Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi az 1984 című regény mondani...

Mi az 1984 című regény mondanivalója?

Figyelt kérdés

2012. aug. 14. 20:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Számomra nem volt mondani valója, max annyi, hogy elvesztegettem rá időt.. pedig csak a rövid verziót olvastam.
2012. aug. 16. 15:04
 2/11 anonim ***** válasza:
83%
Első, remélem ha választásokat tartanak, azt is csak elvesztegetett időnek fogod tartani, és nem mész el szavazni. Ha neked semmivel nem tett hozzá a személyiségedhez az 1984, akkor inkább ne dönts más emberek sorsáról!
2012. aug. 16. 15:43
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
16 vagyok és nem érdekel a politika, számomra az a könyv tényleg időpocsékolás volt.
2012. aug. 16. 16:02
 4/11 A kérdező kommentje:
az az igazság, hogy én sem értem a lényegét...
2012. aug. 16. 20:11
 5/11 anonim ***** válasza:
97%
könyvet rövidítve olvasni, olyan mintha megnéznéd egy film előzetesét...és nem értem, hogy ez alapján hogyan alkothat valaki véleményt.
2012. aug. 16. 20:18
 6/11 anonim ***** válasza:
0%
hát pont úgy, rövidítve se tetszett, hosszúban elolvasni meg ezután meg tuti, hogy nem fogom. A lényege lejött, egy olyan világost fest le, ami nem érdekel, és számomra nem is érdekes. Ennyi.
2012. aug. 16. 21:06
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Az 1984 egy csodálatos regény, ami egy alternatív jövőben (a mi esetünkben már múlt, de a regény írásakor még ez jövőnek számított), egy disztópiában játszódik, ahol totális diktatúra uralja az országot, Nagy Testvér személyi kultuszával. Gondolom ez neked is feltűnt. Orwell a II. vh után írta a regényt, amiben ugye két hatalmas totalitárius állam emelkedett fel: a Szovjetunió és a Német Birodalom. Ebből kiindulva alkotta meg a művet, ami többek között arról szól, hogy egy diktatúra hogyan törli ki az embert, semmisíti meg a személyiségét, az önállóságát, veti alá a tömegpszichózisnak, stb. Még nem olvastam ki a regényt, ezért rendesen még nem tudom megmondani a mondanivaló lényegét, és aki olvasta annak hiányosnak tűnhet, de annyira zavart az a lekezelő megjegyzés amit az első kommentáló írt, hogy muszáj volt válaszolnom. Akinek nem mondd semmit ez a könyv, azzal baj van. Ha nem érted, miről szól, akkor tedd félre, esetleg próbáld elolvasni pár év múlva. Nem kell, hogy mindenkinek tetsszen persze. Rövidítettel nem is szabad próbálkozni, annál butább dolog nincs, hiszen tönkreteszi az író munkásságát az események, finoman elrejtett jelképek aprólékos láncolatában.
2012. aug. 17. 00:45
 8/11 A kérdező kommentje:
nekem néhol kifejezetten unalmas volt...
2012. aug. 17. 09:18
 9/11 anonim ***** válasza:
88%
Hm, érdekes, a legtöbb diák, akiket ismerek az 1984-et tartja a legélvezetesbb könyvnek a kötelezők közül. Érdekelne, hogy Ti mit tartotok izgalmas/jó könyvnek?
2012. aug. 18. 15:27
 10/11 halibel ***** válasza:
100%

12 évesen olvastam.Most 13 vagyok. Életem legjobb könyve.

"Minden nemzedék azt képzeli magáról, hogy intelligensebb az előtte járónál és bölcsebb az utána következőnél."

Az ember egoista, önző,és tudatlan. És hiába vannak kivételek, egyszer mindenki ilyenné válik.

"A háború lényege a pusztítás - nem feltétlenül emberi életeké, hanem az emberi munka eredményeié."

Hogy miért háborúzik az ember? Talán bosszúvágy. A tudat,hogy TE győztél. A felsőbbrendűségi érzés. Mások földbe tiprása. Igen, baromi jó tud lenni, csak sokkal jobban hasonlít egy állat viselkedéséhez, mint egy emberéhez. Szerintem...

"A HÁBORÚ: BÉKE

A SZABADSÁG: SZOLGASÁG

A TUDATLANSÁG: ERŐ"

Persze, hogy a tudatlanság erő. Képzeld el a marhákat. Erősek, de buták. Ha befogják őket dolgozni, mennyi erőre tehetünk szert! Ha a marhák okosak lennének, rájönnének, hogy dolgoztatják, majd megölik őket. Természetesen hagynának minket a francba. A másik kettőre egy bűvös szó van: a látszat mindig csal...

2012. szept. 14. 21:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!