Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy mondják azt szakmaian...

Kolcsa kérdése:

Hogy mondják azt szakmaian amikor száraz levegő "magába szívja" a vizet. megköti? vagy mit csinál vele?

Figyelt kérdés
2020. júl. 8. 08:21
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
"A fizikai értelemben vett abszorpció elektromágneses sugárzás elnyelődése anyagi közegben, például gázokban, folyadékokban, vagy szilárd anyagokban.". A vikipedia szerint. Vonatkozhat vizre is?
2020. júl. 8. 18:30
 12/13 anonim ***** válasza:
Alapjában véve elnyelődést jelent, több tudományágban találkozhatunk a kifejezéssel. Van pl. abszorpciós hűtő, aminek az elektromágneses sugárzáshoz aztán végképp nincs köze. [link]
2020. júl. 8. 18:51
 13/13 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, én is víz felvételnek, vagy vízgőz felvételnek mondanám a folyamatot. Azt a kifejezést, hogy megköti a vízgőzt, nem szoktuk gáz halmazállapotú anyagra mondani. Egy folyadék megkötheti a vízpárát (például a tömény kénsav), vagy egy szilárd anyag is megkötheti a vízpárát (például a foszfor pentoxid). Ez utóbbi ráadásul nem is fizikai, hanem kémiai vízmegkötés.

Egy 50 % relatív nedvesség tartalmú levegő képes további vízgőz felvételére. Ezt a mondatot én teljesen korrektnek tartom.

"Szerintem az abszorpció a folyamat neve."

Az abszorpció folyamán éppen nem a gáz vesz fel valamit - hanem a folyadék vagy szilárd anyag nyeli el a gázt!

"függetlenül attól, hogy levegő jelen van vagy nincs"

#6-os, nagyon félreérthető amit írsz! Egy páratartalmas kérdésben a "telített gőz nyomásáról" beszélsz. A folyadék gőzének telítettsége pedig nem csak a folyadéktól és a hőmérséklettől, de a gáztól is függ.

2020. júl. 8. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!