Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ez a bevezető érdekes, elég ütős?

Ez a bevezető érdekes, elég ütős?

Figyelt kérdés

Kb.: egy éve kezdtem bele ebbe a könyvembe. Már tettem fel róla kérdést, de ott csak a rövid sztorit írtam le. Most pedig a története lejét, bevezetőjét írnám le. Előre is köszi a válaszokat.

„Minden fegyver lehet erős és gyenge, rövid és hosszú, éles vagy tompa, nehéz vagy könnyű. A fegyver az erő tapintható formája. Aki képes vele összekapcsolni a testét és elméjét, az birtokolja a legnagyobb erőt a földön.

A háború kegyetlen és értelmetlen ostobaság, őrület, ami nem old meg és bizonyít be semmit - kivéve azt a régi, nagyon régi igazságot, hogy Isten mindig a túlerő oldalán áll.”

/Alistair MacLean/

Egy

1. fejezet

A viadal kezdete, és a hősök

„Az igazi hős nem keresi a hízelgést, pusztán azért harcol a jóért és az igazságért, mert ez a természete.”

Agymenők c. film

Egy vezérnek mindig tudnia kell, hogy mikor futamodjon meg seregével, egy jó hadvezér nem tétovázik.Tudja mi az elég. Nem kételkedik, s ha ezeknek teljes mértékben megfelel, akkor születik meg benne a hős. A hősökből kevés van, és kevés érdemli meg a címet. Egy hős már nem közrendű, mindenki felnéz rá, legyen jóságos, vagy gonosz. A jókban megbízik a nép, a gonoszokat, és a külsőleg visszataszítókat megbélyegzik, s írtóznak tőlük. Pedig egy jó hadvezér, s immár hős, bármelyik sereggel képes egy győzelmet aratni, akárki fölött.

A főtér mögött, nyugatra négy elágazás volt. Maga a város, Hispalis kicsi volt, s nem túl ismert. Központjában állt a főtér, ahol egy köznapi ember életében a legérdekesebb a piac volt.

2012. júl. 29. 00:13
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nekem nagyon tetszik. Csak így tovább!
2012. júl. 29. 00:19
 2/12 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen:)
2012. júl. 29. 00:34
 3/12 anonim ***** válasza:
95%
Elég jó, nekem tetszik. Érdekes a stílusod, de szerethető.
2012. júl. 29. 00:40
 4/12 anonim ***** válasza:
95%
Még az tetszik a stílusban, hogy egyszerre visszafogott, de határozott is. És nincs túlbonyolítva, ez fontos.
2012. júl. 29. 00:42
 5/12 anonim ***** válasza:
95%

Nekem tetszik.

Mi lesz a címe?

2012. júl. 29. 00:52
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, örülök h szerethetőnek, és nem túlbonyolítottnak találod a stílusom. A címe már megvan:)>> A nekromanta
2012. júl. 29. 01:00
 7/12 anonim ***** válasza:
55%

Értékes véleményt leginkább az erre szakosodott írói közösségi oldalakon kapsz.

Első ránézésre két idézettel is kezdesz, a kettő együtt ugyan annyi mint amit te megosztottál a saját írásodból. Kevés ahhoz hogy bármit is mondjak róla, ha csak nem azt, hogy rosszul használsz kifejezéseket. A stílus hibák vannak benne. De szerintem, ha kicsit félre teszed pihentetni később észre fogod venni ugyan azokat a dolgokat mint én. Addig kezd újra ;-)

2012. júl. 29. 22:27
 8/12 A kérdező kommentje:
Előbbi kommentelőnek: Egy rossz kritikától nem fogok padlóra esni ;) Utóbbi kommentelőnek: Köszönöm a válaszodat:) Tudnál mondani olyan honlapot, ahol ezzel foglalkozók tudnának nekem segíteni? Mit értesz stílushibán?:) Igen, ahogy újraolvasom, mindig fedezek fel benne olyat,a mi nem tetszik, és átváltoztatom. Még többet írtam a bevezetőhöz, de csak ennyit tettem fel, ahogyan azt írtad is:) Tervezem, h komolyan foglalkozok az írással, de nem ezt a történetet szeretném fő művemnek tekinteni. Ez inkább csak egy próba számomra, és csak magamnak írok egyelőre :) Már folyamatban van egy másik "könyv" amit írok, és azt ennek a történetnek a hibáit figyelembe véve szövögetem:) Még egyszer köszönöm a válaszodat:)
2012. júl. 30. 19:32
 9/12 anonim ***** válasza:
93%

Biztosan van több is. Régen látogattam el erre az oldalra.

[link]

Van egy csomó írástechnikával szerkesztéssel foglalkozó blog is, sajnos a legtöbb utoljára 2 éve postolt, de azért még érdekeseket írnak. Olvasd el és használd ami tetszik - Googli a te barátod.

Sok a hegyi beszéd az írásról, csak a legszembetűnőeket.

Kezdjük a helyesíással. visszataszítóAkat, és irtózni, rövid i. Gondolom ez csak figyelmetlenség.

Nyelvhelyesség: A pediggel nem szép mondatot kezdeni. Igaz, az élőbeszédszerűség miatt, eltekintünk ettől, sokszor, de rögtön a bevezetés első soraiban? A patetikus hangnem megköveteli a tökéletes magyarságot, persze találhatsz olyan esetet, amikor eltérhetsz ettől, mert így tűnik a jobbnak, de általában tartsuk magunkat hozzá. Amúgy is, minek ide "pedig"? A te hős hadvezéred gonosz? Úgyis értelmetlen. Előtte sem volt semmi ami miatt indokolt lehetne.

Győzelmet nem egyet aratunk, és nem "egy hős" van. Az egy megszámlálhatatlan főnév. Esetleg: egy ellenséget legyőz, egy háborúban győz, bár nem tudom hogy így használják e, ezek fontosabb dolgok ahhoz, hogy határozatlan névelőt használjunk. Győzelemhez nem kell névelő, ide."...képes győzelmet aratni..." Illetve "A hős" létezik csak

Itt jön hogy "akárki fölött"??? Egy sereg nem jó ha "akárki fölött" akar győzelmet aratni, nem mindegy, hogy kivel harcol, tekintve hogy itt nem rabló seregről beszélünk, egy "bármely ellenség felett" "a legveszedelmesebb ellenség felett" vagy valami ehhez hasonló kifejezés szebb és célra vezetőbb is.

A legszembetűnőbb!!!!

Ha általánosságban beszélsz a hősről, mint olyan, és e/3 ban kezded, később ne ugorj át t/3-ba, mert te is bele zavarodsz, én azt látom.

Használhatsz szinonimákat is ha úgy érzed, sok volt a "hős". pl: "A jó bajnokban megbízik a nép..." Az hogy csak visszautalsz a tárgyra hangsúlyozó szóismétlés után az túl meredek váltás. Legalábbis itt nem hangzik jól, túl sok a kemény msh, túl rövidek a szavak és túl sok a rag, egy kurta mondatban. legyen mondjuk: "a bajnok/vitéz/dalia/élharcos, ha nemes lelkű/ tiszta szívű/feddhetetlen/igaz/jófiú stb, bizalmat élvez amerre megfordul". A gonosz helyett használhatsz zsarnokot, vagy drákón-t - asszem így írják -, vagy valami más hangzatos ónyelvekből származó szinonimát, szép az, de magyar szavakat is kihoz a szótár (psszt!! a gonosz akkor lehet megbélyegzett miután már legyőzte valaki, addig csak rettegett)

Az első sorokban nagyon lejáratod szegény hadvezéredet, én már ki is ábrándultam belőle, ha már egyszer megfutamodik, és mindig a vesztésre készül. Melyik katona akar alatta szolgálni? Arra gondolok, azt akartad kihozni belőle, hogy hősiesen kimentette a sereget egy bravúrral a túlerő véres fenyegetéséből. De akkor már nem is megfutamodik, hanem taktikailag vissza vonul. Később pedig újra a jó hadvezérről írsz, aki mindig nyer. Lehetnek ellentmondások, ellentmondásos személyiségek, ég világon semmi nem utal arra mire akarsz kilyukadni. Most ő igazi hadvezér vagy sem? Ugyanis "megfutamodott".

Mára ennyi. Szép álmokat

2012. júl. 31. 01:51
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha zavarba jöttél, ne tedd, egy korrektor két mondatról is tud két oldal kifogást írni, még akkor is ha az egyébként egy nem rossz kategória. Készülj fel rá a korrektúrázás igazi b'ssztatúra, amelyen ha könyvet akarsz kiadatni át kell esni.
2012. aug. 2. 19:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!