Az "Aquabion" egy működő dolog vagy átverés?
Tipikus átverősnek kinéző honlap, az Aquapol kamu falszárító rendszer vagy a holografikus karkötők jutnak eszembe. A youtube-on csak az agresszív marketing megy, sehol egy független vizsgálat.
Az említett szabadalmuk viszont létezik:
Illetve cikk is van a témában:
Egyszerre tűnik kamunak, de nem igazán tudnám megindokolni hogy miért nem működhet, ott a cikk.
Hm.
Az elv életképesnek látszik, a megvalósítás gyanús.
A pubmed cikk azt sugallja, hogy az ebben a bigyóban szabadba kerülő fémion-mennyiség túl kevés egy hatásos kalcit-aragonit átalakításhoz. Legalábbis sima kémiai potenciálkülönbséggel. Lehet, hogy tápárammal hatásos lenne, de úgy látom, ezen a cuccon az nincs.
Lehet, hogy amúgy az aragonit tényleg kevésbé rakódik le, mint a kalcit, bár mivel vannak szinte tiszta aragonit cseppkövek, azért ezt is kétlem.
A másik, hogy a reklám állítja, hogy az ivóvíz ásványi anyag tartalma megmarad.
Meg ugyebár hozzá némi cink plusz, ami mondjuk nem árt.
Isten bizony, nem tudom, a szervezet ásványi anyag felvételét befolyásolja-e ez a kis "átalakítás".
Az tuti, hogy ez az izé nem csinál lágy vizet, szóval a konyhai forralásnál ugyanúgy lesz vízköved, legfeljebb nem nő annyira oda az edényhez, bár ezt is kétlem.
Az Aquabion oldalán ott van egy mannheimi prof szakvéleménye, miszerint a kalcit-aragonit átalakítás eredményeként a keletkező vízkő puhább, könnyebben eltávolítható, az átfolyó ivóvíz hivatalosan is ivóvíz minőség marad, kisebb a cső lepedékesedés, kevesebb a baktérium-tartalom (annál, ami amúgy is ivóvíz-minőségnek elfogadható, szóval izé, na).
Végignéztem a tanúsítványokat, engedélyeket.
Mind bizonyítja, hitelesen, hogy ha ivóvíz folyik bele, az is jön ki, nem visz bele egészségre káros anyagot.
De egy sem tanúsítja a hatásosságát az reklámozott téren, mármint a vízkövesedés elleni hatékony védelmet.
És itt borítékolom, hogy ha ezt beszereled és mégis megeszi a vízkő a mosógéped fűtőszálát, esélyed nincs garanciális reklamációt érvényesíteni.
Én spec nem is találtam az oldalukon elérhető garancia-feltételeket.
Szóval nálam nem ment át ez a hitelességi léc felett.
Nem tudom. Ha valami ellen használ, az max a lakás csöveinek kőlerakódásai, de az sem nagyon, ahol nem karsztvíz az ivóvíz nagy része (nálunk speciel az), ott jelentős kövesedés úgy sincs.
Az benne (és a sok hasonlóban) a hülyeség, hogy a csőben nem tudja a "kalcitot aragonittá alakítani", mert fő tömegében még nincs ott. Ezért amúgy nem is vízkövesednek a csövek belülről, ez hülyeség. Van ugye a vízoldható hidrogén-karbonát (hogy milyen kationnal, az mindegy, mert egymástól távol úszkálnak). Ha nyílt vízfelület van, akkor ez a szén-dioxid távozásával hidrogén-karbonáttá alakul, ami kétértékű kationokkal (Ca, Mg, Fe stb.) vízoldhatlan csapadékot képez, ez a vízkő.
Vízkőlerakódás zárt rendszer belsejében csak ott van, ahol olyan víz folyik, ami előtte már levegőzött, pl. gyógyvíz-medencék leeresztő csövei vagy pedig jelentős hőmérséklet-különbség hatására megváltozik az oldhatóság, mint a bojlerban.
https://www.youtube.com/watch?v=wTcAjkzE_WU
Budapest KK hotel operában van be építve, el kellene menni meg nézni a mosdót :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!