Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Előfordulhat, hogy a jövőben...

Előfordulhat, hogy a jövőben olyan drogot, eljárást fejlesszenek ki, ami szükségtelenné teszi az alvást?

Figyelt kérdés
vagy legalábbis jelentősen csökkentse a szükségét...
2010. szept. 16. 12:04
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Elképzelhető, de az biztos, hogy ezzel az átlagéletkor is jelentősen csökkenne, mivel drog ide vagy oda, a szervezet nem sokáig bírja az efféle terhelést.
2010. szept. 16. 12:24
 2/6 anonim ***** válasza:

Az ilyen "elképzelhető-e hogy..." kezdetű kérdésekre én mindig ugyanazt mondom: természetesen sokminden elképzelhető. Például azt is el tudom képzelni, hogy holnap Bill Gates megáll az ablakom előtt, és nekem adja a teljes vagyonát. Ehhez minden feltétel adott, hiszen Bill Gates létezik, ablakom is van, és lehetséges adományozó szerződést írni, szóval miért is ne történhetne meg?

Ugyanígy elképzelhető, hogy fel fognak fedezni ilyen drogot, csak épp egy kicsit valószínűtlenebb, ugyanis:

- senki nem folytat kutatást ilyen irányba, hacsak nem pár titkos katonai labor - de akkor ők meg nem fogják nagydobra verni az eredményt

- egyelőre alig tudunk valamit arról, hogy miért szükséges az agynak az alvás, de azt tudjuk, hogy valamiért nagyon kell neki

- igazából nem lenne haszna, sőt óriási gazdasági kára lenne annak, ha az emberek tömegesen nem aludnának.

2010. szept. 16. 12:34
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem igazán. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen biokémia folyamatok játszódnak le alvás alatt, de baromi fontos lehet, mert eddig olyan állatoknak sem sikerült mellőzni, akinek igen nagy kényszere volt rá, pl delfin. Márpedig az evolúciónak azért volt rá pár milka éve.
2010. szept. 16. 12:49
 4/6 anonim ***** válasza:
Amilyen irányba megy a világ-gondolok itt a TV-re, videójátékokra amik milliókat ringatnak álomba illetve vezetnek egy kettős élethez avagy virtuális valósághoz nekem úgy tűnik hogy leginkább olyan drogokat fejlesztenek ami az alvást, álmot teszi méginkább szükségessé ;)
2010. szept. 16. 13:11
 5/6 anonim ***** válasza:

Gazdasági kára lenne, ha az emberek nem aludnának? Hát, szerintem pont hogy nem. Persze az ikea, és a matracgyártók megsínylenék a dolgot, de a gazdaság inkább csak felpörögne. Kevesebb alvás=több idő=pénz, és termelés.

Amúgy valóban elég elképzelhetetlen jelenleg. Tudomásom szerint nem létezik olyan állat ami valamilyen módon nem kapcsolná ki, pihentetné az agyát.

2010. szept. 16. 13:34
 6/6 anonim ***** válasza:

" Gazdasági kára lenne, ha az emberek nem aludnának? Hát, szerintem pont hogy nem. Persze az ikea, és a matracgyártók megsínylenék a dolgot, de a gazdaság inkább csak felpörögne. Kevesebb alvás=több idő=pénz, és termelés."

Gondold végig még egyszer. A termelés most is pörög, alig lehet azt a sok szemetet eladni, amit termelünk. A munkahely a legnagyobb probléma a világon szinte mindenhol, mivel az emberek kevesebb pénzt keresnek, mint amivel a termet javakat el lehet adni. Vagyis mondjuk 100 dollárt keresnek az emberek, de 150 dollárnyi terméket termelnek, így folyamatosan 50 dollárnyi soha el nem adott termék keletkezik.

Vagy képzeld el, ha napi 8 helyett mondjuk 12 órában kéne dolgozni, de nem lenne több munkahely. Azaz amit eddig 3 ember csinált, arra 2 is elég, ez elbocsátásokhoz vezet. (Tudod, általános iskolai szöveges feladat: ha egy gödröt 6 munkás 8 óra alatt ás ki, akkor hány munkás kell, hogy 12 óra alatt kiássák...)

Ha viszont az emberek maradnak a 8 órás munkavégzésnél, de nem alszanak, akkor mit csinálnak abban az így felszabaduló 6-8 órában? Fogyasztanak, energiát használnak (gépek, fűtés, közlekedés, világítás). Az energiaellátás ma az egyik legnagyobb gond, képzeld el, ha hirtelen jóval több kéne.

Valószínűleg az lenne a vége, hogy az olcsó kínai munkaerő megtermelné a Nyugatnak azokat a javakat, amik a többlet ébrenléthez kellenek, cserébe még kiszolgáltatottabbá válnánk.

2010. szept. 16. 13:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!