50 könyves kihívásban segítség?
aki ,egcsinálja ezt az egy év alatt 50 könyvet elolvasni kihívást, az tudna nekem segíteni?
ezekben a kategóriákban nincs könyvem:
6,12,13,14,16,18,19,21,22,23,26,28,29,30,31,32,33,34,36,38,39,44,46,48
itt a link, ahol a számokhoz tartozó kategóriát meg tudjátok nézni: [link]
Javaslom a Moly.hu-t segítség ügyében, mert ez rengeteg kategória. :)
a fiatal szerző kell, jellemzen a YA katgória lát el ilyenekkel, illetve egy-két modern elsőkönyves.
Novelláskötet van kismillió, hirtelen kedvem támadt hazabeszélni, és ajánlani egy ismerősét, de ha bemész az első könyvtárba, javasolni fognak egyet.
13 - másik országban játszódó mű... ne mondd, hogy ne tudsz egyet sem!
14: szépirodalmi... ugyanígy. Vegyél elő egy szabadon választott kötelező olvasmányt. Az pont megfelelő lesz.
16: fogalmam sincs, ki a kedvenc íród. Nekem ilyenem nincs, így majd random választok egyet, akit kedvelek. Mondjuk olvass Pratchett regényt, mert csak. Ő jutott eszembe.
18: Pulitzert elég sokan kaptak, én erre a pontra több regényt is terveztem (mert a 15-ös kihívást is szeretném megcsinálni), nálam egyelőre Harper Lee van ide tervezve. De tessék, egy lista a Pulitzer-díjas regényekről:
19: sok igaz történeten alapuló könyv van, de tessék, az első hivatalosan is "non-fiction" kategóriába sorolt: [link]
21: nem tudom, anyukád mit szeret...
22: bármi, ami horror kategóriás, King, Lovecraft, Bierce, Poe, Barker... ha tőlük sem találsz semmit, ami ijesztő, beszélhetnk még erről.
23: nekem vannak százévesnél idősebb könyveim is, mondjuk a Háború és békét egy 1901-es kiadásban olvastam. (Ötletszerű helyesírás, én így szeretlek.) Ha ilyen ínyecségre nincs igényed, akkor megint bármi, ami hivatalosan a kötelező olvasmányok listáján megtalálható. A többség 100 évnél idősebb mű. Azért a 12. osztályosok közül nem minden. De ha a XX. század elején vagy előtt íródott, nyertél. Mondjuk... Büszkeség és balítélet? Az könnyed, szokták szeretni.
26: Én Horthy emlékiratait fogom olvasni ehhez a ponthoz, mert amúgy is be volt tervezve, de szerintem te ettől meghalnál.
28: ha már említettem, Jane Austen szerette az ilyen címeket. Kis ügyeskedéssel, de azért belefér ebbe a kategóriába.
29: nem tudom, hová akartál mindig eljutni.
30: mikor születtél? (a molyon van tematikus kereső, írd be a kiadási évhez a születési évedet, és válassz)
31: vagy kérdezz meg embereket, vagy a moly "75%-nál rosszabbra értékelt" műveit nézegesd, de én javaslom a Szürke ötven árnyalatát, nem kevés negatív kritikát kapott (vagy az Alkonyatot... de még a Harry Pottert is - az is kapott eleget)
32: trilógiából Dunát lehet rekeszteni, ezért olvasd A Galaxis útikalauz stopposoknak-ot (a világ leghosszabb trilógiája öt részben). Legitim trilógia.
33: mennyi idős vagy? egyáltalán, mit olvastál gyerekkorodban? (ha még most is 12 év alatt vagy, keress valami mesekönyvet, Andersen mindig jó választás)
34: a YA irodalom ööö... 99%-a ez. Tényleg. Klasszikusok közül is van pár.
36: SZJG, mert népszerű. Amúgy Ottlik: Iskola a határon, mert csak. Beleszuszakolható ebbe a kategóriába. (Nem, akkor sem mondok Szabó Magdát.)
38: valami szomorút válassz ki, és kész. Én Mórától a Kicskereső kisködömt fogom, mert mikor pici voltam, és ez volt az első kötelezőm, tényleg sírtam rajta. Anyu is. Utálom, a fene vinné el. (Be sem fejeztem, az első fejezet elég volt. Nyolcévest így kell felkészíteni az életre, mi?)
39: Harry Potter? :) A fantasy zsáner nayja megfelelő, de létezik egy irodalmi műfaj, a mágikus realista regény, ha érdekel.
44: akármilyen angol mű megteszi, nézz körül mondjuk az amerikaiaknál. De hogy önellentmondjak, legyen id. Dumas, mert csak.
46: nem tudom a neved, de a Wikin van magyar szerzőkre kereső. Én ott néztem körül, mert kettős betű van a nevemben, ezzel meg más nyelvben amúgy sem találnék semmit.
48: háhá, ez vicces, mert nagyon sok helyileg betilott könyv van. Például a Harry Potter. :) Nálam Salom Rushdie: Sátáni versek c. regénye lesz ez. Magyarországon jelenleg betilott könyvek között nem éri meg keresgélni, nehéz beszerezni a margón lévőket. (De az említett Horthy-emlékirat is pl. tilott volt.) Tessék, egy lista:
6. Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója
12. Örkény István: Egyperces novellák
13. Gayle Forman: Csak egy nap, Csak egy év
14. Gárdony Géza könyvei. és még sorolhatnám
16. Ki a kedvenc íród? Vagy ha a kedvenc íród összes könyvét elolvastad csak olvass el egy olyan könyvet aminek az íróját ismered, de azt a könyvet nem olvastad tőle.
18. Margaret Mitchell: Elfújta a szél
19. Kien Nguyen: Amerika hazavár!, Jankovics Éva: Lédererné, mi van a kosárban?
21. Ezt te tudhatod :) Kérdezd meg tőle!
22. Stephen King és Daren Shan könyvei
23. Antikvárium. Bár szerintem, ha nagyon akarsz a nagymamád/ nagypapád stb. is tud neked segíteni!
26. Sajnos nem tudok! Nézz utána interneten!
28.Sajnos ne tudok :(
29. Hová szeretnél eljutni?
30. Mikor születtél?
31. Ezt is csak te tudhatod :)
32. Suzanne Collins: Az éhezők viadala
33. Mikor születtél???
34. Kemény Zsófi: Én még sosem
36. Leiner Laura: Szent Johanna gimi
38. John Green: Csillagainkban a hiba (?)
39. Nem tudok
44. Gayle Forman: Ha maradnék
46. Mi a monogramod?
48. J.D. Salinger: Zabhegyező
Remélem segítettem! Esetleg ha a kérdéseimre adnál választ még többet segíthetnék!
Ha az előttem lévő - igen bőséges - kínálatból nem tudtál választani, íme még néhány:
6: Leiner Laura, Varró Dani, Lakatos Levente, de ha kicsit komolyabbra vágysz: Bíró Szabolcs történelmi témájú könyve(i).
12: Örkény ok., de én pl. Fekete István: Tíz szál gyertyáját fogom olvasni. Gondolkodtam még Oravecz Imre: Egy hegy megy c. könyvén.
Ajánlották még: Tóth Krisztina: Pixel,Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen, Tisza Kata: Revans, Bacher Iván: Névsorolvasó, Ulickaja: Elsők és utolsók, Joanne Harris : Egész évben karácsony, Agatha Christie: Bűnszövetkezetben.
13: Szinte bármi, amit leemelsz a polcról, és nem magyar író műve.
14: Fentebb írtam, hogy nem szépirodalmi,hanem ismeretterjesztő kell. Ide többen David Attenborough, Joy Adamson, Gerrald Durrell könyveit ajánlják. Én a Világjárók sorozatból választottam a Dr. Csörgőkígyót.
16: Attól függ, ki a kedvenced. (Nekem sok van, az a lényeg, hogy már olvastál tőle valamit, ami nagyon tetszett, és már lehet is ő a kedvenced.)
18: Előttem szóló linkje tökéletes. Én a Nyúlszájat választottam.
19: Én tök véletlenül botlottam bele az alábbi könyvbe: Cami Walker: A szeretet ajándékai. Előtte az Anna Frank naplóját akartam elolvasni.
Mások ajánlották még: Denis Avey - Rob Broomby: Szökés Auschwitzba, Nudzsúd Ali-Delphine Minoui: Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony, Robert Yugovich: Olja, a szexipar igazi arca, Betty Mahmoody-William Hoffer: Lányom nélkül soha, Daniel Keyes: Szép álmokat Billy, Todd Burpo: Igazából mennyország, Polcz Alaine: Asszony a fronton, Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek
21: Kérdezd meg, ha még meg tudod kérdezni!
22: Stephen King könyvei, de ha ennél azért gyengébbre gondoltál: Sir Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája, vagy Lőrincz L. László: A halott város árnyai.
23: Jó ötleteket adtak az előttem szólók, hasonlóak tudnék mondani én is.
26: Még én sem tudok, de mások ajánlották: Osskó Judit - Antall József-Kései memoár, Faludy György: Pokolbéli víg napjaim, Demcsák Zsuzsa: A másik életem, Kati Marton,
Nádasdy Borbála: Zagolni szabad?,Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek, Végh Ferenc : Véghelszámolás
28: Én Jókaitól a Szegény gazdagokat fogom olvasni, de ajánlották még:
Lev Tolsztoj: Háború és béke, Dan Brown: Angyalok és démonok, Irwin Shaw: Gazdag ember, szegény ember, Gaá Viktor-Kiss Angéla: Feketén fehéren, Patrick Ness: Háború a békéért, Jojo Moyes: Páros, páratlan, Jane Austen: Értelem és érzelem
29, 30: Ezeket neked kell tudnod.
31: Eléggé szubjektív, tényleg én is azt ajánlom, hogy az a könyv, amit egy ismerősöd olvasott, és nem tetszett neki. Nekem ezeket ajánlották:
Coelho: Veronika meg akar halni, Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás, Vass Virág: Vulévu, Franciadrazsé, Krásznájá Moszkva, Sohaférfi, Sokszor csókol India, E.A. James: A szürke ötven árnyalata, Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás
Ebben csak az az érdekesség, hogy a 17. ponthoz, hogy egy olyan könyv, amit egy barátom ajánlott, nekem Coelho: Veronika meg akar halni c. könyvét ajánlották, ezt fogom elolvasni. Szóval ennyire szubjektív. Van, aki a legjobb, van, aki a legrosszabb könyvek közé sorolja ugyanazt a művet.
32: Fábián Janka Emma trilógiája feltétlenül. Ha ezt már olvastad: jöhet az Éhezők viadala, A gyűrűk ura, Tamási Áron Ábel trilógiája, Wass Albert: Funtinelli boszorkány (én valószínűleg ezt fogom olvasni, mert a többit vagy olvastam, vagy nem érdekel).
33: Szintén privát élmény alapján.
34: Jókai Aranyemberében jó nagy szerelmi háromszög van, de mások ajánlották:
Helena Silence: Ezüstíhd, Molly McAdams: Taking Chances , Julie Kagawa: Vaskirály, Vashercegnő, Vaskirálynő, Cassandra Clare: Végezt Ereklyéi sorozat, Suzanne Collins: Éhezők Viadala, Stephenie Meyer: Alkonyat, A burok, Spirit Bliss: Démoni érintés sorozat, Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Ondaatje: Az angol beteg, Lionel Shriver: Születésnap után, Jane Austen: Meggyőző érvek
36: Nagyon tudom ajánlani: Jay Asher: Tizenhárom okom volt, vagy Jan De Zanger: Ha kell, erőszakkal c. könyveket. Mások ajánlották:
Richelle Mead: Vámpírakadémia, Szabó Magda: Abigél,
Stephen King: Carrie,Tavi Kata: Nyitótánc
38: Ezt csak te tudhatod, nekem A Pál utcai fiúk. Zokogtam rajta.
39: Ajánlani tudom, nagyon jó: Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert. Mások ajánlották:
Harry Potter, Libba Bray: Rettentő gyönyörűség, Benina: Bíborhajú, E. T. A. Hoffman: Az arany virágcserép
44: Nem magyar írótól bármi.
46: Csatlakozom az előttem szólóhoz: mi a monogramod?
48: Azt hiszem, már ajánlották: [link]
Én Orwell: 1984-et fogom olvasni, úgyis már régen terveztem.
Remélem, tudtam segíteni, ha valamire még kiváncsi vagy, írj nyugodtan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!