Esetleg van valami módja, hogy több szám közül észre lehessen venni valamiféle összefüggést?
Van 8 oszlop és minden oszlopban van 100 szám és az oszlopokban lévő számok 1-10 ig változnak.Hogyan lehetne bármiféle összefüggést észrevenni?
Akár papíron akár számítógépen?
Ez nekem 8x100as mátrixnak tűnik, nem tudok, neked algoritmust mondani, de tuti, hogy lineáris algebrával tudsz vele valamit kezdeni, más nem determinánst számolni, bár az elég bonyolult lenne.
Sajna nem tudok neked mondani ilyet.
Van rá módszer, a valószínűségszámításban.
Sajnos már elfelejtettem, hogy konkrétan mi ez - csak arra emlékszem, hogy 2 jel között is működik, de egy jelre is használható.
Köszönöm.
Próbálkozok. :)
Igen, a statisztikában "véletlen-hipotézis elimináció"-nak hívják. Nem vagyok szakember, ezért a részletekről nem biztos az info-m, de számsorozatokra kipróbáltam, és működött az, amelyiket arra a speciális esetre javasoltak.
Azon alapszik a módszer, hogy véletlen-számgenerátor segítségével rendkívül sok esetet létrehozva készíthető egy statisztikai kép a számok előfordulási gyakoriságára - "hely" függvényében is, ami a szomszédságot is figyelembe veszi (párok, hármasok, stb. alapján). Ha valamilyen algoritmussal, vagy előre meghatározott tervvel, vagy akár csak véletlen-utánzással készült a táblázat, akkor jellegzetes eltérések tapasztalhatóak bizonyos helyeken, és ez jelzi az összefüggések létezését.
Azt nem tudom, hogy ezek után milyen módszerrel lehetne valóban megtalálni magát az algoritmust, amivel tervezetten készült a táblázat (tehát magát az összefüggést megfogalmazni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!