Szerintetek-irodalmi szempontból! -miért vált híressé a Harry Potter?
Érdekelne, hogy mi lehet a titka? :)
Vajon a "varázslós" sztori? Hisz nem ez az első ilyen! A jók-rosszak párharca? Hiszen minden csapból ez folyik!
És pl. Magyarországon miért nem születnek ilyen "híres" regények? Lehet, hogy egyszerűen csak felkarolták az írónőt? (Azt hallottam, az elején nem volt annyira jómódú.)
Persze, szerintem élvezhetően ír, de ez NEM ELÉG. Vagy csak itthon nincs az íróknak jövőjük? :(
Kérlek tartsátok vissza az olyan kommenteket, mint: "Utálom a Harry Pottert! Az egész egy nagy sz@r.PONT."
vagy : " A Harry Potter a világ legjobb regénye és kész! PONT."
Előre köszönöm!!! :)
eleve jó a történet.és ez szinte az egyetlen könyv amiben a szereplők élethűek ,mert a legtöbb könyvben vannak olyan szereplők akikről egyből ez jut eszembe:ilyen ember nincs
és ott vannak amik minden könyvet izgalmassá tehetnek:a fordulatok,titkok,humor
szerintem azért is annyira népszerű mert nem elvont vagy nagyon egyéni stílusú így az emberek nagy része megérti
és szerintem az érzelmeket is nagyon jól átadja
Amikor elkezdtem olvasni a Harry Pottert, engem a fiú elesettsége, családja általi örökös zaklatása, meg nem értése fogott meg. /Romantikus lélek vagyok/
Amikor ezek után megjelent Hagrid... belekerültem a varázslók csodálatos világába és ebből a bűvkörből már nem is tudtam kilépni, de őszintén megvallom, nem is akartam.
Talán azért szeretjük annyira, mert ez a világ számunkra elérhetetlen, de tudat alatt mi is szeretnénk egy ilyen mesevilágban élni.
"És pl. Magyarországon miért nem születnek ilyen "híres" regények? Lehet, hogy egyszerűen csak felkarolták az írónőt?"
Ismeritek a "magyar Harry Pottert"? Szerintem nem sokan, pedig ezzel is érdemes lenne megismerkedni.
Böszörményi Gyula írt egy könyvsorozatot Gergő-könyvek címmel.
Egy egész világot teremtett meg, méghozzá a magyar mondavilág felhasználásával. Ebben a könyvben is vannak sámánok, varázslók, tündérek és a rossz oldal is megjelenik.
Aki szereti a Harry Pottert, annak szívből ajánlom, ígérem, hogy nem fog unatkozni. Bár az eleje egy kicsit döcögősen indul, de amikor a sámánfiú megérkezik a varázslók világába, onnantól felpörögnek az események.
Varázslatos, fordulatos mesevilágba csöppen az olvasó, ahol csodálkozva fedezi fel ősi mondavilágunk teremtményeit:
Tündérek, törpék, varázslók, sámánok, táltosok, megjelenik a gonosz, sárkány formájában.
A sámánfiúnak, Gergőnek segítője is van, egy farkaskölyök, aki végig kíséri kalandos útjain.
Mint írtam, hasonló a Harry Potterhez és mégis más.
És hogy miért nem lett olyan híres? Ezt döntse el mindenki maga.
Akit érdekel, itt olvashat róla részletesebben:
Elnézést kedves kérdező, hogy nem csak a kérdésedre válaszoltam, de azt hiszem, aki szereti a Harry Potter könyveket, érdemes megismerkednie a magyar mesevilággal is, Böszörményi Gyula szemszögéből.
Üdv.
Ismerem a Gergő-sorozatot. :) Épp egy Böszörményi-kötet végén járok. Egyébként én is ajánlani tudom őket mindenkinek!
A magyarok között is vannak tehetségek, csak nem kapnak nagy figyelmet...:( Mint ahogy a 08:26-os válaszoló írta, sajnos nem ismerjük se ezeket a könyveket, de se a többi hasonló, magyar író tollából származó műveket elég jól.
Ezért érdekes, hogy a HP mégis az egész világon elterjedt lett. Nem mondom, hogy nem jó könyv, mert igen, én is szeretem. :) Csak megdöbbent, hogy ilyen egyszerűen lett sikeres. Mi meg a saját íróinkról sem tudunk. :p
Szerintem egyrészt azért, mert Rowling egy teljes világot felépített, következetesen, szinte bakiktól mentesen, ráadásul maga a történet is nagyon ötletes szerintem, a különböző összefüggések a könyvekben fantasztikusak.
A másik (és szerintem ez a fontosabb), hogy a főszereplők konkrétan az olvasó szeme láttára nőnek fel, és egy kicsit úgy érzi tőle az ember, hogy ismeri őket. Az ún. HP generáció, azaz mi:D nagyrészt olyan korban vagyunk, hogy "együtt" nőttünk fel a főszereplőkkel.
A harmadik pedig az szerintem, hogy a szereplők árnyaltak, és tényleg élethűek. Főleg Ron.:D
Én így gondolom.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!