Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az időjárás előrejelzés, ha...

Az időjárás előrejelzés, ha pl azt mutatja, hogy a nappali csúcshőmérséklet 18 C fok, akkor azt úgy kell érteni, hogy azt árnyékban mérik? Tehát egy napfényes helyen ennél jó pár fokkal melegebb van? Ha igen, kb hány fokot érdemes hozzáadni?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 28. 06:40
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

#8. Megnéztem a videót. Akkor azt a felvételt te készítetted? Hasznos.

Nekünk sötétkék színű az autónk, pedig én is fehéret szerettem volna, de ugye nem én vettem.

Arról hallottam már, hogy a tetőket célszerű lenne fehérre festeni.

2023. ápr. 28. 16:24
 12/33 anonim ***** válasza:

Az nem tesz túl sokat, hogy milyen színű a kocsid, mert az infratartományú sugárzási karakterisztikája számít igazán - amely az összes festékkötőanyag és színtelen fedőlakk esetében rossz.

Egyedül a polírozott alumínium lenne az igazán jó, mint a repülőgépeknél.

2023. ápr. 28. 16:31
 13/33 A kérdező kommentje:
Ha minden autó és háztető globálisan fehér lenne, az már sokat számítana, nem?
2023. ápr. 28. 16:35
 14/33 anonim ***** válasza:
#13 az autóké semennyit nem számítana, a háztetőké is csak lokálisan (például sűrűn beépített települések mikroklímájára lenne hatással)
2023. ápr. 28. 16:38
 15/33 TappancsMancs ***** válasza:
82%

10/ A kérdező kommentje

Amit ismerek, emlékszem miket olvastam róla, és effélék (nyilván témafüggő), arról beszórom gyrosan a linkekekt, és át lehet nézni.

A videót nem én készítettem. :)

A hősugárzás valóban a napsugárzás kb felét kiteszi, de a felületeken ugyanúgy hőelnyelsdést okoz, csak van a szín miatt némi eltérés. Nézd meg a videót, ott több autón is mérte.

13/ A kérdező kommentje

"Ha minden autó és háztető globálisan fehér lenne, az már sokat számítana, nem?"

Melegebb éghajlaton gyakori, hogy a házakat fezérre festik. Mint Görögországban a tipikus kükladikus építkezései. Biztos ismerős. Tiszta ókor. :)

[link]

Ez nem csak hagyomány féleség, hanem a meleg miatt világszerte használják még ma is a fehér házfestéseket.

2023. ápr. 28. 17:41
 16/33 TappancsMancs ***** válasza:
12 ha gondolod részletezheted mire érted.
2023. ápr. 28. 17:43
 17/33 A kérdező kommentje:

#15. Köszönöm szépen! A videót megnéztem.

Szerintem jó ötlet, hogy a háztető is fehér.

2023. ápr. 28. 18:02
 18/33 A kérdező kommentje:
És szép is 🙂
2023. ápr. 28. 18:02
 19/33 anonim ***** válasza:

#16 - TappancsMancs - arra értettem a 12-es válaszomat, hogy sokan azt hiszik, hogy a fehér kocsi sokkal hidegebb marad a nyári napsütésben, mint a sötétebb színűek.

Általában van egy kis különbség, ami a kiöregedett lakkborítású régi kocsiknál a legszámottevőbb, nem a fedőlakkozott újaknál. Ráadásul a mai kocsikon jó nagy a szélvédőfelület felülnézetből is. Mint az organikus lakkok, mint az üvegfelületek jól nyelik a melegítő napsugárzást.

2023. ápr. 28. 18:04
 20/33 A kérdező kommentje:
2023. ápr. 28. 18:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!