Az első élőlényeknek nem volt DNS-ük?
Itt a tudományokban NEM hiszünk! Itt a tudást keressük és használjuk!
Semmi jó nem sül ki abból, ha valaki a tudás helyébe is a hitet teszi.
A tudományban sosem állítunk semmit biztosra. Elméleteket készítünk, amivel a legjobban le tudjuk írni a tapasztalt világot. Az evolúciós elmélet sem 100%-osan bizonyított dolog, csak jelenleg ezzel az elmélettel tudjuk legjobban leírni a természetben tapasztaltakat (egyébként sok más elmélet is van, de azokat nem tanítják iskolákban).
A vallást pedig nem szabad egy síkon kezelni a tudománnyal, mert a vallás nem ugyanígy működik. Egy ember például hihet egyszerre az ősrobbanásban és a teremtéstörténetben is. A kettő nem zárja ki egymást, csak az emberek nem foglalkoznak elég mélyen a teremtéstörténettel, így csak felületes tudással képesek véleményt formálni. Ezt persze sokkal hangosabban teszik, mint akik valóban értenek hozzá, de ezt már megszokták a keresztények.
Na de a lényeg, a vallás és a tudomány két teljesen különálló dolog, nem lehet őket keverni. És pont ezért a tudomány semmit sem bizonyított, ami a bibliai teremtéstörténetet érvénytelenítené.
"sok más elmélet is van"
ELMÉLET nincs több. Az elmélet azt jelenti, hogy bizonyítva van.
Feltevések vannak, amelyek általában már meg vannak cáfolva.
#13 Nem :D
Nézz utána, mit jelent az elmélet szó. Egy elmélet bizonyítás nélkül is elmélet. Gondolom onnan jött a szó, hogy egy gondolat megfogant az elmédben. Ezt csak később kezded el bizonyítani. Az is egy elmélet, hogy lapos a föld, csak a bizonyítékok ellentmondanak.
NEM IGAZ.
Most a tudományban vagyunk. Légy szíves, nézd meg a "tudományos elmélet" kifejezést.
Amit te keresel, azt magyarul "feltevés"-nek hívják.
De ha a bizonyítékok ellentmondanak, azt pedig megcáfolt feltevésnek hívják.
Rákerestem az elmélet szóra, de sehol sem találtam olyat, ami azt állítaná, hogy az emberek ezt gondolnák általánosan igaznak.
pl:
ott van szinonímaként a feltevés is...
Tudományos elméletre is rákerestem googleban, de pont erre nem adott találatot, csak az elavult tudományos elméletekre (ebben is benne van, hogy lehet hamis az elmélet).
Mindenesetre ahelyett hogy ilyen kis részletekbe kötsz bele, inkább általánosan a mondandómra reagálj, ne pedig egy szót ragadj ki belőle, még akkor sem, ha az nem pontos kifejezés. Szerintem mindenki értette, hogy mit értek a szó alatt.
Légy szíves, hozzál példát az elavult tudományos elméletekre.
Szerintem nincs ilyen.
"ma már nem tekinti a valóság legteljesebb leírásának"
Ilyen valóban előfordulhat.
Bizonyított elméletnek még soha nem bizonyították be az érvénytelenségét. Ezért kérdeztem.
Akkor viszont ezalapján semmilyen 100%-osan bizonyított elméletünk nem létezik :D
Pl. az evolúciós elmélet jelenleg teljesen elfogadott, de én nem vagyok benne biztos, hogy tényleg mindig az lesz, ugyanis mint írtam, vannak más elméletek is, amelyeket nem láttam, hogy megdöntöttek volna (ez teljesen más téma, ne menjünk bele).
De itt egy egyértelműbb példa: A newtoni fizikát már megdöntötték, az Einstein féle relativitás elmélet pontosabbnak bizonyult, mindazonáltal egyszerűsége miatt mind a mai napig használják.
Utolsó jövőre vonatkozó példa: A relativitás elmélet jól működik "nagy" dolgokra, de pontatlanul írja le a "kis" dolgokat. A kvantum elmélet ugyanez fordítva: Pontosan írja le a "kis" dolgokat, de a nagyobb dolgokat már nem. A kettő azonban egymásnak ellentmond, így mindenki várja az egyesített térelméletet, ami majd megmutatja, hogy melyik elmélet is bizonyul hibásnak a kettő közül, és hogyan lehetne pontosítani a másikat.
Ez is mutatja, hogy jelenleg elfogadott elméletek is lehetnek hibásak. Mindegy, szerintem túltárgyaltuk ezt a témát. Kérlek legközelebb a mondandómra reagálj, nem egy-egy kiragadott részletre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!