Hogyan kezdjek el regényt írni?
Válaszd ki az egyik világot, aztán hajrá. Indíthatsz egy izgalmas jelenettel például, aztán ha ott megvan a hangulat meg a ritmus, akkor tudod tovább vinni és alakul "magától" a történet és a karakterek is. Nekem a legjobb karaktereim mindig írás közben spontán jönnek, egyiküket sem tervezem meg előre.
De amit az első írt, az is erősen megfontolandó, ha nincs még elég gyakorlatod az írásban.
A cselekmény "váza" nélkül nem érdemes nagyobb munkába kezdeni, így nem lehet jó regényt írni. Először legyen valami fogalmad a regény témájáról, cselekményéről, fontosabb szereplőiről, világáról. Én mindig emlékeztetem magam, hogy ha egy mondatban nem tudom összefoglalni a cselekményt, akkor nincs mire alapoznom.
Bűn és bűnhődés: Raskolnikov saját teóriája miatt gyilkol, megpróbálja elkerülni a büntetést, de megtörik.
Zabhegyező: Holden felügyelet nélkül New Yorkban van, züllik, megpróbál felnőttesen viselkedni, közben gyötri a gyász.
A közöny: Mersault egy nihilista, közönyös ember, aki gyilkossá válik majd kivégzése előtt megismeri, összegzi saját életfilozófiáját.
Kérdezd meg magadtól mit akarsz mondani és kiken keresztül. Legyen egy üzenet, egy nézőpont, egy vélemény amit ismertetni akarsz.
Ezek után lehet érdemben elkezdeni az írást, kitölteni kevésbé fontos karakterekkel és odaillő, már meglévő történetekkel.
Ezért hasznos novellákat írni mielőtt regénybe fogsz. Rövidebbek, és van egy klasszikus struktúrájuk amihez érdemes alkalmazkodnod, mint később a saját regényed vázához. Kitalálsz egy történetet, és beülteted a bevezetés-fokozás-konfliktus megoldása/karakter változása szerkezetbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!