A 10110111 2-es számrendszerbeli szám 5-ös számrendszerbe váltása esetén miért osztani kell és miért éppen 101-el?
Elnézést a bonyolult kérdésért, de máshol nem tudom megkérdezni.
Bízom benne, hogy valaki a kérdés bonyolultsága ellenére is fog tudni választ adni.
Szia a valasz egyszeru: Jobbrol kell balra haladni azaz a szamsor vegetol a szamsor eleeig.Minden szamot ketto valamelyik hatvanyaval szorzol.Barmely szam a nulladik hatvanyon az erteke 1.A hatvanykitevok nullatol indulnak.
A peldad eseteben:
1*2^0+1*2^1+1*2^2+0*2^3+1*2^4+1*2^5+0*2^6+1*2^7 = 1+2+4+16+32+128 = 183
Adj zold pacsit ha elegedett vagy a valaszal.
Kénytelen vagyok rádöbbenni, hogy elég komoly hiányosságaim vannak.
A tízes számrendszerbeli 5-ből kettes számrendszerben hogyan lesz 101?
Ott akadok meg, hogy az 5:2-nek 2-nek kellene lennie, de ennyi meg nem lehet, hiszen bináris számrendszerben ilyen szám nem is létezik...
Az első három hozzászólásomban valóban nem érkezett válasz a kérdésemre, azt értem, hogy az első mit írt le, de a Zsírember nevű hozzászóló egyáltalán mit szeretett volna azzal, amit leírt?
Ráadásul ugyanazt írta le kétszer, holott a másik hozzászólásában ki akart valamit javítani.
"Az első három hozzászólásomban"
a kérdésemre érkezett első három hozzászólásban
Képzeld el ezeket a számokat, hogy vannak dobozaid.
Átváltáskor először a kisebb dobozokba teszel annyit, amennyi az új számrendszer alapszáma, majd a kis dobozokat csomagolod nagyobb dobozokba, és így tovább. Lesznek kimaradó kisebb-nagyobb csomagok és elemek. A csomagok száma adja az alaki, a mérete a helyi értéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!