Régebben a transzformátorok teljesítményét miért VA-ben adtak meg és miért nem Wattban?
Akkor még egyszer mindenkinek a felhozott például vett hevítőberendezés paraméterei:
meddőteljesítmény = 3000 VAr
összteljesítmény = 3900 VA
hatásosan kezelt teljesítmény = 900 W
a rezonátorban disszipált teljesítmény = 600 W
a munkadarabba bevitt teljesítmény = 300W
energetikai hatásfok = 33% "eta"
Mindebből a rezonátorban disszipált 600W az a teljesítmény amivel fizetünk a teljesítményközlő rezonátorunk 3900 VA paraméteréért. Ha ezt a számot csökkenteni tudnánk valamilyen tökéletesebb alaki elrendezéssel, akkor arányosan lefaraghatnánk abból a feleslegesen elfűtött 600 W teljesítményből is!
Így már mindenki érti - ugye?
Értem hogy a Pitagorasz tétellel tartanád helyesnek az összegzést a két összetevő 90 fokos fázisviszonya miatt, de most nem áramokban, hanem teljesítményekben gondolkodtunk. Valami mást akartam érthetően elmagyarázni az előző durva félremagyarázások miatt, a baj csak az, hogy valakik nem értik, hogy mit!
😨
Ami meg a görög ábécét illeti, az nem áll a rendelkezésemre, és most nincs kedvem kikutatni rá a technikai megoldást.
Mindezeket a részletkérdéseket leszámítva én úgy hiszem, hogy a nagyérdemű kérdező már eléggé jó válaszokat kapott ahhoz, hogy jól megértse belőlük a témát!
😊
"Értem hogy a Pitagorasz tétellel tartanád helyesnek az összegzést a két összetevő 90 fokos fázisviszonya miatt, de most nem áramokban, hanem teljesítményekben gondolkodtunk."
Figyelj, ahogy egyre többet írsz, egyre több hülyeséget állítasz. Teljesítményekre is ugyanúgy vonatkozik a derékszögesdi.
20
A transzformátor hatásfoka: η=P2/P1=P2/(P2+Pvas+Ptek)
Vagyis a szekunder oldalon leadott hatásos teljesítmény és a primeroldalon felvett hatásos teljesítmény hányadosa. Bármelyik szakkönyvben megnézheted.
33
Nézd csak meg ezt és gondolkozz el miért hibás, amit írtál.
131. oldal „A váltakozó áram teljesítménye/3”:
Váltakozó áram esetén a látszólagos teljesítmény: S=√(P²+Q²). Vagyis a hatásos és meddő teljesítményt nem algebrailag, hanem vektoriálisan kell összegezni.
„meddőteljesítmény = 3000 VAr
összteljesítmény = 3900 VA
hatásosan kezelt teljesítmény = 900 W”
Ez így nem jó, mert S=√(P²+Q²)=√(900²+3000²)=3132 VA
Hogy jött ki a 33%-os hatásfok?
33% hatásfok rendben: leadott / bevitt hatásos teljesítmény. A transzformátornál is így van.
„Értem hogy a Pitagorasz tétellel tartanád helyesnek az összegzést a két összetevő 90 fokos fázisviszonya miatt, de most nem áramokban, hanem teljesítményekben gondolkodtunk.”
Rosszul gondolkodsz, mert:
S=U·I
P=U·I·cosφ
Q=U·I·sinφ
I·cosφ és I·sinφ egymásra merőlegesek, P arányos I·cosφ-vel és Q arányos I·sinφ-vel (mindkettő U-val van szorozva), ezért P és Q is merőlegesek egymásra. Vagyis csak vektoriálisan adhatók össze.
Ezért az S=P+Q – hibás és az S=√(P²+Q²) – helyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!