Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Lassan két éve abbahagytam a...

Lassan két éve abbahagytam a szintetizátorozást, öt évig jártam zeneiskolába. Most hegedülni szeretnék (többi lent)?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Röviden: a szintetizátorozást azért hagytam abba, mert a tanárom órái 5 perc tanítás és 15 perc cigiszünet szerint voltak felosztva, többször megsiratott órán, sosem volt jó neki semmi, és nagyon megutáltam az egészet. Öt évig jártam zeneiskolába, másfél órás szolfézsszakköreim voltak minden szerdán, de még kottát sem tudok olvasni! Így arra sincs esélyem, hogy esetleg eljátsszak szintetizátoron bármit is, egyedül a Für Elise elejét tudom, mert azt magamtól tanultam meg.

Nem is szeretnék visszatérni a szintetizátorhoz, kb. egy éve hegedülni szeretnék. Viszont félek felhozni ezt a szüleimnek, mert azzal is bajuk volt, hogy abbahagyom a szintetizátorozást, hiába taglaltam, milyen volt a tanárnőm, és valamennyire tartok is attól, hogy az új tanárommal se fogok jól kijönni, vagy továbbra se tanulok meg kottát olvasni (mindig fejből játszottam, de ez utólag nem tűnik olyan jó ötletnek).

Szóval nem tudom, mit tegyek. Mennyire más a szintetizátor után a hegedű? A kotta is más? Bizonytalan vagyok, de közben magamban lelkesedem az ötletért, hogy hegedüljek.

Tudnátok mesélni bármiről a hegedűvel és a hegedüléssel kapcsolatban? Tapasztalatok, ilyesmik nagyon érdekelnének.

13/L

2017. aug. 2. 21:05
1 2
 1/14 Mojjo ***** válasza:
100%

A hegedűnél nem kell egyszerre violin- és basszuskulcsban is olvasnod, elég a violinkulcs, ami jelentős segítség, ha nem tudsz kottát olvasni még.

A zongora - illetve a szintetizátor - egy temperált hangszer. Ami azt jelenti, hogy meghatározott frekvenciákat tudsz rajta csak játszani - ha lenyomsz egy billentyűt, akkor az annak megfelelő hang fog megszólalni, a megfelelő frekvenciával. A hegedű nem ilyen. Ott te magad képzed a hangot, azzal hogy a húrt lenyomod a fogólapra. És nagyon pontosan, megfelelő helyen kell lenyomnod, mert különben hamis lesz a hang. Egy szintin nem tudsz hamis hangot játszani, maximum rossz hangot. Itt tudsz rosszat is és hamisat is :D Emiatt nehéz ügy a hegedű, főleg az első időszakban. Valószínűleg az elején szörnyen fog szólni - a legtöbb embernél ez a helyzet - de túl kell ezen lendülni és egyre jobb lesz.

Ja igen, és keress egy _jó_ tanárt. Megbízhatót, rendeset. Valahogy próbálj sok véleményt összeszedni egy-egy tanárról, hogy tudj választani. És ha mégsem jönne be, válts másikra.

2017. aug. 3. 02:07
 2/14 A kérdező kommentje:

Jaj, nagyon köszönöm a válaszod. :D

Hát igen, arra számítok, hogy nem fog rögtön fantasztikusan szólni, meg ha túl sokat játszok, a kezemet is tönkretehetem.. De én akkor is szeretném.

Még egyszer köszönöm neked, nagyon kedves vagy, hogy ilyen hosszan írtál.

Legyen szép estéd. :)

2017. aug. 3. 22:51
 3/14 Mojjo ***** válasza:
@2: nagyon szívesen! :) És hajrá, vágj bele! A zenélés az egyik legjobb és szebb dolog, amit az ember csak csinálhat, a hegedű meg az egyik legnagyszerűbb hangszer! :)
2017. aug. 4. 01:22
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a biztatást. :) Már elkezdtem gyűjteni rá, bele fogok vágni, azt hiszem, már csak idő kérdése..
2017. aug. 4. 09:04
 5/14 A kérdező kommentje:
Elkeseredtem. Még apukám, aki olyan engedékeny mindenben, még ő is azt mondta, hogy nem hegedülhetek. Mert nagyon hosszú ideig borzasztó lesz. :(
2017. aug. 4. 14:31
 6/14 Mojjo ***** válasza:

Ne keseredj el, van megoldás. Vannak olyan hegedűk, amik nem akusztikusak, a környezetednek nem feltétlen kell hallgatni, hogy mit is játszol és hogyan. Mintha egy szintetizátoron nem a hangszórót használva játszanál, hanem rádugnál egy fej/fülhallgatót és azzal hallgatnád játék közben.

Így néznek ki:

[link]

Angolul silent violin a nevük, magyarul fogalmam sincs (a halk hegedű tükörfordítás elég hülyén hangzik), de megpróbálok neked keresni ilyet magyar hangszerboltok kínálatában. És ezzel kedvedre gyakorolhatsz, anélkül, hogy bárkit zavarnál a környezetedből :)

2017. aug. 4. 14:38
 7/14 Mojjo ***** válasza:

Gyorsan utánanéztem. Simán elektromos hegedű néven lehet találni sokfélét. Nem csak olyan alakút, amit mutattam. Ezek egyikének sincsen hangdobja, mint egy akusztikus hegedűnek, ami a húrok rezgését akusztikusan felerősítse, szóval mindegyiket lehet halkan, mások zavarása nélkül használni.

Mutatom miket találtam:

- [link]

- [link]

- [link]

- [link]

Így hirtelen. Szóval van választék bőven. Ne hagyd, hogy emiatt le kelljen mondani az álmodról! :) Egy ilyenre szerintem simán rábeszélhető a faterod is, nekik is jó, neked is jó, mindenkinek jó. :)

2017. aug. 4. 14:49
 8/14 A kérdező kommentje:
Olyan kedves vagy! Igazán megörültem most. :) Köszönöm a linkeket, nézelődök a választék közt.
2017. aug. 4. 15:00
 9/14 Mojjo ***** válasza:

Igazán nagyon szívesen! :)

Én csak egy gyors, 10 perces googlezást csináltam, de ha alaposabban utánanéz az ember, akkor valószínűleg még sokkal többfélét lehet találni, még szélesebb árkategóriákban.

2017. aug. 4. 15:16
 10/14 A kérdező kommentje:

Szia Mojjo :D

Szóval, utána olvasgattam az elektromos hegedűnek.. Azt írják, hogy elektronikus erősítés nélkül a saját hangereje elhanyagolható, akkor ez azt jelenti, hogy tényleg nagyon halk, ha nem erősítővel játszom? Szóval nincs olyan hangja, mint az akusztikusnak?

Kissé értetlen vagyok, és tudom, hogy te se vagy igazán jártas az elektromos hegedűben, ahogy írtad, de hátha kapok tőled választ, azt megköszönöm. Illetve azt írják, hogy a felépítése szinte ugyanolyan, mint az akusztikusnak, ez azt jelenti, hogy akkor ha megtanulok elektromos hegedűn játszani (hogy azért ne károsítsam senki hallását addig), utána áttérhetek akusztikusra is?

Bocsi, hogy téged zaklatlak a kérdéseimmel, de ilyenkor olyan bizonytalan vagyok.

2017. aug. 5. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!