Akit erdekel a sci-fi es/vagy fantasy irjon ram, lenne par kerdesem mert epp probalkozok konyvet irni es lenne par kerdesem. Jelentkeznetek?
Én olvastam szerb, illetve újvidéki magyar fantasztikus szerzőtől sci-fit, és ők azt mondták, nehezebb érvényesülni "odaát", mint Magyarországon. Szóval ha magyarul írsz, próbálj erre a piacra ránézni. (Amúgy az itt élő fiatalok sem olvastam magyar sci-fit. Elvétve akad. Szóval nem egy álom ezen a közönyön áttörni.)
A helyesírás alatt persze nem az ékezeteket értettem, azok javíthatóak (aprólékos munka, de javíthatóak), hanem a vesszők érdekes elrendezését. Persze ha telefon, akkor megmagyarázza. Azonban az íréstechnika igen fontos követelmény! Nem állhatsz az olvasó elé azzal, hogy "na, itt a szöveg, értsd meg, én értettem", hanem rendesen meg kell fogalmazni, élvezetesen. Ez számodra egyelőre nehézkes, de hogy a nyelvi átállás miatt (nem ismerem a helyzetedet), vagy egyébként a kifejezéskészleted ilyen, nem tudhatom. Mindazonáltal nehéz kihüvelyezni, mit akarsz mondani.
Hogy zárszót tegyek a beszélgetés végére: én úgy vagyok vele, legyen bármi rossz ötlet, meg kell írni. A szerzője szenved vele, ha kivitelezhetetlen. Ezzel is gyakorol. Ha kész, és nem lett jó, úgysem lesz belőle több, mint fiók-eleség. Ha nincs mögötte igazi ötlet, de van stílusa, akkor a kiadóknak nem kell, a magánkiadás meg luxus, az sokakat visszatart. Ha van mögötte ötlet, eredetiség, de nincs stílusa, akkor ugyanúgy visszadobják, de valaki csak ászreveszi benne a "szikrát", foglalkozni fog vele. Ha menthetetlen, ez van.
"Twilightra visszaterve azert abban olyan uzenetek vannak hogy "szexualitas valaszthato" vagy az "abortusz" latszik hogy egy mormon irta a kisgyerekeknek illetve kislanyoknak"
Hollywood Hirügynökség? Azért Gergő érvei inkább megmosolyogtatóak mint valósak.
Szia! Látom elég hosszú litániákat kapsz, szemezgettem belőlük, meg a válaszaidból is. A lényeg, hogy nem szűrtem le semmi értelmeset (ez az én gondom), de hogy kíváncsi lennék a történetre, néhány jellemzésre a szereplőkről, esetleg egy prológusra, és epilógusra ha van.
Hozzátenném, hogy sci-fi-t nem nagyon olvasok, fantasy-t is csak pihenés képen, viszont érdekelnének a kezdő írók kéziratai. Jómagam is írok, csak én több féle stílusban, tehát kritikát szívesen mondanék, akár privátba is.
Azt nem tudom, hogy hogy haladsz a könyvel, de ide:firkalok.blogspot.com ha bátor vagy be küldheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!