Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleményetek a könyves...

Mi a véleményetek a könyves blogomról?

Figyelt kérdés

Http://nesszikonyvkuckoja. Blogspot.hu

Első sorban magamnak írom ezeket, de persze örülnék ha valaki olvasná..Szerintetek mit kéne javítanom? A blog elég egyszerű kinézetre...sablonos szerintem, de nem tudom, hogy lehetne jobb...a tartalom milyen szerintetek? Szeretnék fejlődni az írás terén és ezért is kérdezem..A helyesírást sajna nem tudom korigálni sehogy..

Na ez most talán kicsit zavaros volt, de remélem értitek mire gondoltam :)

2015. jan. 22. 15:35
 1/6 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

A blogodon látszik, hogy igényes munka, jól fogalmazol, a helyesírással sincs nagy gond.

A design szerintem nem olyan fontos, mint ahogyan azt mások kezelik, így a tiéd a "letisztult, szép, átlátható" kategória, ami szerintem tökéletes, ennél nem is kell több, hiszen a tartalom a lényeg.

Viszont arra figyelj, hogy némely bejegyzésed túl rövid, ezt megnyújthatnád úgy, hogy csinálsz egy cselekményleírás-mentes részt, majd utána egy nagy SPOILER felirat alatt leírod a teljes véleményed.

Emellett, szerintem egy blog akkor lesz érdekes, ha negatív kritikával is illeted az adott művet (amit mondjuk valaki túlzásba is visz, lásd rossz példa: made-in-mukka.blogspot.com ), és nem csak az egekig dicséred.

Vigyél bele kis humort, alakíts ki egyedi stílust, és nagyon jó leszel a műfajodban.

Sajnos sok könyvkritikus üzemel, de remélem sikerül ismertté válnod, ez így kezdésnek nagyon jó. :) Sok sikert!

2015. jan. 22. 16:30
 2/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszod. A bejegyzéseket pedig mindenképp hosszabbra fogom csinálni a következőnél. Igazán jó ötleteket adtál és kiritikát, a tanácsaidat pedig már a következő bejegyzésemnél megprobálom megfogadni.

Még egyszer nagyon köszönöm a válaszod. Ment a zöld kezecske :)

2015. jan. 22. 20:02
 3/6 A kérdező kommentje:
Amugy nehéz rossz kritikát adni a könyvekre....sír érte a szívem...mert én minden könyvet, oldalt, sort és modatod csodállattal olvasok mivel tudom, hogy aki írta az apait anyait beladott a művébe és órákat töltött el vele minden nap csak azért, hogy az olvasó élveze. (persze tudom nem csak ez) Még a legunalmasabb könyveket is élvezettel olvasom mert tisztelem a beleadott munkát. Szóval ezért sem tudok rosszat írni egy könyvről...de probálom nem túlnyálazni :D
2015. jan. 24. 00:15
 4/6 anonim ***** válasza:

Szia! Ne utálj légyszi a negatív kritikáért, tényleg csak segíteni szeretnék, mert annyira aranyosan lelkes vagy.

Szóval tartalmilag, dizájnilag is kezdeni kellene vele valamit, mert ez így logikátlan, átláthatatlan és nagyon nehezen olvasható.

FORMA:

1. probléma: háttér vs. betűk vs. betűk háttere

Az alapprobléma az, hogy nagyon zajos a háttered. Ezért elvesznek rajta a betűk - gondolom ezt te is érzed, ezért adsz hátteret a betűknek, de ami úgy őszintén halottnak a csók.

Ha ennél a dizájnnál maradsz, két dolgot lenne érdemes kipróbálnod:

A.) Az oldalsávot beállítani full feketére, a tartalom sávját pedig alig átlátszóra. Így talán nem éreznéd a késztetést, hogy "szövegkiemelőt" használj.

B.) Kipróbálni egy kevésbé kontrasztos háttérrel.

Vagy, ha úgy érzed, hogy ez a dizájn nem igazán te vagy, keresni valami mást.

2. probléma: a betűtípus, betűméret, betűszín folyamatos és indokolatlan váltogatása, akár bejegyzésen belül is. Szóval ilyet nem azért nem szoktak az emberek csinálni, mert annyira szeretik a dög unalmas dolgokat, hanem mert ez zavaró, nem jó a szemnek és nagyon nagyon logikátlan is. Nem arról van szó, hogy ne lehessen dolgokat kiemelni, csak egyrészt legyen logikus, másrészt ne fájjon utána az olvasód szeme. Harmadrészt legyen olvasható, mert a Vihar szeli ketté ajánlódból konkrétan 2 bekezdést bírtam végigszenvedni, a SZJG-s megjegyzésedet meg egy az egybe átugrottam, annyira nehezen volt olvasható.

--> Ha színesebb, csajosabb, őrültebb kinézetű blogot szeretnél, ajánlom, hogy keress egy színesebb csajosabb, őrültebb dizájnt és ne a betűkkel variálj. Van tengernyi profi, ingyenesen felhasználható blogger dizájn, csak keresni kell.

Vagy tanulj. Robin Williams The Non-Designers Design bookja pont ilyen nagyon alapvető dolgokat magyaráz (mármint a könyv első felében), könnyen érthetően, már-már szájbarágósan, sok jó és rossz példával. (Netről kikölcsönözhető.) Illetve a vannak hasznos weboldalak, mint pl. [link]

3. Ami még nekem nagyon fájó pont volt, az a képek.

A.) Minőség. Nagyon nézd meg mit töltesz fel és milyen méretben! Az Origin borítója halálosan homályos, az egyik SZJG borító meg olyan pixeles mint a Pokémon Red gameboy játék.

B.) Méret. Ezek hatalmasak. Egyrészt elveszik mellettük a szöveged. Másrészt majd leszakadt az ujjam amire az összes SZJG borítón végiggörgettem, ami számomra semmi értékelhető információt nem tartalmazott. Erre az az egyszerű és elegáns megoldás, hogy fogod, berakod kicsibe, megoldod, hogy kattintásra kinagyítsa (nyugi, nem bonyolult ;)). Aztán majd megnéz nagyban az, akit érdekel is.

TARTALOM:

Na ez az a rész, amihez kevésbé értek. Két dolog tűnt fel.

1. Úgy, mint a dizájn, ez is teljesen logikátlan és átgondolatlan. Valahol írsz oldalszámot, fordítót (na jó, SZJG-nél logikus, hogy ez kimarad), műfaji besorolást, idézetet más szerzőtől, idézetet magából a műből, máshol nem. Találd ki, hogy mi az, ami ezek közül fontos, és azt vidd végig az összes bejegyzésen.

Amit még érdemes lenne leírni: egy darab könyvről van-e szó, vagy sorozatról esetleg trilógiáról. Esetleg ajánlott olvasási sorrend (SZJG-nél ez számomra hasznosabb lett volna, mint 8 hatalmas borító)

Érdemes lenne barátságot kötni a tagek/címkék használatával, és műfaj szerint taggelni/címkézni a könyveket. Ezeket az oldalsávon meg lehet jeleníteni, így ha az olvasód pl. egy jó horrort keres, akkor nem kell végigrágnia magát az összes romantikus tinikönyvön. Hasznos.

2. Amit én még nagyon hiányolok, az valami konkrétabb témameghatározás. A könyv az egy elég tág fogalom. Nietzsche Válogatott írásai is könyv, Lukács László - Sinkó Gábor: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága is könyv, viszont nagy valószínűséggel ezekről nem fogsz írni. Szóval nem ártana, ha valami alapján be tudná lőni az arra keveredő olvasó, hogy mit is lehet ettől a blogtól várni. Az sokat segítene, ha tudnánk melyik korosztályba tartozol és hogy milyen műfajt olvasol szívesen, vagy hogy mi a három legkedvencebb könyved.

Egyébként meg ugyanazt tudom mondani, amit Egyeske is, sokkal hosszabban, sokkal részletesebben és akár negatívat is. És nekem ne gyere azzal a szöveggel, hogy neked nem megy, mert "Történet: 10/9 Átlagós, hétköznapi, de egyben izgalmas is..tetszett bár volt 1-2 dolog ami nekem nem jött be." Igen? És mégis mi volt az az egy-kettő? És mi az, ami a leginkább tetszett?

És ugye negatív kritika =/= fikázás. "Hö? Hát mi ez a szar? Megeszek egy adag betűtésztát és jobb történetet szarok!" "Véleményem szerint a 3. kötet végére Richard teljesen kiesett a karakteréből, ami nekem nagyon nem tetszett." Azért lehet érezni némi árnyalatnyi különbséget nem? :D

HELYESÍRÁS:

Már az is nagyon sokat segít, ha nem egyből a blogodba pötyögsz, hanem Word-be. Illetve lehet helyesírás-ellenőrző bővítményt tölteni böngészőre. Az az alap helyesírási hibákat az is felismeri, de pl. a vesszőhibákat nem.

Na, remélem nem sikerült teljesen elvennem a kedved a blogírástól, mert nagyon nem rossz ez :) Csak pofozd egy kicsit olvashatóbbá és logikusabbá, az ajánlókat/olvasónaplókat meg részletesebbé.

2015. jan. 26. 17:53
 5/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a választ. Jól esett mert igaz negatív kritikát adtál, de ídőt pazaroltál a válaszra és hatalmasat segítettél. A háttér pedig régebben nem ilyen volt, de a napokban megváltoztattam mert egy ismerősöm leutánozta a blogom és ezért gyors csere kellett. Nem igazán akarom lányosabbá tenni mert az nem én lennék...Viszont a betűk és kiemelő pedig...nos hát igen...ezt észrevettem én is mert egy másik gépről néztem meg a blogom mint amin írni szoktam...amin írom a bejegyzéseket teljesen lent van a fényerő ezért nekem eddig nem tűnt fel a kellemetlenség.

Ami pedig a képeket illeti igen ezt én is láttam amint feltöltöttem, de mivel megfogadtam magamnak, hogy első sorban magamnak írok ezért nem törődtem vele. Szeretném látni, hogy hogyan kezdtem és mi lesz a végén és ezért sem javítottam ki. Ami pedig az origines képet illeti tudom. Már tudtam akkoris amikor kiválasztottam. Sajnos nem találtam jobbat mert akkor jelent meg magyarul a könyv és magyar borítóval még nem volt fent sehol se jobb minőségbe.

Ami pedig a tartalmat illeti, mint mondtam az egyesneki is probálom hosszabbra a következőnél és nem csak a jót leírni. Ezen mondjuk még dolgoznom kell, de nem is mondtam, hogy 5 perc alatt akarok tökéletes profi könyvkritikát, ajálót írni.

A helyesírást pedig úgy szoktam ahogy te is mondtad csak sajnos nem mindig sikerül mert az csak a testvérem gépén van és nem tudok minden alkalommal hozzá jutni.

Ami pedig a könyv típust illeti... Nos elég nagy az izlésvilágom könyvek terén. Minden félét olvasok. De ami a címkét illeti azt teljes mértékben megfogadom...persze ha rá is jövök, hogy kell :)

UI: Most ez lehet mentegetőzésnek hangzott, de nem annak szántam csak szeretném, hogy te is lásd a gondolataim ugymond...

Még egyszer nagyon könyönöm a választ. Megfogom fogadni a tanácsaid, bár lehet kicsit máshogy. Szeretném azért megtartani az én kis egyéniségemet. Ja és ami a logikátlanságot illeti..nos ezen nem lepődtem meg mivel én magam is elégge egy furcsa eset vagyok... mondjuk úgy, hogy van egy kis "flugom" szóval ezen én már meg sem ledődtem. :) és nem vetted el a kedvem...sőz inkább meghoztad

2015. jan. 27. 01:46
 6/6 A kérdező kommentje:
Utó utó írat: Ment a zöld kezecske :)
2015. jan. 27. 01:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!