teljesen egyértelmű volt eddig is, hogy ha pl kifejlesztek egy új mérési módszert, és mennyiségi meghatározásra kalibráltam, akkor a lineáris tartományban végzem a méréseket, és nem akárhol. Pl patikamérleggel sem mérnék tonnákat és ipari mérleggel sem mérnék be mg-okat.
Csak ha vizsgáztatás szerűen kérdezik, nem tudtam volna ilyen szép kerek definíciót hirtelen kapásból előkapni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!