Az IQ nem a valós intelligenciát méri?
Ezt a régebbi kérdést tettem fel, ez alapján gondoltam, hogy itt is megkérdezem.
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
Ha megmondod nekem mire való az intelligencia, megmondom neked, hogy az IQ teszt méri-e.
[Herbert Frank erről így ír: A használható döntések születése az informatív hibák olvasztótégelyében történik. Így az Intelligencia elfogadja az esendőséget. És amikor abszolút (tévedhetetlen) döntések nem ismertek, az Intelligencia megpróbálkozik korlátozott adatokkal egy olyan porondon, ahol a hibák nem csak lehetségesek, de egyenesen szükségesek.]
Az IQ egy relatív mérőszám. Nincs sajnos olyan abszolút "mérőszalag", ami megmondja, milyen "magas" vagy az intelligencia vonatkozásában.
Viszont az, hogy okosodik-e, vagy butul a társadalom, mérhető. Nem bonyolult belátni: ha ugyanazt az IQ tesztet felveszed mindig ugyanazzal a korosztállyal minden néhány évben (tehát pl. a mindenkori 18 évesekkel), akkor kirajzolódik hosszabb távon, hogy teljesít az újabb generáció a korábbiakhoz képest = "butulunk, vagy okosodunk".
Egyébként legjobb tudomásom szerint egyre intelligensebb az átlagpopuláció (bármennyire is ennek az ellenkezőjét mondaná a megérzésünk - de ez is csak egy jele annak, hogy miért pontosabb a tudományos mérés, mint az egyéni heurisztika).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!