Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan lehet egy sugár-, vagy...

Hogyan lehet egy sugár-, vagy rakétahajtómű teljesítményét meghatározni?

Figyelt kérdés

A tolóerő szorozva a kiáramló gázsebességgel?

Elvileg csak a tolóerő határozza meg a gyorsulását a járműnek, de az erő kevés a teljesítményhez, kellene valami sebesség.

okt. 9. 20:40
1 2 3 4 5
 31/41 A kérdező kommentje:

Nem mondtam, hogy okos vagyok, de azt tudom, hogy egyenes vonalú mozgásnál a sebesség és az erő szorzata a teljesítmény.

Viszont azt nem értem ezt hogyan kell a sugárhajtóműre vetíteni (még egyszer, nem a komplett jármű teljesítmény érdekel, hanem a fékpadi, mint egy bem-nál, ahol egyszerű, mert a forgatónyomaték és a szögsebesség szorzata). Van aki azt mondja, hogy a tolóerő és a kiáramló gázok sebességének a szorzata. No de honnan tudjam, hogy mennyi a kiáramló gázsebesség?

Ui.: azért ha én érzékeny vagyok , akkor a mi cégünknél mindenki az, mert mindenki így gondolkodik a főnökről (aki nem hülye, csak mindenkit lehülyéz), mint én.

((Mellesleg nekem az egyetem elvégzése sosem sikerült, csak a főiskola, de ahogy látom magamkörül lehet boldogabb lehetnék karrier tekintetében, ha az sem sikerült volna))

dec. 10. 22:14
 32/41 anonim ***** válasza:

A legelső válasz 2. pontja megválaszolta a kérdésedet - ha már mindenképp a Jézuskát akarjuk összehasonlítani a géppuskával. Mit nem lehet ezen felfogni?

Amit te írsz, az azért nem jó, mert nem veszi figyelembe a sugár anyagállandóit - ugyanis nem az impulzusteljesítmény volt a kérdés, hanem az energetikai hatásfok!

🤔

Amúgy meg mi inspirálta a kérdést, hogy ezen ennyire rágódsz?

dec. 10. 22:34
 33/41 A kérdező kommentje:
Szeretném összehasonlítani, hogy pl. egy 100lóerős motor az erősebb vagy egy x Newton tolóerejű sugárhajtómű.
dec. 11. 00:14
 34/41 A kérdező kommentje:

Illetve egy kétszer hallottam már, hogy x lóerős sugárhajtóműve van egy repülőnek, de hogy ez hogy jött ki?

(Szerencse, hogy nem sok közöm van a sugárhajtóműveekhez, mert egy helikopter rém egyszerű ezekhez képest.)

dec. 11. 00:16
 35/41 anonim ***** válasza:
A #2 (okt. 9. 21:26) válaszom linkjén mindent elmagyaráznak. A Google fordítóba copy/paste és kész!
dec. 11. 00:21
 36/41 anonim ***** válasza:

Példa:

Tehát vegyük a Concorde szuperszonikus repülőgép "Olympus 593" típusú motorját, melyből négy egységnyi van a gépen. A gép utazósebessége 2179 km/h = 605,3 m/s, egy motor tolóereje 139.4 kN, tehát a mechanikai tolóteljesítmény 4*84 megawatt környékén van (melybe még nem számoltuk bele az utánégető fogyasztását), ami 4*115 ezer lóerőnek felel meg - ha valamit el nem számoltam...

🤔

Mindehhez ki lehet még számítani az égéstér hőteljesítményét (nagyjából 6,5 köbméter kerozin égéshője óránként), és a gázsugár kinetikai teljesítményét is (viszonyítani lehet a Carnot hatásfokhoz, ami egy nagyon érdekes paraméter) - és el lehet meditálni az arányokon - meg azon, hogy egy ilyen motor egy órányi naftafogyasztása hány tankolásra lenne elég egy átlag-magyar személygépkocsijába!

😲

dec. 11. 03:35
 37/41 A kérdező kommentje:

Viszont fékpadon meg 0 a teljesítménye.

A bem-nek meg fékpadon is nagyságrendileg hasonló, mintha jármüben lenne. Ráadásul nincs 4 embernek feleslegesen nagy és nehéz járműben, mint az említett sugárhajtómű.

Te mivel foglalkozol?

dec. 12. 03:13
 38/41 A kérdező kommentje:

Megnéztem amit a 2 válaszodban linkeltél, de ott nincs teljesítmény.

Viszont régebben azzal is próbálkoztam, hogy 1-es sebességben egy autó "tolóerejét" kiszámolni, hogy sugárhajtóművel összehasonlítható legyen.

Ez nem lenne lehetetlen, csak ahhoz meg a váltóáttételek hiányoztak.

dec. 12. 03:31
 39/41 anonim ***** válasza:

Okleveles fizikus vagyok - de feladom - ha ennyiből még nem voltál képes megérteni a témát.

🥺😢😭

Miféle fékpadokról halandzsálsz itt folyton össze-vissza? - hisz azt itt már a #26 (dec. 9. 23:28) válaszban ki lett vesézve - nemde? Te teljesen képtelen vagy megérteni az idevágó analógiákat?

🤦

Ami az érdeklődési körödet illeti - talán inkább a balettkoreográfiára kéne átnyergelned. Jól gondold ezt végig, hisz a jövőbeni boldogságod múlhat ezen a döntésen!

dec. 12. 03:46
 40/41 A kérdező kommentje:

Ha érdekel a balett, tessék ott a lehetőség.

Én maradok a belsőégésű motoroknál.

A balettot meg a sugárhajtóműveket meghagyom neked.

Még jó hogyan helikopter amin dolgozok dugattyús motoros, (és akkor sem kell érte nem, csak a szerkezet többi részéhez).

dec. 12. 07:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!