Papíron VA = W, de a való életben nem, mert az eszközök hatásfoka nem 100%. Minél rosszabb a hatásfok, annál több energiát pocsékol el elsősorban hőenergiává és így annál nagyobb lesz az eltérés a két érték között. Hiszen az egyik magába foglalja a veszteséget is, míg a másik nem.
2023. dec. 23. 17:34
2/39 anonim válasza:
Most gyorsan megnéztem a Siemens és a Schneider gyártmányait, részemről megnyugodtam, még mindig VA-ben adják meg a teljesítményt.
Azért adják meg VA-ben, mert az a jellemző adat a gép "igényeire" nézve, mennyi árammal terheli a hálózatot, mekkora feszültségen.
2023. dec. 23. 17:50
3/39 anonim válasza:
A VA érték nem csak a hatásos áramfelvételt foglalja magában, hanem a meddőáramot is.
A transzformátorban az üzemi melegedés az összárammal arányos, nem a wattokban mért átvitt teljesítménnyel - ezért a megfelelő típus kiválasztásakor a VA érték a lényegesebb paraméter!
Nem csak régebben, most is VA-ben adják meg a transzformátorok teljesítményét.
2023. dec. 23. 21:06
6/39 anonim válasza:
Bocsánatot kérek, mert véletlenül félrenyomtam - de a többinek nem kellett volna lepontozni a négyest (18:44), mert a VAr tényleg egy használt jelölés a reaktans összetevőkre:
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!