Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A vonaton és a transzformátoro...

X0 kérdése:

A vonaton és a transzformátorokon kívül van valami ami közvetlenül nagyfeszültséggel megy?

Figyelt kérdés
Mondjuk kohó. Alumíniumkohónál elektrolízis van ami csak néhány volt, viszont ezt is lehet közvetlenül mondjuk 10 000 Voltból előállítani. Vagy mondjuk libegő motorja: 10 000 V-nál csak kis áramerősség kell, így vékony vezeték is elég, viszont meg kell oldani hogy ne üssön át. Ha változtatható forgási sebesség kell, akkor egyenirányítani lehet: 13 600 V-os effektív, 14 100 V-os maximális feszültségű 300 Hz-es egyenfeszültség lesz belőle, így az elektronikus kommutátornak vagy váltóirányítónak nagy feszültséget kell kibírnia, és a motorban is fontos hogy ne üssön át. Ennél cos -30° és cos 30° közötti részét használjuk a 10000 V-os effektív feszültségű váltakozó feszültségnek. Köszi.

aug. 1. 19:57
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
83%
Mennyire kell egyedül lenni ahhoz, hogy az ember azért írjon ki kérdést, hogy aztán maga meg is válaszolja az egészet?
aug. 1. 20:25
 2/15 A kérdező kommentje:

1-es: nem válaszoltam meg, hanem kérdeztem:

- a hagyományos kohó milyen feszültséggel megy?

- az elektrolízises kohó milyen feszültséggel megy?

- a libegő milyen feszültséggel megy?

- a fenti 3-on és a vonaton és a transzformátoron kívül mik mennek közvetlenül nagyfeszültséggel? Tehát 230V / 400V-ra letranszformálás nélkül. Villamosnál, trolibusznál 480 V-ra transzformálják le, majd egyenirányítják, tehát nem nagyfeszültséggel megy közvetlenül.

aug. 1. 20:30
 3/15 anonim ***** válasza:
91%

"maga meg is válaszolja az egészet"

Egy kegyelemkettesre.

aug. 1. 20:30
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
A vonat motorja is kiisfeszültséggel megy (na jó, nagyon a kisfeszültség felső határán van), de a teljesítményfelvétel miatt gazdaságosabb a járművön letranszformálni, mint kisfeszültségként hosszú vastag vezetékeken odavinni az energiát.
aug. 1. 20:46
 5/15 A kérdező kommentje:

4-es: az világos, csak az jó messze van a 230 V / 400 V-tól.

1-es: nem tudom, hogy a vaskohó milyen feszültséggel megy, nem tudom, hogy az alumíniumkohó milyen feszültséggel megy, nem tudom, hogy a libegő milyen feszültséggel megy, nem tudom, van-e más, ami nagyfeszültséggel megy közvetlenül. Példákat írtam, hogy például ezekről elképzelhető. Libegőnél például így nem kell transzformátor, így azt nem kell kifizetni, nem foglal helyet, így olcsóbb az áram, nincs transzformátor-veszteség, stb. A YouTube-on látni akár fél MW-os villanymotorokat, talán még több MW-osakat is, gondolom nagy ipari létesítményekben: gyárakban, például vegyipari üzem, de szállításra bányában, erőműben, stb. is elképzelhető. Nyilván az erőmű-generátor is nagyfeszültséget ad.

aug. 1. 20:55
 6/15 anonim ***** válasza:
86%
A vaskoho szennel (koksszal) megy, nem feszultseggel.
aug. 1. 21:06
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Az elektrosztatikus porleválasztók működnek közvetlenül magasfeszültséggel, de ezt sok esetben helyi feltranszformálással biztosítják.

Az óriás forgógépeknél is csak ritkán mennek 25 kV fölé, mert ez fölött már a szigetelésproblémák nagyon számottevőek lesznek.

aug. 1. 21:15
 8/15 A kérdező kommentje:
6-os: jogos, akkor az acélgyártó kemence kell, illetve bármi, ami megolvasztja a vasat: mondjuk formába öntés előtt, amikor nem a kohóban öntik formába hanem később, vagy megmunkálás előtt.
aug. 1. 21:16
 9/15 A kérdező kommentje:

4, 6, 7-est hasznosnak jelöltem.

A hidrogénkút helyben bontja a vizet, ehhez 0,8 V kell, amit feltehetően 10 000 V-ból állítanak elő, hiszen 1 kg hidrogénhez 143,1 MJ = 39,75 kWh kell, így 400 V-tal igen lassan lehetne csak a járművek üzemanyagpalackját feltölteni, illetve kar/derék vastagságú vezetékkel nem, de akkor a 10 kV -> 400 V transzformátorba is ilyen vastag vezeték kellene, meg a transzformátor és az üzemanyagtöltő állomás közé is. A maximum 350 bar személyautónál, 700 bar teherautónál egyébként.

aug. 1. 21:34
 10/15 anonim ***** válasza:
35%

Kérdező - bontottál el már te valaha egy csepp vizet is az életedben "0,8" volttal normális környezeti hőmérsékleten?

A többi zagyva és teljesen összefüggéstelen agymenésedet meg már inkább nem is méltatom...

aug. 1. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!