12,13 éves fiúk-lányok miért nem hallgat senki rock, metál zenét?
De hallgatnak, sokan. Amúgy 12 évesen én is eléggé szűk látókörű voltam, de szerencsére kinőttem. Ez azzal kezdődött, hogy a 16. születésnapomra édesapám megvette nekem a Black Sabbath új lemezét (Cross Purposes). Hónapokig nem mertem közelíteni hozzá, aztán arra gondoltam, biztosan jól esne neki, ha azt hallaná, hallgatom - megfogott.
Az az igazság, hogy sok ember nem képes kinézni a saját fejéből, vannak berögződései, hogy mi milyen kell legyen. Ilyenek például a zenékről alkotott kép. Érdemes pedig nyitott szemmel járni, és nem csak a felkapott előadókat figyelni, mert valójában minden műfajban vannak értékek, de a felkapott alkotások nem biztos, hogy a legjobbak, inkább a legegyszerűbbek, sokszor legközhelyesebbek, mert a nagyszámú átlagpistike ezeket érti meg, ezeket veszi meg, és emiatt jellemzően a népszerű egyben a leggyengébb eresztés is. Vannak kivételek is, hirtelen a rock felől közelítve a Ramones vagy Iron Maiden ilyen. Van, akinek ez is elég, általában az ilyen emberek elég szegényes ízléssel is rendelkeznek, és pont ők a leginkább szűk látókörűek - sokszor annyira, hogy még a saját műfajukat, esetleg a kedvenc előadójukat sem ismerik teljes egészében.Van öolyanm is, aki aztán az egész előadói karrierjét erre építi fel, őket lehet két évig a csapból is hallani, aztán felszívódnak, eltűnnek.
Az egyetlen jó eljárás az, ha ajánlanak neked valamit, hallgasd meg, utána alkoss róla véleményt - kulturáltan. Lehet, hogy kincset találsz, lehet, hogy csak szarba lépsz, de ne feledd, nem lehet mindenkinek azonos az ízlése szerencsére.
A kérdésre válaszolva a rock-metál zene sajnos már rég nincs előtérben a zenei piacon. Nem halott (Rock never die!!!), csak már háttérbe szorult. A rockzene fénykora egyértelműen a 60-as évek vége és a 70-es évek volt. Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath. Hogy csak az akkori három legnagyobbat említsem. De vastagon lehet még ide sorolni az AC/DC-t, Queen-t, Pink Floyd-ot természetesen, ez vitán felül áll.
Ha jobban megnézed már a 80-as években (igen, már akkor) lehetett érezni, hogy valamivel csökkent a népszerűsége, ugyanis akkor jött be a disco zene. Természetesen itt még hanyatlásról egyáltalán nincs szó, erős túlzás is lenne, de már volt egy rossz ómen, amit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. És persze ekkor jöttek NWOBHM bandák, vagyis a New Wave of British Heavy Metal (brit heavy metal új hulláma)ami olyan óriási neveket hozott mint az Iron Maien, Motörhead vagy a Def Leppard. De ekkor volt a trash aranykora is, Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax stb.
Ekkor még adott volt a stílus fenn maradjon. A 90-es években jött el végleg a háttérbe szorulás, a grunge és a nu-metal feltűnése volt a legfőbb ok, hogy ez a zene még menthető legyen. De már meg sem közelítette a 80-as évek beli tombolást, a 60-as és 70-es éveket pedig már kész vicc lenne ide sorolni.
Szerencsére mindig van egy kemény mag, és sokan szeretik meg most is rock-metál zenét, amit igazi öröm és felüdülés látni, ha pedig ilyen párt talál magának az ember az már tényleg áldás, ajándék az élettől.
Zenei ízlésen pedig tényleg kár vitatkozni, az egy dolog, hogy én sem szeretem a disco, elektro zenét, és ha ütnének sem mennék el egy sterbinszki koncertre, de ezért tényleg nem kell elítélni valakit. De ha már dj, nekem is a Slipknot az egyik legkedveltebb zenekarom, ahogy te is tudod, hogy a 9 fő között van egy dj is, de tudjuk, hogy "csak" pluszt ad a zenéhez, és nem egyedül erről szól.
De még a 80-as évek pop zenéit is szívesen hallgatom, ideértem különösen az ABBA-t, igaz, hogy pop zene, de hangszerekkel adták elő azt a zenét, a 4 tagból az egyik gitáros, a másik billentyűs volt, és két énekes nő egy teljes háttérzenekarral, tehát rendkívül igényes zenéről beszélünk. Ha nem hallgattad még őket, vagy nem is ismered őket, tehetsz velük egy próbát:
https://www.youtube.com/watch?v=-wNTTOCWppA
De én is rock/metál zenét szeretem, abból is jó ideje főleg a Slipknot-ot, február 5.-e óta ez pedig csak fokozódott :)
Te pedig ne szomorkodj, hogy az iskoládban egyedül vagy ezzel a zenei ízléseddel, inkább légy büszke arra, hogy te kitűnsz ezzel közülük.
Ha csak nem metál koncerten vagy, vagy rocker társaságban, akkor mindig kevesebben vagyunk mint a többiek, ehhez hozzá kell szokni, el kell viselni, de törődni nem kell vele, én sem teszem.
Utolsó (26.-ik) válaszoló vagyok: 24/F
Tudom, hogy 12, 13 éves fiúkat, lányokat szólítottál a kérdéseddel de hátha nem haragszol meg érte :)
Mindig azt hallgatja a többség amire rákondicionálják a médián keresztül bármi legyen is az. Én ugyan már 19 vagyok , a korosztályomnak kb a fele szereti a bmth-t , bvb számai A7X koppintások többnyire , a Slipknot nekem is bejön valamennyire.
12 évesen még nem is annyira gáz az általad tanúsított hozzáállás , kifogod nőni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!