Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen technológiai megoldássa...

Milyen technológiai megoldással akadályozták meg, hogy a mai NFC képes bankkártyák klónozhatóak legyenek?

Figyelt kérdés

ma 07:14
 1/6 Hintalow ***** válasza:
100%

A mágnescsíkos rendszerrel ellentétben, ahol közvetlenül kinyerhetőek az adatok, a modern chippel (EMV) működő kártyáknál egyrészt ezek az információk erősen kódoltan vannak tárolva, másrészt az általuk tárolt adat dinamikus, tranzakciónként változik, pl. minden tranazkció sorszámozott mind a banknál, mind a chipen. így ha sikerül is egy kártyát leklónozni, és közben az eredetit használják, akkor nem fognak menni már a tranzakciók a klónnal, mert "máshol jár a számláló" ahhoz az állapothoz képest, ami a klónozáskor volt.

Röviden összefoglalva, bár lehetséges, de hatalmas befektetést igényel, és kb. kártyánként kéne feltörni a kódot, ezért senki nem szórakozik ilyennel, lévén lehet, hogy nulla haszon lenne belőle.

ma 09:27
 2/6 Hintalow ***** válasza:
100%
Ja és a lényeget kihagytam: az NFC csak egy kommunikációs csatorna, ott csak kibocsájt magából a kártya egy rövid, kódolt üzenetet, azzal semmire sem mennek. Klónozáshoz magához a chiphez kell hozzáférni egy annak az írására és olvasására képes eszközzel.
ma 09:47
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

Csaláshoz nem kell azt klónozni, elég egy kalózterminállal a chip közelébe kerülni. Onnantól csak a tranzakciós limit véd.

Meg az RF árnyékolt táska.

ma 09:57
 4/6 Hintalow ***** válasza:
100%

Hát, abban a 15 évben, amióta a bankszektorban vagyok elektronikus fizetések vonalon nulla darab visszaélésről hallottam/találkoztam a rémhíreken kívül.

Nem akar senki céget alapítani és céges számlát + terminált intézni, hogy aztán sutyiban megpróbáljon embereket erotikusan masszírozni vele a buszon, hogy szerencsés esetben akár 50-100 ezret is összeszedjen, mire a bejelentésekre a bank zárolja az egészet a pébe. Vagy konkrétan meglincseljék, mert minden második embernek már push/sms jön tranzakciókról, és azonnal észrevennék 😁

ma 10:05
 5/6 A kérdező kommentje:
#1 A sorszámozás miatt akkor, gondolom, még maga a bank se tudna, a számlatulajdonos kérésére ugyanahoz a számlához két elektronikus kártyát legyártani, maga a párhuzamos használat lenne lehetetlen (ha jól értem).
ma 17:28
 6/6 A kérdező kommentje:
Hintalow, azt egyébként tudod v. emlékszel arra, hogy melyik volt az utolsó év, amikor még adtak a bankok olyan titkosítatlan mágnescsíkos kártyákat?
ma 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!