Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ki volt a legrosszabb magyar...

Ki volt a legrosszabb magyar uralkodó?

Figyelt kérdés

#legrosszabb magyar uralkodók
2023. szept. 18. 19:05
A kérdező szavazást indított:
Orseolo Péter
Aba Sámuel
V. István
IV. (Kun) László
III. (Velencei) András
II. (Dobzse) Ulászló
I. (Szapolyai) János
I. Rudolf
III. Ferdinánd
(valaki más, leírom)
17 szavazat
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:

A legrosszabb magyar uralkodókat igyekeztem felsorolni, és természetesen kihagytam azokat, akik csak néhány évig uralkodtak, ha egyáltalán uralkodtak (pl. Vencelt), és azokat, akik bár tettek nekünk nem feltétlenül tetsző dolgokat, de attól függetlenül jó uralkodók voltak. Ha valakit kifelejtettem, az nem szándékosan történt, csakis azért, mert elfogytak a választási lehetőségek, és azért, mert én a fentebbieket tartom a legrosszabbaknak az uralkodóink közül, de tudni szeretném, hogy az itteni közösség mégis kit tart a legrosszabbnak.

Ha szerinted volt a fentieknél rosszabb uralkodója a magyarnak, jelöld a "valaki más, leírom" lehetőséget, és kommentben írd meg, hogy kire gondolsz, és miért tartod őt a legrosszabb magyar uralkodónak. (Attól természetesen nem lesz egy uralkodó rossz, hogy a Habsburg családban született, mert jó Habsburg uralkodóink is voltak, legalább is szerintem.)

2023. szept. 18. 19:09
 2/16 A kérdező kommentje:
II. Lajost direkt nem tettem fel a listára, és nem csak azért, mert 20 éves kora előtt nem tudott elég tapasztalatot szerezni ahhoz, hogy jó uralkodó lehessen, főleg abban a helyzetben, amikor a nála jobbak is elbuktak volna, hanem azért is, mert mégiscsak elég bátor volt ahhoz, hogy életét adja Mohácsnál Magyarországért.
2023. szept. 18. 19:12
 3/16 Kólauborkával ***** válasza:
81%
Én a jelenlegire teszem voksomat…tudom, kicsit off, de akkor is így érzek.
2023. szept. 18. 20:00
 4/16 A kérdező kommentje:
#3: Nem értékellek le, de ez nem politikai kérdés, és nem miniszterelnökökről kérdeztem az ittenieket.
2023. szept. 18. 20:21
 5/16 Kólauborkával ***** válasza:
92%
Nyugodtan, megérdemlem és bocsánat.
2023. szept. 18. 20:30
 6/16 anonim ***** válasza:
56%
II. Ulászlót mondanám. Gyakorlatilag az előtte 5 évszázadon át épült európai nagyhatalom az ő uralkodása alatt indult el a lejtőn. És sajnos azóta sem állt meg... Ami persze már nem az ő hibája, de na!
2023. szept. 18. 20:38
 7/16 anonim ***** válasza:
21%
Én a gyurcsányékra teszem voksomat…tudom, kicsit off, de akkor is így érzek.
2023. szept. 18. 20:57
 8/16 A kérdező kommentje:
#7: Igen, kicsit off, mivel Gyurcsány soha nem volt király Magyarországon.
2023. szept. 18. 20:59
 9/16 anonim ***** válasza:
41%
Dobzse Laci. Napnál világosabb.
2023. szept. 18. 21:03
 10/16 anonim ***** válasza:

"II. Lajost direkt nem tettem fel a listára, és nem csak azért, mert 20 éves kora előtt nem tudott elég tapasztalatot szerezni ahhoz, hogy jó uralkodó lehessen"

Ezzel az érveléssel több probléma is van. Ennyi erővel II. Ulászlót sem kellett volna beletenned, mert neki sem volt arra ideje, hogy tapasztalatokat szerezzen Magyarországon. Éppen ezért választották meg uralkodónak a magyar rendek, mert nem ismerte az itteni viszonyokat (és itt jegyzem meg, hogy a magyar rendek szemében pont hogy ő volt a "jó", vagyis megfelelő uralkodó, és nem Mátyás...). Szóval az egyik királynak azért nem volt tapasztalata, mert nem élt itt korábban, nem ismerte belülről az országot, a másiknak meg az életkora miatt.

Ilyen "mentő" dolgokat bármely királyról el lehet mondani, ezért is én nem értem, hogy mi alapján lehet valakit jó vagy rossz királynak kategorizálni? A felsorolt választási lehetőségek is mindenféle korszakból vannak összeválogatva, teljesen más szituációban, teljesen más körülmények között uralkodtak a felsorolt uralkodók.

2023. szept. 18. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!