Napenergiási ügy. Lehet számolni valahogy hogy nyerek a következővel?
Van egy nagy láboson 30-50 literesre becsülöm.
Megtöltöttem vízzel és kirakom a napra. Néhány órával később lang gyors víz lesz.
Rátettem a lábost egy nagyjából négyszer akkora alumíniumlapra. Az alumínium is meleg lesz a napon. Úgy gondolom hogy ezáltal alul is melegíti és gyorsabban melegszik.
A nagy lábos kék és piros színű az alumínium festettlen.
Azt hinném gyorsabb lenne a melegedés ha mind a kettő fekete lenne. De vajon mennyivel ?érdemes ezzel foglalkozni mennyi időt nyerhetek?
Én a távhős melegvízzel rekom fel a kajákat vagy rakom a mikróba.
A távhős melegvíz azonnal rendelkezésre áll és olcsóbb mint a gáz vagy a villany.
De inkább az idő az ami miatt ezt tesszük itthon, nem a pénz, gyorsabb a melegedés a főzés.
De a lényeg hogy mivel te ezt a napon akarnád elvégezni így még az időt sem spórolod meg. Mivel órákig tartana normál esetben.
Közben porosodhat szennyeződhet a vized is.
Persze működik.
De ha gázzal főzöl az energiamektakarítás pénzben kifejezve egészen minimális lenne.
Ha villannyal főzöl, (villanytűzhely vagy mikrosütő) akkor kicsit több lehet a megtakarítás, kivéve ha amúgy is napelemed van.
Ha van napelemed akkor konkrétan 0 -lesz a megtakarításod ezzel a módszerral, mivel nappal amúgy is "ingyen" áramod van.
Ha drága villannyal főzöl ( nincs napelemed) akkor is maximum 100-200 forint megtakarításnál többre ne nagyon számolj. És ez sem főzésenként hanem naponta mondjuk 2-3 alkalommal használva a módszert.
De ha már van alumínium lapod akkor inkább javasolnám kikalapálni homorúra.
Amúgy egy régi parabolatányér is megteszi azt már kalapálni nem kell!
A homorú felületet felpolírozni.
Amennyiben van kerted és helyed ilyesmire egy vas szerkezetbe kell "eszkábálni" amivel el tudod forgatni kettő tengelyen (függőlegesen és vízszintesen) és ahova forgattad ott fixen rögzíteni.
Ez esetben kapnál egy olyan kerti berendezést amivel akár kenyeret is tudsz sütni naperővel.
De megfőzi az ételt is.
Na ez már valódi spórolást eredményezhet!
Napenergiás grillt amúgy árulnak.
Hordozható verzió is létezik.
Házi megoldású verzió:
"Van fedőm is!!!"
Oké. Nem is írtad de nincs is jelentősége.
Fókuszált napfényt ha tudsz a lábasra tenni akkor gyorsabb lesz a melegedés és nagyobb hőfokot is tudsz elérni.
A matt és fekete szín jobban nyeli a sugárzó hőt.
( És jobban is sugározza ki ).
De ezzel is lehet gyorsítani.
"Amúgy szerintem a fedőnek van jelentősége"
Van amikor jelentős hőt közölsz folyamatosan pl gáztüzhelyen a fedő alatt egy nagyon kicsit hamarabb jut el 100 fokig mert a párolgást lecsökkented és egy nagyon picit növeled a nyomást is vagyis a forráspontot.
Egy sima egyszerű napra kitett edénynél ( ahol nem koncentrálod semmivel sem a napfényt rá) csak a 40-50 fokot lehet elérni maximum. Ennél a hőmérsékletnél még a párolgás sem jelentős így ott nincs jelentősége hogy van -e rajta fedő vagy sem.
Az edény be fog állni egy hőmérsékletre akkor és azon a ponton amikor pont annyit sugároz ki a környezetébe mint amennyit el tud nyelni.
Ezért kell a napfényt koncentrálnod rá hogy ezt mondjuk 100 fok elérése előtt ne érje el ezt a pontot.
"nem pedig egyenesen hagyom és ráteszem..."
Itt sem az a lényeg amit gondolsz mert oké hogy napon jól felmelegszik a vas és az alumínium is.
Csakhogy amikor ráteszed a lábasod akkor ott lokálisan le is árnyékolod.
A lábas átveszi a hőt, de újabb nem keletkezik az árnyékolás miatt.
Vagy a fémlapod jóval nagyobb kell legyen mint maga a lábas így minimalizálható ez a hatás is. De megszüntetni nem tudod.
Ha polírozott fémlemezzel tükrözöd a napfényt akkor a teljes felületét használod, amíg rátett lábassal csak a teljes felület mínusz a lábas aljának felülete és mínusz a lábas árnyéka. Tehát ezzel csökkented a hasznos felületet ahoz képest mintha tükörként használnád.
Az alumínium szürke színe helyett minél feketébb az edény, és a környezete (túl lógó, jó hővezető alátét), annál több hőt vesz fel a közvetlen napsugárzásból, míg a napsütötte környezet és a víz hőfoka között nagy a hőmérséklet különbség. A fekete szín miatti fokozott hőleadás majd akkor kezd szerepet játszani, ha a víz bent jelentősen felmelegedett. A fedő amiatt fontos, mert a víznek nagy a párolgáshője, és a párolgással sok hőmennyiség elvész. Lefedve sokkal kevésbé párolog.
(Röviden, vennék egy kis finom csiszolópapírt, és felpolíroznám a felületeket, majd matt fekete (alumíniumot is fogó) festékkel befesteném.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!