Az ember miért nem érzi pont a víz szagát mikor az a legfontosabb tápanyaga?
"Ezek szerint az Agopyrin is tápanyag, mert a gyomorba megy :-)"
Nem mert túl lehet élni Agopyrin nélkül hogyha nem eszel
A hasonló szavak itt könnyen összecserélhetőek.
A hétköznapi szemléletmód és külön a szóhasználata zavar be a témában és még a szóhasonlóság is, mint a "tápanyag" vs "tápérték" kifejezéseink, nagyon szinonimákként hangzanak és a hétköznapokban az még nem zavaró. Ez angolban is hasonló szó amúgy, szóval érthető a kérdőjelesség ezzel kapcsolatban (főként az első kettőt lehet keverni).
en: nutrient - tápanyag
en: nutritional value - tápérték
en: nourishment - táplálék
en: nutrition facts - táplálkozási tények (magyarul inkább "tápérték")
Kérdező abban teljesen igazad van, hogy tápanyagok között tartják számon a vizet és mint 9-es is felvetette, hogy "a levegő sem tápanyag" itt is a kifejezések keveredtek csak össze. És nem is csodálhatjuk, hogy elkerüli a figyelmet, hogy az 5-ösben ott az idézet, a "Nutrient - en.wiki" angol cikkből, hogy: "szénhidrátok, zsírok , fehérjék, víz".
A rövid összegzés sajnos még nem annyira erőssége a wikinek és ennek már az elején ott kellene lennie, de tápanyag az, amit a szervezet nem tud maga előállítani és bevitelre van szüksége, valamint beépül a szervezetbe. És ebben benne van minden, még az oxigén is és a víz is. Kis idézet a magyar wikiből hozzá:
Tápanyag - hu.wiki
"A tápanyagok fajtái /
A táplálkozás élettani fogalom, amely alatt ételek, italok elfogyasztását, de tágabb értelemben ezek megemésztését, a tápanyagok felszívódását, és a szervezet anyagcseréjét is értik. Beleértve mindazokat az anyagokat, melyek a szervezet működéséhez szükségesek, így például a levegő oxigénjét és a vizet is."
( [link] )
Szóval a víz és oxigén is tápanyag, de ezeknek nincs tápértéke. Vagyis a víz és az oxigén az nem szerves tápanyag és nem energiaforrás, hanem az energia termelés nélkülözhetetlen résztvevői.
National Library of Medicine
"Biokémia, tápanyagok
A tápanyagok olyan vegyi anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van az alapvető funkciók fenntartásához, és optimálisan a kiegyensúlyozott étrenddel nyerhető be. Az emberi egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagok hat fő csoportja van: szénhidrátok, lipidek, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és víz. A szénhidrátokat, lipideket és fehérjéket makrotápanyagoknak tekintik, és energiaforrásként szolgálnak. Vízre nagy mennyiségben van szükség, de nem termel energiát."
( [link] )
The Nutrition Society
"Oxigén – kritikus, de figyelmen kívül hagyott tápanyag
Valójában van két másik makrotápanyag, amelyekre ritkán, ha egyáltalán nem számolnak, ezek közül az egyik a víz. A másik az oxigén; a táplálkozásban azonban sokan nem tekintik ezt az elemet tápanyagnak. ..."
( [link] )
A hétköznapi szóhasználatban nyilván kevésbé használjuk a víz és oxigén tápanyagként való számontartását, mivel könnyen elérhetőek mindenki számára és szervezetben nem is energiát szolgáltatnak, hanem "csak" résztvevői az energia és test előállításának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!