Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miert engedtek a kemikusoknak...

Miert engedtek a kemikusoknak hogy kitalaljanak mindenfele elmeleteket az atompalyakrol es ezaltal felepitsenek egy hamis modellt ami teljesen elter a valosagtol?

Figyelt kérdés

Minel tobbet tudok kemiabol annal nyilvanvalobb, hogy az egesz atompalya modellt csak kitalaltak, mert meglehetett vele magyarazni az atomok mukodeset. Aztan elkezdtek jonni olyan atomok amire hat nem illett ez a modell tokeletesen, es akkor elkezdtek tovabbszoni a mesejuket hogy hat akkor illeszkedjen rajuk is a model legyen az hogy az S es D palyak ezeknel az atomoknal osszeolvadnak sp pallyakka meg mittodomen en mi. Es nem csak a palyakrol, hanem a kotesekrol is elkezdtek kitalalni hogy jaj hat az nem kovalens kotes hanem valami nagyon eros PI kotes, meg szigma kotes..

Szoval a kemikusoknal ez a megoldas, hogyha valami nem passzol akkor ahelyett hogy elvetnek a modellt, inkabb csalnak egyet es modositanak a szabalyaikon hogy illeszkedjen ra a modell?? Nagyon merges lettem.

2020. jan. 4. 18:03
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%
Hogy rájöttél, az túlzás. Tiltakozol ellene kézzel-lábbal, de semmi nem támasztja alá a nemtetszésed.
2020. jan. 6. 23:52
 22/28 A kérdező kommentje:
Elkezdtem most tanulni a quantum fizikat. Azt kell mondjam ez is buzlik nekem. Meg hogy valoszinusegeket szamolnak?! Azt hittem vegre idejet multa mar az az elmelet hogy az elektronnak a poziciojat csak valoszinuseggel lehet meghatarozni. Megint azt erzem, hogy most a fizikusok toltak tul a szekeret es megcsinaljak ugyanazt amit a kemikusok csinaltak, felallitanak egy hulye modellt. Azt hittem sokkal kreativabbak ennel az emberek, valami olyanra gondolnek mint pl. a masodfoku egyenletnek nem volt csak 1 gyoke de megjosoltak hogy ketto gyokenek kell lennie, es akkor jottek a komplex szamok amik megvalaszoltak a kerdest. Nem erzem hogy a valoszinuseg szamitas megoldana a problemankat. Inkabb az vann szerintem hogy van egy plusz dimenzioja az elektronnak es micsak azt latjuk hogy random ugral ide oda, de ha megjelenitenenk a plusz dimenzioban akkor latnank hogy folyamatos, de a mi dimenzionkban csak annyit latni, hogy ossze vissza ugral.
2020. jan. 7. 01:04
 23/28 anonim ***** válasza:
50%

A tudomány az nem egy végleges lezárt rendszer. Folyamatosan fejlődik, ahogy egyre több ismeret birtokába jutunk. Ezáltal a korábbi elméletek, dogmák megdőlnek és ez így van jól.

A XX.sz végén a materailizmus dogmája is megdőlt. Minden csupán információ, rezgés. Ma a kvantumfizikusok azt mondják, minden ami körülvesz minket a mi tudatunk leképezései. A világ csak résztvevő. Biztos vagyok benne, hogy a pranormális jelenségek is bizonyítást nyernek, ha még titkos kísérletek során nem nyert volna értelmet.

2020. jan. 7. 09:47
 24/28 2*Sü ***** válasza:
100%

> Mar csak annyi megjegyzesem lenne a sok fikazonak hogy en legalabb egyedul rajottem hogy valami nem stimmel a kemiaval

De pontosan mi nem stimmel vele? Mi az, amit a jelenlegi modell nem jól modellez? Milyen kísérleteket végeztél el, ami alapján ez kiderült?

> Azt kell mondjam ez is buzlik nekem. Meg hogy valoszinusegeket szamolnak?!

Értem, hogy nem fogadja be a gyomrod. Nem vagy egyedül. Einstein gyomra sem fogadta be. Bár ő volt a kvantumfizika alapjának egyik lerakója, a kvantumfizikának azt az értelmezését, ami Einstein korában és halála után többször is a helyes értelmezésnek bizonyult, képtelen volt elfogadni. De ezt az értelmezést ezeket kísérleti eredmények igazolták, a tényekkel meg nagyon nehéz vitatkozni.

A józan paraszti ész ordít a kvantumfizika világképe ellen. Csakhogy ahogy mondani szokták a józan paraszti ész nem más, mint a 10 éves korunkig összegyűjtött előítéletek összessége. A dologban nem az a durva, hogy „ezek” „még mindig” valószínűségekkel számolnak, hanem az, hogy a valószínűségekkel való számolások sokkal pontosabban fedik a kísérleti eredményekből származó méréseket, mint bármilyen más modell, számos olyan jelenségre és összefüggésre adnak nem csak kvalitatív, de nagyon pontos kvantitatív leírást, amit más modell nem képes megmagyarázni.

Bűzlik-e vagy sem, de a modell működik és különböző jelenségek százainál ad elképesztő pontosságú eredményeket. Pl. kvantumfizikai egyenletekből ki lehet számolni a proton tömegét, ami vagy tíz tizedesjegy pontossággal egyezik a különböző mérési eredményekkel.

Persze ha van jobb modelled, akkor hajrá… Publikáld…

> Inkabb az vann szerintem hogy van egy plusz dimenzioja az elektronnak es micsak azt latjuk hogy random ugral ide oda, de ha megjelenitenenk a plusz dimenzioban akkor latnank hogy folyamatos, de a mi dimenzionkban csak annyit latni, hogy ossze vissza ugral.

Az elektron nem ugrál sehova. Szuperpozícióban van. Nyilván megint érthető ha ezt a „szavannákon” evolválódott emberi agy csak úgy képes valahogy vizualizálni, hogy az elektron ide-oda ugrál. De ez az elképzelés teljesen téves. Az elektron minden helyen egyszerre van jelen, különböző valószínűséggel. Nem az történik, hogy az egyik pillanatban itt van az elektron, a másikban meg ott, és itt kétszer olyan gyakran van, mint ott, hanem az van, hogy az elektron egyszerre van mindkét helyen – és egyiken sem igazán –, és az, hogy hol fog részecskeként „manifesztálódni”, annak a valószínűsége az, ami eltér a két pozíció között.

Extra dimenzió bevezetése ezt nem magyarázza meg. Illetve hipotézisként felvethető, kísérletileg vizsgálható, kialakítható belőle egy új matematikai leírása a méréseknek. De extra dimenziók az általad felvetett módon való bevezetése számtalan problémát sejtet így előre is.

~ ~ ~

De még egyszer röviden:

Te nem rájöttél arra, hogy a kémia modelljei hibásak, hanem egyszerűen nem veszi be a gyomrod. Ahhoz, hogy azt mondhasd, hogy a kémia – illetve a kvantumfizika – modelljei hibásak, ahhoz azt kellene megmutatnod, hogy hol tér el egy jelenségnek a modellből számszerűen kiszámolt paraméterei a valós jelenség megfigyelése során megmért paraméterektől. Pl. kémiai, fizikai modellekből ki lehet számolni, hogy mondjuk 1 mol hidrogén elégetése során mekkora energia szabadul fel. Ha a mérések is ennyi energiát mérnek, akkor a modell működik. Ha nem, akkor lehet azt mondani, hogy a modell minimum hiányos. De te ilyet nem mutattál eddig fel.

Tudományt mérésekre és az azokból megalkotott modellekre alapozunk. Szubjektív benyomások nem alapjai a természettudományoknak. (Kipróbáltuk a történelem során ezeket is, nem hogy nem vittek előre a világ jelenségei összefüggéseinek megértésében, hanem az esetek zömében zsákutcába torkolltak.)

2020. jan. 7. 10:55
 25/28 dellfil ***** válasza:
100%

"Nyilván megint érthető ha ezt a „szavannákon” evolválódott emberi agy csak úgy képes valahogy vizualizálni, hogy az elektron ide-oda ugrál. De ez az elképzelés teljesen téves."

Így van. Fogadd el 2*Sü állítását. Nem ő szopta az ujjából, hanem így van ahogy mondja. A TÉNYEK ezt mutatják. :)

Amúgy meg le a szavannai fizikával:

https://www.youtube.com/watch?v=wzHzzBKO62Q

Ugyan nem kvantumfizika, de a téma hasonló rugdalózásokat vált ki az emberek legnagyobb részéből, mint a kvantumelmélet. Hehehe. Mán csak ilyenek vagyunk. He? :D

dellfil

2020. jan. 7. 13:36
 26/28 A kérdező kommentje:
Hol tudom elfogadni megoldaskent susu valaszat?
2020. jan. 7. 17:12
 27/28 dellfil ***** válasza:
100%

Hogy hol? Kedves barátom a belátásodban. Ha van olyanod.

Tudom nem egyszerű. A "megértés" egy dolog. Be kéne látni, úgy hogy az "érzelem" itt másodlagos. Az ""értelem?"" a ... fontos. Hmmmm. He?

dellfil

P.s.: A francba. Magadnak(!) se higgy!!

2020. jan. 7. 19:33
 28/28 anonim ***** válasza:

Kérdező. Hidd el nem ugrabugrál másik dimenzióban az elektron, hanem szét van kenve az atompályákon. ha nem tudod elfogadni csinálj jobbat.

Legyen ötleted, valósítsd meg.

2020. jan. 8. 09:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!