Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az IQ visszafejlődhet egy...

Az IQ visszafejlődhet egy emberben pl. a kora, traumái, mentális egészség romlása miatt?

Figyelt kérdés

szept. 12. 06:18
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
Egyéb, kifejtem.
22 szavazat
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Az IQ nem egy stabil tulajdonság, nagyon sok mindentől függ.
szept. 12. 10:14
 2/18 2*Sü ***** válasza:
100%

Külön kell választani az IQ-t és a mentális képességeket.

A fluid intelligenciát meghatározó mentális teljesítőképesség az kb. 18 éves korig meredeken növekszik, kb. 35 –40 éves korig enyhén növekszik, majd csökken, majd utána kezd el érzékelhető módon is hanyatlani. (A világ nem igazságos, mert akinek jobbak a mentális képességei, annak lassabb, akinek eleve rosszabbak a mentális képességei, annak meredekebben csökken.)

Az IQ viszont mindig az aktuális életkor átlagához viszonyított értelmi képességet fejezi ki. Ahogy viccelődni szoktak, van az az életkor, mikor ha tudod hogy hol vagy és emlékszel arra, hogy hogy hívnak, akkor már jobban teljesítesz, mint a veled egykorúak túlnyomó többsége. Így könnyen lehet, hogy egy 30 éves ember átlagos – mondjuk 100-as – IQ-val jobban teljesít, mint egy 70 éves átlag feletti – mondjuk 120-as – IQ-val.

Másik oldalról meg a mentális teljesítőképesség csökkenésével együtt jár a tapasztalat, tudás növekedése, így ez a hétköznapi életben sokszor jól kompenzál. Egy idős ember tapasztalatból tudja azt, amit egy fiatalnak logikai úton kell kikövetkeztetnie.

Hogy jó-e az,hogy az IQ az adott életkorhoz képest relatív? Ilyen szempontból nyilván nem, hiszen nem lehet összevetni egy az egyben egy 30 és egy 70 éves ember IQ-ját, mert nem mutat semmi relevánsat. De ha erre van szükség, akkor egyszerű a dolog, nem az IQ-t kell vizsgálni, hanem mondjuk egy munkahelyen egy adott teszten elért nyers pontszámot, ami nem az IQ, cserébe viszont meg tudja mondani, hogy mondjuk két eltérő korú jelentkező közül melyik alkalmasabb egy adott munkakör betöltésére.

Másik oldalról meg jó ez így, mert így az IQ egy az emberre általában sokkal jellemzőbb, az életkor előrehaladásától függetlenebb mutató marad. Az IQ így csak drasztikus események következtében változik meg jelentősen (mondjuk egy agyvérzés, komolyabb fejsérülés esetén).

szept. 12. 10:56
 3/18 A kérdező kommentje:

Köszi a szavazatokat és az értékes hozzászólásokat!

Nekem mindig is az átlagos kategória felső határában volt az IQ-m mérések után gyerekkoromban, fiatalkoromban, annyira, hogy még Mensa tesztre is elmentem egyszer, és csak pár ponttal maradtam le a bekerülésről, de mindez már olyan régen volt, hogy szerintem vagy húsz éve nem csináltam IQ tesztet, de tán régebb óta is, és így 41,5 évesként mintha a hülyülés jeleit figyeltem volna meg magamon, méghozzá értelmi képesség szempontjából, mintha nehezebben fognám föl a dolgokat, mint régen.

Persze hozzáteszem, hogy közben külföldre is költöztem, de vagy 15 éve, ami szintén elég traumatikus esemény is végül is, meg persze beszéljem és értsem bármilyen jól is a helyi nyelvet és kulturát, akkor sem lesz sosem az anyanyelvi szintemen, ráadásul az IQ tesztek emlékeim szerint nem kevés nyelvi fordulatot is tesztelnek, amelyeket értelemszerűen elfelejtettem, mivel nem használom a magyart napi szinten, szóval kérdés, hogy mennyire lenne így korrekt egyáltalán az IQ teszt eredménye most esetleg, vszeg nem teljesen, de persze kérdés, hogy minek csinálnám a tesztet, csak úgy, önkíváncsiságból (miért, van más kíváncsiság is...? Haha... :D ), szóval csak elmélkedem...

szept. 12. 18:14
 4/18 2*Sü ***** válasza:

> ráadásul az IQ tesztek emlékeim szerint nem kevés nyelvi fordulatot is tesztelnek

Sokféle IQ-teszt van, ahogy az intelligenciának is sokféle aspektusa. Mivel az találták, hogy azok a tesztek, amik a leginkább kultúrafüggetlenek, azok korrelálnak legjobban az intelligencia mögött sejtett g faktorral, így Magyarországon a Mensa egy olyan tesztet használ, amiben a lehető legkevesebb kulturális elem van. 3*3-as mátrixokban kell megtalálni a jobb alsó sarokból hiányzó elemet, ahol az absztraktak, jelentés nélküliek az ábrák. Lásd: [link]

Nincsenek betűk, számok.

szept. 12. 20:01
 5/18 A kérdező kommentje:
Oké... Akkor tán rosszul emlékszem erre is... :)
szept. 12. 20:13
 6/18 anonim ***** válasza:
A fluid intelligenciánk természetes módon is csökken az öregedéssel együtt a 20 éves kor körül elért csúcs után. Ez a valóságban viszont nem olyan látványos folyamat, mert kompenzáljuk az élettapasztalattal és az évek során felgyülemlő tudásunkkal.
szept. 12. 21:19
 7/18 anonim ***** válasza:
Hogy lehet lassítani a csökkenést, mi az oka?
szept. 13. 00:08
 8/18 anonim ***** válasza:
Te most negyvenes létedre tényleg azt kérdezed tőlünk, hogy az intelligencia egy életkorral monoton növő tulajdonság vagy sem? A 41,5 éved alatt nem láttál még embereket megöregedni, nincs személyes élményed az ügyben?
szept. 13. 09:45
 9/18 anonim ***** válasza:
#7 Legelsősorban sporttal ÉS egészséges étrenddel, összességében egészséges életmóddal. Azt gondolná az ember, hogy agyra kell gyúrni, de nem. Számtalanszor bebizonyosodik, hogy a fitt ember mentálisabban is fitt, és aki egész életében fitt, az nagyon öregen is nagyon, de nagyon nagy valószínűséggel nulla demenciajelet mutat, ellenben kellemes és szellemes, simán fiatalodni jársz hozzá.
szept. 13. 23:29
 10/18 anonim ***** válasza:

*mentálisan

Akár le is állíthattam volna a videót fogalmazás közben, hehe

szept. 13. 23:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!