Mekkora a valószínűsége annak, hogy ezek lesznek a nyerő számok? A Fantasy 5 (1-39 ból 5 szám) játéka 1 dollárba kerül, és a jackpot megnyerésének esélye 1:575 757. July 16: 19,20,21,22,24
Amikor gép sorsol vagy számítástechnika is benne van a húzásban ott olyan számsort húzatnak ki a géppel amit akarnak.
Volt már pár ilyen lottócsalás ami mikor megtörtént még a lottótársaság vezetőjét is letartóztaták csalás miatt.
Két legdurvább.Szerb lottó előre kiírták azt a számot amit utána a gép kisorsolt.Akkor egy hónapig nem is lehetett a nemzeti lottóval játszani mert ettől dúrvább csalás nem igen van.
Másik mikor a bolgár állami lottón véletlen ugyanazt a számsort húzták két egymást követő héten.
Második alkalommal 13 telitalálatos volt mert ezek szerint mindig vannak olyanok akik az előző heti számokat megteszik újra.
Itt ki is rúgták a lottó vezetőjét.
#1, miért kell a hülyeséget terjesztened? ...
Kérdező; pontosan 1:575757 a valószínűsége.
Bár nem egészen értem; ezen a fajta lottón 2-szer húznak? Mert akkor egy kicsit módosul a valószínűség, de nagyságrendileg 2-szer annyi.
@2
Igen! 2-szer huznak, de $2 fizetsz ha a 2.-on is resztveszel...
Szerintem a valoszinuseg (1/575757) nem valtozik akkor se ha orankent huznanak is.....:-)))
A valaszt tudom, de millioszor tevedtem eletemben...:-)))
> Mekkora a valószínűsége annak, hogy ezek lesznek a nyerő számok?
Hogy pontosan ez az öt szám lesz kisorsolva a 39-ből, annak az esélye nyilván 1:575 757, mint ahogy bármilyen más öt számnak is.
De gondolom itt a kérdés inkább az, hogy mekkora az esélye annak, hogy a számok valamiféle szabályszerűséget mutatnak. Itt kérdés, hogy mi számít szabályszerűnek. Pl. a 12, 14, 16, 18, 22 is megfelel ennek a kritériumnak? Vagy csak az egymás követő számokat vesszük figyelembe? Vagy mit még?
Mindenesetre vegyük azt, hogy van hat egymást követő szám. Ilyenből van 34 lehetőség. Ebből vegyük ki a belső négy valamelyikét, és azt kapjuk, hogy 136 olyan számsor van, ami majdnem egymást követő számokból álló számsor, csak egy helyen van benne lyuk. Egy ilyen számsor kihúzásának az esélye kb. 1:4234.
Mivel a játék 2004 szeptember 12 óta megy, és 2019 január 20. óta van dupla húzás, valamint naponta van húzás, így összesen ha jól számolok 9257 húzás volt a játék történetében. Annak, hogy ebből a 9257 húzásból legalább egyszer kihúznak egy ilyen számsort, annak az esélye kb. 88,7%. De egy évnyi időtartamot – 730 húzást – nézve sem olyan kicsi ennek az esélye, kb. 15,8%.
@4
Ez esetben 4 egymas utan az 5.szam "ugrott egyet"...
magyarul:
34/575757
de, a mateknak semmi koze a lottohoz, mert ez ismetlodhet decemberben...:-)))
> Ez esetben 4 egymas utan az 5.szam "ugrott egyet"
Ha az ugrás az utolsó szám előtt van – pl. 1,2,3,4,6 –, és nem számítjuk ide, ha az első, a második vagy a harmadik szám előtt – pl. 1,3,4,5,6; 1,2,4,5,6 vagy 1,2,3,5,6 –, akkor valóban 34 ilyen eset van. Ekkor az esély valóban 34:575757, azaz kb. 1:16934.
Annak az esélye, hogy a 9257 húzás közül van egy ilyen, annak az esélye szintén nem kicsi, 47,1%. Annak, hogy egy évnyi időtartamban van ilyen, annak az esélye 4,2%.
> de, a mateknak semmi koze a lottohoz
Te a valószínűséget kérdezted, és mivel a valószínűség matematikai fogalom, így csak a matekhoz van köze a kérdésnek.
> mert ez ismetlodhet decemberben
Igen, ha érted, hogy mit jelent a valószínűség, akkor azt is érted, hogy miért.
@4
Igen, de az ABCD sérthetetlen, vagyis 2 eset
ABCD+ 1 ugrás
-1 ugrás ABCD
Az én esetem az első, ha "egyenletes a valószínűség" akkor
75 év alatt történik ilyesmi...
> 75 év alatt történik ilyesmi...
Na az hogy jött ki?
Ha a sorozat a, a+1, a+2, a+3, a+5, akkor ilyenből 34 eset van, tehát egy ilyen számsor valószínűsége 34:575757, azaz 1:16934.
Hogyan lehet kiszámolni azt, hogy történik ilyen n év alatt? Azt könnyű kiszámítani, hogy mekkora az esélye, hogy minden húzás ilyen. Ehhez kellene hozzáadni azt amikor csak egy ilyen húzás van, ehhez hozzáadni, mikor kettő, ehhez hozzáadni, mikor három… Lenne egy szép hosszú, bonyolult képlet.
Sokkal egyszerűbbé válik, ha fordítva ülünk a lóra. Ha „p” a valószínűsége egy eseménynek, akkor nyilván 1-p a valószínűsége, hogy az esemény nem következik be. Így n esetnél (1-p)^n a valószínűsége, hogy egyik esetben sem következik be az esemény. Az összes többi eset nem ilyen, azaz legalább egyszer bekövetkezik az adott esemény. Ennek a valószínűsége 1-(1-p)^n.
Egy évben 730 húzás van, így egy év alatt annak az esélye, hogy van legalább egy ilyen számsor:
1-(1-34/575757)^730 = 1-(575723/575757)^730 = 1-0,957806 = 0,042194 = 4,2194%
(Ahogy írtam az adott lottó története alapján 9257 húzás volt eddig, 47,1% esélye volt, hogy történik ilyen eset ennyi húzásból.)
Szóval nem tudom hogy jött ki az a 75 év, de 75 év alatt, ha naponta két húzás van, akkor 96,05% az esélye, hogy történik ilyen húzás.
@4 OK (bocsanat tevedtem)
(valamikor Chicago 2 szimpla huzas hetente)
Ma MI 730 huzas evente...
ha harmas szabalyt alkalmazom akkor:
575757.............100%
730.................X%
segits abban, hogy ez igy jol van?
na javitok, mert 730X34 jegyet kell vegyek evente 24820
575757.........100%
24820............X%
ez 4,3 ev ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!