Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Lassan két éve abbahagytam a...

Lassan két éve abbahagytam a szintetizátorozást, öt évig jártam zeneiskolába. Most hegedülni szeretnék (többi lent)?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Röviden: a szintetizátorozást azért hagytam abba, mert a tanárom órái 5 perc tanítás és 15 perc cigiszünet szerint voltak felosztva, többször megsiratott órán, sosem volt jó neki semmi, és nagyon megutáltam az egészet. Öt évig jártam zeneiskolába, másfél órás szolfézsszakköreim voltak minden szerdán, de még kottát sem tudok olvasni! Így arra sincs esélyem, hogy esetleg eljátsszak szintetizátoron bármit is, egyedül a Für Elise elejét tudom, mert azt magamtól tanultam meg.

Nem is szeretnék visszatérni a szintetizátorhoz, kb. egy éve hegedülni szeretnék. Viszont félek felhozni ezt a szüleimnek, mert azzal is bajuk volt, hogy abbahagyom a szintetizátorozást, hiába taglaltam, milyen volt a tanárnőm, és valamennyire tartok is attól, hogy az új tanárommal se fogok jól kijönni, vagy továbbra se tanulok meg kottát olvasni (mindig fejből játszottam, de ez utólag nem tűnik olyan jó ötletnek).

Szóval nem tudom, mit tegyek. Mennyire más a szintetizátor után a hegedű? A kotta is más? Bizonytalan vagyok, de közben magamban lelkesedem az ötletért, hogy hegedüljek.

Tudnátok mesélni bármiről a hegedűvel és a hegedüléssel kapcsolatban? Tapasztalatok, ilyesmik nagyon érdekelnének.

13/L

2017. aug. 2. 21:05
1 2
 11/14 Mojjo ***** válasza:

Ne hülyéskedj, nem zaklatsz, nagyon szívesen válaszolok bármire, ha tudok! :)

Igen, ha nincs erősítőre kötve, akkor halkak. Nagyon. Egy akusztikus hegedű így néz ugye ki:

[link]

Látod azt a kis fehér izét a két f alakú lyuk között? Azon fekszenek fel a húrok. Úgy hívják, hogy híd. Ez a húrok rezgését átadja a hegedű fedlapjának, így a hegedű teljes fedlapja rezgésbe jön, ami megrezegteti a hegedű üreges testében a levegőt, ezek a rezgések a hegedű hát- és oldallapjairól visszaverődnek, és felerősödve az f alakú lyukakon, az úgynevezett hanglyukakon keresztül lyutnak újra ki a szabadba. És ezeket a rezgéseket halljuk mi, mint hangot. Szóval az akusztikus hegedű azért hangos, mert a húrok rezgését egy egész fedlap, majd utána egy egész hangdob felerősíti.

Ha megnézel egy elektromos hegedűt, ott nincs semmiféle hangdob, és fedlap sincs, csak pár kontúrja van meg a hegedűnek. Nincs ami a húrok rezgését felerősítse, nincs ami rendesen hangot adjon. Valami kis halk - tényleg egészen halk - hangja így is lesz, de bőőőőven nem olyan, amivel bárkit zavarnál. Ha a szobádban gyakorolsz, semennyire nem lehet lesz kihallani.

Valóban nem vagyok otthon túlzottan elektromos hegedűkben, de ha jól sejtem, megoldható az is, hogy egy füllhallgatón keresztül hallgasd a saját játékodat. Ha lesz egy erősítőd, és mondjuk a fej és a láda egyben van - ezt úgy hívják, hogy kombó - akkor az erősítő hangszóróján keresztül lehet hallani amit játszol. Ennek a hangereje természetesen állítható, pont úgy, ahogy a szintetizátorodnál is álítgathattad. Ez jó akkor, ha tanárral tanulsz, és akkor a tanár hallhatja, amit játszol. Ugyanakkor ha tényleg azt akarod, hogy _senki_ ne hallja, ahogy gyakorolsz, szerintem lehet erre kötni egy fejhallgatót, és akkor a hangszóróból semmi nem fog szólni, és csak te fogod hallani, amit játszol.

És igen, tökéletesen meg lehet tanulni velük játszani, és amikor már megy, áttérhetsz akusztikus hegedűre. A lényeg az, hogy a húrok ugyanúgy vannak rajta, a fogólap ugyanolyan, ugyanúgy kell lefogni a húrokat, ugyanazok a pozíciók elektromoson és akusztikuson is, a vonót is ugyanúgy kell kezelni. Szóval a lényeg az ugyanaz lesz, így ha elektromoson megtanulsz játszani, akusztikuson is fogsz tudni. Arra készülj fel, hogy a tanárok nem feltétlen szeretik az elektromos hegedűket, mert a hegedülés eléggé konzervatív dolog, és sokan nem igazán tudnak elszakadni a régi, hagyományos dolgoktól - így az akusztikus hegedűtől. Olyan tanárt kell találni, aki egy kicsit rugalmasabb és nem begyöpösödött :)

2017. aug. 5. 14:44
 12/14 Mojjo ***** válasza:

lyutnak = jutnak

Nem tudom, hogy sikerült ezt a szót ly-vel írnom :D Elnézést, pedig én is megtanultam általánosban, hogy a lyuk az egyetlen ly-vel kezdődő szó :)

2017. aug. 5. 14:45
 13/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat, a lyutnakon pedig jót nevettem (elnézhető hiba, sok volt a 'lyuk' körülötte a szövegben :D). Remélem, találok egy kevésbé begyöpösödött tanárt, lelkes vagyok. Még egyszer köszönöm neked, nagyon sokat segítettél! :)
2017. aug. 5. 16:08
 14/14 Mojjo ***** válasza:
@13: nagyon szívesen és hajrá! :)
2017. aug. 5. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!