Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kezdjek el regényt írni?

Hogyan kezdjek el regényt írni?

Figyelt kérdés
Szeretnék belekezdeni egy regény írásába, csak nem tudom, hogyan kezdjem el. Van rengeteg ötletem, néhány karakterem, csak az a baj, hogy ezek nem állnak össze egy történetté mert más világokban játszódnak, különböző alaptörténetekkel. Legalább 3-4 témám van de egyik sem teljes. Tudnátok esetleg ezzel kapcsolatban tanácsokat, ötleteket adni, hogy, hogyan kezdjek el egy sztorira koncentrálni és azt teljessé formálni?

2017. febr. 16. 23:29
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Először írj egy novellát.
2017. febr. 17. 00:48
 2/7 RoseTyler ***** válasza:
100%

Válaszd ki az egyik világot, aztán hajrá. Indíthatsz egy izgalmas jelenettel például, aztán ha ott megvan a hangulat meg a ritmus, akkor tudod tovább vinni és alakul "magától" a történet és a karakterek is. Nekem a legjobb karaktereim mindig írás közben spontán jönnek, egyiküket sem tervezem meg előre.

De amit az első írt, az is erősen megfontolandó, ha nincs még elég gyakorlatod az írásban.

2017. febr. 17. 09:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is először írj novellát. Akár mindegyik karakteredről egyet-egyet. Jobban megismered őket, lesz kézzel fogható történeted róluk - látod, hogyan oldanak meg egy-egy bonyodalmat. Játszadozz a jellemekkel, lehet, hogy "A" világ karaktere beilleszthető "B" világba (mint jellem, habitus).
2017. febr. 17. 21:49
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, jó ötlet az, hogy írjak a karaktereimről egy-egy novellát, erre már én is gondoltam.
2017. febr. 18. 01:59
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A cselekmény "váza" nélkül nem érdemes nagyobb munkába kezdeni, így nem lehet jó regényt írni. Először legyen valami fogalmad a regény témájáról, cselekményéről, fontosabb szereplőiről, világáról. Én mindig emlékeztetem magam, hogy ha egy mondatban nem tudom összefoglalni a cselekményt, akkor nincs mire alapoznom.

Bűn és bűnhődés: Raskolnikov saját teóriája miatt gyilkol, megpróbálja elkerülni a büntetést, de megtörik.

Zabhegyező: Holden felügyelet nélkül New Yorkban van, züllik, megpróbál felnőttesen viselkedni, közben gyötri a gyász.

A közöny: Mersault egy nihilista, közönyös ember, aki gyilkossá válik majd kivégzése előtt megismeri, összegzi saját életfilozófiáját.

Kérdezd meg magadtól mit akarsz mondani és kiken keresztül. Legyen egy üzenet, egy nézőpont, egy vélemény amit ismertetni akarsz.

Ezek után lehet érdemben elkezdeni az írást, kitölteni kevésbé fontos karakterekkel és odaillő, már meglévő történetekkel.

Ezért hasznos novellákat írni mielőtt regénybe fogsz. Rövidebbek, és van egy klasszikus struktúrájuk amihez érdemes alkalmazkodnod, mint később a saját regényed vázához. Kitalálsz egy történetet, és beülteted a bevezetés-fokozás-konfliktus megoldása/karakter változása szerkezetbe.

2017. febr. 20. 14:00
 6/7 anonim ***** válasza:
Először írd le a regény tartalmát részletesen. Utána írj egy rövidebbet, ami a könyv hátoldalán jelenne meg. Képzelj el valami frappáns címet hozzá, aztán egy alcímet, ami alatta szokott megjelenni. Ezután dolgozd ki a karaktereidet, mintha élő személyek lennének. Majd írd le, hogy melyik fejezetben mi fog történni. Aztán írd meg az első fejezetet. Ellenőriztesd valakivel, legjobb egy online lektor, pl merengőn is sokan vannak, hogy alkalmasnak tartaná közzétenni/megjelentetni.
2017. febr. 24. 14:39
 7/7 anonim ***** válasza:
Először a szereplőkkel foglalkozz. Vesézz ki egy témát aztán ha az mégsem tetszik annyira ugorj át a másikra. Viszont ha mindegyikkel foglalkozni szeretnél én azt ajánlom hogy először külön történetekként írd aztán formáld őket eggyé. Próbálj olyan eseményeket beleszőni a történetedbe amik már fűződnek a másik világhoz.
2017. márc. 19. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!