Mit gondoltok Azahriah-ról?
"Ha valaki megtölt 2x egy Puskást, az nem véletlen,"
Minden korban megvan az aktuális kedvenc előadó, akiért bolondulnak a mainstream rajongó emberek, aztán 20-30 év múlva már azt sem tudják, kik azok. A 2000-es években az Anti Fitness Club volt a nagy sztár, de a TikTok live-ba a tinik már azt sem tudták, hogy kik azok... Feltételezem, SP is ismeretlen a Z generáció előtt, pedig érte sikoltoztak a lányok, aki utálta, még az is foglalkozott vele. De hozhatnám példának a 90-es évek magyar fiú bandáit is, manapság már a retro bulikba valók.
Majka nevét viszont minden korosztály ismeri, 2003 óta a csúcson van. És pontosan erről van szó. Majd az idő fogja eldönteni, hogy Azahriah milyen nagy sztár. Ha 20 év múlva már csak az akkori 30-as, 40-esek fogják hallgatni, akkor ennyi volt benne. Ha viszont majd az akkori tiniket, huszonéveseket is meg tudja szólítani, akkor elmondhatja magáról, hogy generációkat átívelő előadó lett belőle.
Én amúgy semlegesen viszonyulok hozzá. Nem szeretem, de nem is utálom. Amúgy én magyar zenét szinte nem is hallgatok.
Azért azt se felejtsük el, hogy ma könnyebb sztárnak lenni, mint például a 90-es, vagy 2000-es években. Ma felteszel egy videót, és ha a többségnek megtetszik, azonnal sztár leszel. És nem, nem kell a műnek jónak lenni. A Nyan Cat sem jó, mégis 200 000 000-ós megtekintésnél jár. A Baby Shark meg gigantikus, 13 000 000 000-os nézettséget hozott össze.
Most ezzel nem azt mondom, hogy Azahriah rossz zenész (nem tudok belekötni zenei szemszögből, csak nem az én műfajom), csak ha nem ebbe a korba születik, akkor lehet másképp alakult volna minden. Régen az internet nem volt elterjedve, így abból lett sztár, aki sok lemezt tudott eladni, akinek játszották a klipjeit a VIVA TV-n, aki jól szerepelt a Megasztárban stb. Persze, ha Azahriah arany és platinalemezes előadó tudott volna lenni, akkor hasonló sztár lett volna akkor is.
Viszont pont a kritériumok miatt volt kevesebb trash a régi zeneiparban. Ott bohóckodásból nem igazán lehetett megélni, ahogy ma teszik némelyek (inkább nem mondok nevet...) Sőt, a 2000-es évekbeli trash, a mai trash-hoz képest még jónak is mondható. Viszont Azahriah nem trash, ezt még én is elismerem.
Amúgy mint említettem, nem hallgatok magyar zenét, ezért nem tudom, hogy Azahriah mainstream-nak, vagy underground-nak számít-e. Szal elnézést, ha tévedtem.
Zámbó Jimmy nem volt trash előadó, ez még viccnek is rossz.
Nézz már utána, hogy milyen eredményeket tudhat maga mögött, és milyen hangterjedelme volt.
Nem véletlenül kapta a "király" becenevet.
Amikor Dopeman az egyik videóban az 1999-es Helldorado album sikeréről beszélt (aminek részben ő is szerzője), pont azt mondta, hogy csak Zámbó Jimmy adott el náluk több lemezt az országban.
Az Ámokfutók sem volt trash, vagy annak tekintjük, akkor határozottan jobb volt, mint a ma YouTube-on menő trash-ek.
Szerintem a modern trash csak azért terjed, mert ingyen van. Ha pénzt kellene érte adni, nem sokan vennék meg. Némelyiken az emberek csak nevetnek, megbotránkoznak, ezért van nézettsége. De ha csak CD-n lenne meghallgatható nem sok fogyna belőle.
Uhrin Benedeket nem ismerem.
Zámbó Jimmy-nek saját műsora volt az RTL Klub-on egy idő után.
De amúgy ő a 90-es években emelkedett fel, amikor az internet még nem volt elterjedve, és kereskedelmi TV-k sem voltak (illetve kb. 97-től igen, de akkor ezek gyerekcipőben jártak még).
Az ő felemelkedése olyan magasra ezért is példátlan, mert nem voltak meg azok az eszközök, mint egy mai előadónak.
Az persze világos, hogy nem mindenkinek jött be a zenéje, és nyilván a 90-es években sem rajongott érte mindenki. De abban a korszakban keményebben meg kellett dolgozni azért, hogy valaki sztár legyen.
"Szóval abban teljesen igazad volt, hogy a trash jóval régebben, hallgathatóbb volt sokkal, a mai szenny zenékhez képest."
Köszönöm az egyetértést.
Hát a régi időkben még a trash-nek is meg kellett ütni egy szintet, hogy eladható legyen.
Nem csoda, hogy leszoktam a magyar zenékről. Nem bírom ezt a felhozatalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!