A c-vitamin meddog őrzi meg a hatásosságát?
Meddig tárolható ?
Örök élet, mint a konyhasó és cukor vagy egy idő után lebomlik, megromlik?










A C-vitamin általában igen könnyen bomlik, elég érzékeny főleg a hőre.
1
a millió éves sónak, és a cukornak is van hivatalos minőségmegőrzési ideje.
nem erre voltam kíváncsi.
2
nyilván nem a sütőben akarom tárolni, hanem kamrában 5-25 fokos hőmérsékleten.





A C vitamin nagyon könnyen elbomlik. A zöldségben 1-1.5 hét után alig.marad valami, ha hűtőben tartod, kicsit jobb a helyzet.
Még a préselt tabletták is 1-5%-ot veszítenek havonta a C vitamin tartalmukból.
Múltkor egy olyan cikket olvastam ahol feketeáfonya turmixban mérték a C vitamin szintet, na ott 1-2 nap volt a felezesi idő.
Tehát C vitamin esetén a kulcsszó a frissesség, még akkor is ha tablettát szedsz.
Itt érdemes megjegyezni a hagyományos módon elkészített savanyú káposztát ês a kimchi-t. Ezek mivel erjesztett, "élő" dolgok, hónapokig képesek a C vitamin tartalom fenntartására. A régi időkben ez volt a legfontosabb C vitamin forrás télen. ¶





Más az ami a zöldségben van, mert ott egyéb összetevőkkel érintkezik. Kérdező a legjobb tényleg ha első lépésben a szavatosságát nézed, alapnak biztosan jó. Másik, hogy a tartósítások alapvető tényezőt ha betartjuk, akkor növekszik a tartósság.
- ne kapjon fényt (sötét helyen vagy csomagolásban)
- nem kapjon hőt (hűvös helyen, hűtőben, fagyasztva)
- ne szennyeződjön vagy érintkezzen mással (jól tárt tárolóban)
- ne kapjon levegőt (előbbi változata- jól zárva tartani)
- ne legyen nedvességtartalma (szárítva legyen)
- van még ami itt mellékes: sózás, füstölés, hőkezelés















"A c-vitamin meddog őrzi meg a hatásosságát?"
meddog - föltaláltál egy új élőlényt édesapám, a kutya amelyik gyógyít, érted, medical dog = meddog XD
"só is olyan eset, hogy"
...ha megfelelően tárolod, akkor 50 vagy 1000 év után is jó só lesz, a minőség megőrzési idő meg max pár év.





Erre nincsenek teljesen pontos vizsgálatok, csak rész tanulmányok, de ilyen nincs, hogy x ideig meg y ideig és ilyenek.
Nem tudom mi a célod a témával, be akarsz tárazni belőle, vagy kísérletekhez kell, ... ?
Narancslében vizsgálták a C vitamin tartalom csökkenését, de ott sok egyéb, a narancslé összetevőivel együtt van a vitamin is, azok meg nyilván befolyásolják a bomlását is. Valami 4 hét bontás után és nagyon lecsökken a c vitamin tartalma, amennyire emlékszem, ha érdekel mutatok linket, de gondolom nem pont erre vagy kíváncsi.
A C vitamin oxidált terméke a dehidroaszkorbinsav (dehydroascorbic acid - DHAA). Ami a szervezetben visszaalakul C vitaminná, és erre is voltak kísérletek, és van amikor akár pont ezt adják C vitamin helyett, tehát az oxidált C vitamin sem olyan rossz, ha nincs más. Viszont a DHAA tartós szedése általánosan nem javasolt, mert megterhelheti a szervezetet. Tárolás közben, ami nagyon sok tényezőtől befolyásolódik, a DHAA szintje emelkedik, miközben a C viatmin tartalom nyilván csökken, így a termék vitamin hatása is csökken. De a DHAA nem mérgező.
A lejárt vitamin fogyaszthatóságát és biztonságosságát vizsgálták és biztonságosnak mondható, kis kivétellel. Ne legyen oldott, hanem kapszula vagy tabletta és legyen hűtve, akkor jó lesz a legjobb szavatosság után is, esetleg kevesebb vitamint tartalmaz, de semmi más. Meg szemre is rendben legyen és szagra is (stb), tehát általánosan romlás jeleit ne mutassa.
Jelenleg nincs dokumentált betegség vagy haláleset a lejárt vitaminok miatt.
De kérdés, hogy miért érdekes neked a bomlása?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!