Hogy mondják azt szakmaian amikor száraz levegő "magába szívja" a vizet. megköti? vagy mit csinál vele?
Kedves kérdező, én is víz felvételnek, vagy vízgőz felvételnek mondanám a folyamatot. Azt a kifejezést, hogy megköti a vízgőzt, nem szoktuk gáz halmazállapotú anyagra mondani. Egy folyadék megkötheti a vízpárát (például a tömény kénsav), vagy egy szilárd anyag is megkötheti a vízpárát (például a foszfor pentoxid). Ez utóbbi ráadásul nem is fizikai, hanem kémiai vízmegkötés.
Egy 50 % relatív nedvesség tartalmú levegő képes további vízgőz felvételére. Ezt a mondatot én teljesen korrektnek tartom.
"Szerintem az abszorpció a folyamat neve."
Az abszorpció folyamán éppen nem a gáz vesz fel valamit - hanem a folyadék vagy szilárd anyag nyeli el a gázt!
"függetlenül attól, hogy levegő jelen van vagy nincs"
#6-os, nagyon félreérthető amit írsz! Egy páratartalmas kérdésben a "telített gőz nyomásáról" beszélsz. A folyadék gőzének telítettsége pedig nem csak a folyadéktól és a hőmérséklettől, de a gáztól is függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!