Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Akit erdekel a sci-fi es/vagy...

Akit erdekel a sci-fi es/vagy fantasy irjon ram, lenne par kerdesem mert epp probalkozok konyvet irni es lenne par kerdesem. Jelentkeznetek?

Figyelt kérdés
(nem lesznek benne vampirok,verfarkasok,tunderek,boszorkanyok meg stb.) Kicsit sci-fi fele huz, de meg eleg sok fantasy elemet tartalmaz. Veletlenul sem lesz valami teenager-fantasy akarmi mar kesz vilagot teremtettem hozza, bolygokon kulon kulturak nem is 1 :)

2012. máj. 25. 06:52
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
Sajnalom koszonom a tanacsokat de nem fogok teljesen mas tortenetet irni attol meg hogy vannak klisek meg nem feltetlenul lehet rossz szerintem mivel manapsag mar nincs olyan film vagy konyv vagy jatek ami nem meritett mar valamibol.En a kulturakra szeretnek ramenni bolygokat bemutatni egy hatalmas urhaboruban.Mindenkit felpontoztam koszonom a kritikat.
2012. máj. 26. 00:20
 12/26 A kérdező kommentje:
Amugy is filmek teren a John Carterbol meritett az Avatar is (konyvbol nem a 2012-es filmbol hogy ne legyen felreerte) nem volt Avatarnak valami tortenete ezt mindenki tudhatja megis nagy bevetelt hozott tiszta John Carter es megis jonak gondoljak.Szoval egyszeruen nem tudok mit irni amit mas mar nem tett meg ugyebar.Es lehet ez meg jo "koktel" szerintem csak jol kellene talalni.
2012. máj. 26. 00:24
 13/26 anonim ***** válasza:

A másik válaszoló tökéletesen kifejette, mik a klisék. Ezek sajnos nem olyan "egynek elmegy", hanem tényleg ordenáré alapklisék. Hogy ebből össze lehet rakni valami jót? Persze, mindenben van klisé. De más egy panelokból összeépített világ és egy olyan, aminek a története nem található ki előre a Hetvenhét magyar népmese és az eredeti Star Wars trilógia megtekintése után.

A tömegtermelésre persze szükség van, mert rengeteg olvasó igényli a gagyit. A Barátok közt is népszerű. De ettől még kell villantani valamit, mert ilyet nagyjából 12-15 évesen írnak az emberek. Mivel győznéd meg a kiadót, hogy ezt és pont ezt kell kiadniuk, nem a hat másikat, ami vele egy nap érkezett? Nem mondhatod azt, hogy kérem, emögött egy tökéletesen kiépített világ van, és univerzummá tervezem bővíteni, mert az első regény legyen legalább nullszaldós, utána beszélhetünk a további kötetekről. És egy ilyen szintű háttérvilágot egy regénybe sűríteni irodalmi öngyilkosság. Ezért gondolkodj el, hogy pár klisét kidobsz és valami addig számodra is ismeretlen megoldással helyettesíted. A "császár kitagadott fia a főszereplő" már unalomig ismert. Természetesen nem azt mondom, hogy azonnal vesd el (hát... nem ártana, de ez magánvélemén), ugyanis pl. Móra gyakorlatilag pont ugyanebből a helyzetből írta meg az Aranykoporsót (a császár titkolt fia a főszereplő) - durva is a csattanó a végén. Persze ő végigvitte azt, hogy ennek miféle hatása lehet a fiú lelkére nézve. (Spoiler: a jóslat szerinti legszentebb bíborba öltözik a huszadik életévében. Csak az nem a trón bíbora, hanem a saját vére.) Itt nem hiszem, hogy ilyen mértékű lelki boncolgatásokba mennél bele.

Szóval vigyázva a panelekkel. Az Avatárt ne emlegesd. Egyrészt az "eredeti könyv" is alapos nyúlás (bár nem perelik, azt hiszem, senki), másrészt kit érdekel a sztori (sima Pocahontas)? A látvány vitte el a hátán, az hozta a bevételt. A lebegő sziklák látványtervét látva mentem moziba, nem a cselekmény kedvéért - és nem csalódtam, a cselekmény tényleg nem sok szót érdemelt. De az a képi világ...

2012. máj. 26. 21:02
 14/26 A kérdező kommentje:
Persze jol mondod ez igaz gondoltam boviteni de ez annyira alap hogy legalapabb ebbol sok minden lesz kiveve az elso elkepzeles ez.Nehez ez alapjan elore itelkezni nem 100%lekban ez lesz.
2012. máj. 26. 22:21
 15/26 A kérdező kommentje:
Amugy szerettem volna a foszereplo lelki vilagaba belemenni semmi ujat nem mutathat az ember manapsag nagyon minimalisat de ha ugy nezzuk az Eragorn is leelozte a Harry Pottert best-seller listan es semmi uj nem volt benne meg kicsit sem, ezert gondolom hogy lehetseges valamit jol talalni attol hogy mar tele van klisevel.De ennyi erovel a Godfathernel is gondolta az ember hogy fiu veszi at a legvegen a csaladi "bizniszt" hiaba a sok mellekszal vagy akciofilmek mikor vagy bosszu vagy jo es rossz vagy rossz es masfele rossz harcarol szol es megis van beveteluk.De peldalozhatunk sok filmrol is ami sok bevetelt hozott es megsem mutatott kb semmit csak a marketing jo volt ilyen avatar vagy ehezok viadala poszt apokaliptikus tinik olik egymast ez semmi uj battle royale is ilyen volt kb.vagy az osszes szuperhos a vilagon akkor 100% klise mivel mindegyiknek van egy bizonyos nemezise csak annyi hogy mas modon jutottak erejukhoz es megis peldaul Stan Lee a Marvel teremtoje tomhet dolgokat a bajszaba :P ez szerintem a fontos a jo talalas es hogy az olvaso beleelja magat ha kell fiatalabbaknak fog szolni hiaba kezdtem el a Dunet olvasni es filmet megnezni nekem is ugy tunt hogy fuszerrol es 3 tarsadalomrol szol az egesz ami Arrakis-t akarja megszerezni a fuszer miatt ami a tudatot tagitja.Masok szerint az ur odusszea hu de jo film en halalra untam magam az egeszen de lehet hogy csak en vagyok ennyire seg *gfej primitiv...
2012. máj. 26. 22:35
 16/26 A kérdező kommentje:
Amugy az egesz vilagnak nem ennyi a tortenete nem ez korul forog de csak magamat tudom ismertetni mi a hasonlosag Batman es Spiderman kozott mindketto fiatalon elvesztette szuleit Batman gazdag lett es elkezdte a bunosoket uldozni Spiderman pedig baleset miatt lett szuperhos es a nagybacsija elvesztese miatt is kezdte el a rosszakat uldozni viszont kepregeny vilagban is 99.99% a fohos vagy fogonosz tudomanyos kiserlet felresikeredte miatt lett az ami lasd Zold Goblin,Spiderman,Gyikember,Dr Manhatten es meg hajnalig sorolhatnam vagy pedig szuletett urlenyek akik a foldre erkeznek Dr.Who Superman stb. ezert nem lehet ujjat mutatni.
2012. máj. 26. 22:47
 17/26 A kérdező kommentje:
"Amugy meg nincs uj a nap alatt csak a tortenetnek kell erdekesnek lennie" es mit csinalsz egy krimivel ? Van gyilkos es van egy/tobb aldozat es ? A nyomozo 99%lekban megfogja es megis szeretik ? Agatha Christie vagy Culombo egy kaptafa az egesz es megis szeretik... Szoval ezert allok ki igazam mellett...
2012. máj. 26. 23:01
 18/26 anonim ***** válasza:

Igen, csakhogy van különbség eladható klisé és eladhatatlan klisé között. Te itt filmekkel, képregényekkel jössz, egyik sem regény. Az Eragon nagyjából két napig vezette a bestseller listákat, utána úgy csúszott le, ahogy volt. És miért? Mert a marketing (apuka kiadófőnök, micsoda érdekes fordulat!) és a "18 éves zseni, a világ legfitalababb nemzetközi írója" szöveg eladta. A filmeket, képregényeket a látvány adja el. A Keresztapánál pedig az a színészi játék, ami előtt le a kalappal.

De a regénynek magáért kell beszélnie. Nem lehet kliséhalom, mondván "ez kell a népnek". Mert nem, csak ha ezt tömik le a torkán, ezt fogja megvenni. De ez nem Amerika, nézz szét: ez Magyarország. Hány magyar írótól olvastál te sci-fi regényt? Igen, konkrétan te saját magad. Hánytól? Így írj. Hogy te és a hozzád hasonlóak a célközönség. Ha te magad egytől sem, akkor a többiek ugyanígy, egytől sem. Márpedig te magyar sci-fi író akarsz lenni. És ugyanúgy nem fogja senki olvasni a műveidet.

Én, és feltételezem a másik válaszoló, viszont olvastunk, olvasunk magyar sci-fit is. Minőségit, kevésbé minőségit, csapnivalót is. Amatőrtől, profitól, "félprofitól"... én igen széles palettát láttam már. Mind így kezdik, mint te. Nyolc év alatt láttam vagy százhúsz sci-fit írni szándékozót. Mindenki így kezdte, kivétel nélkül. Sablonok, panelek, klisék. Aztán ez letisztul, és ha az illető "megéri", rájön, hogy így nem lehet építkezni. Előrágott készétel lesz akkor a mű, nem saját, önálló alkotás, amit a megírása után két nappal nem tagadnál le. De ha még van is önálló ötleted, saját világod, mindened, akkor sem garancia a sikerre: ott az írástechnika, a tudományos háttér (még ha csak látszetvilág is), a nyelvtan, alapfokú helyesírás, mesélőkészség... mind-mind olyan, ami egyelőre a hozzászólásaid alapján benned nincs meg.

Nem azt mondom, ne írj. De ha te a véleményükre vagy kíváncsi, mi azt elmondjuk. Ez így nem lesz jó, soha a kutya életben nem fogsz vele "befutni", mi nem olvasnánk, sőt, még ingyen sem, próbából, ha elküldöd, akkor sem. Ettől még te vagy a szerző, azt csinálsz vele, amit akarsz. Megírhatod. Tőlem akár dodekalógia is lehet. Szétküldheted mindenkinek, akit csak ismersz. Sőt, az összes magyar fantasztikummal foglalkozó kiadónak is elküldheted. Ha végül megnyersz valakit, és sikeres regénnyé válik, akkor annak csak örülök, ne legyen igazam, mindig ezt kívánom.

Ettől még szívem joga a kliséhalmokat kliséhalmoknak, ezáltal pedig ócska ponyvának tartani, amit nem kiadni, hanem kidobni lenne érdemes. Ugyanis te épp afelé tartasz, amitől tartasz: ez egy tini-tucatregény lesz. Nem fantasy (nem feltétlenül, bár erősen space-fantasy), és nem Alkonyat, hanem annak a fiús oldala. Mert szép az igényesség felé törekvés, de ha a másik műben látod a hibát, a magadében is vedd észre. Azok a művek nem a romantice nyál miatt ócskák (de azért is), hanem mert klisékből vannak összedobva. Vagy téged csak a romantice nyál körítés taszít? Akkor nincs miről beszélni, írd meg, ezt akarod. De ha a színvonalat csak egy picit is feljebb tennéd, rájönnél, hogy nem az a cél, amit itt leírtál, hanem valami jobb. Eredetiség, mondjuk. De persze ez nem kötelező.

Azért a Dűnét olvasd el. Egy film sosem pótolja a könyvet. A Dűne speciel szerintem ótvar filmben, habár tény, hogy szépen hozzányúltak. De a könyv egészen más világ. Ha annak csak egy töredékét képes vagy elérni, amit Herbert tudott, már elégedett lehetsz magaddal. Nem állítom, hogy hibátlan lenne, annak is megvannak a maga hibái, mégis követendő példának állítom eléd. Holott ha nagyon figyelsz, csupa klisé: van a kiválasztott királyfi, az idegen sivatagbolygó (noha a Star Wars Tatuinja innét eredeztethető, és nem fordítva), a nehéz próbák, a boszorkány, ócska szerelmi jelentek, párbajok, ősellenségek, a nagyon gonosz báró, császár, legyőzhetetlen hadsereg, halálig hű katonák stb. Mindez egybegyúrva valami maszlaggal leöntve, azt csókolom. De a világ él, lüktet. Ha ezt érzed, érted, akkor utána folytathatjuk a beszélgetést.

2012. máj. 28. 02:02
 19/26 A kérdező kommentje:
Ertem en amit mondasz a helyesirasom itt mas mint egy konyv irasakor vagy vizsga irasanal mivel ott rendesen hasznalom az irasjeleket ekezeteket stb. nem is errol a geprol irok amikor konyvet irok mivel itt csak szerb beturendszer van.De ertem amit mondasz es megfontolom es koszonom.
2012. máj. 28. 02:24
 20/26 A kérdező kommentje:
Amugy Twilightban a szar szineszi munka illetve a nyal a baj a vampirokkal nekem nincs bajom van par jo vampiros film az indian kutyak mar nagyobb bajok.Keresztapaban pedig jo szineszi jatek van hiaba nem akartak Al Pacinonak adni eloszor a szerepet kulonmben magyar sci-fit nem irtam es ez itt szamomra Szerbia :P szoval ha nekik akarnak eladni valamit akkor egy szerbrol szolna akinek csaladja gazdag volt de elvesztett mindent es Nikola Tesla epit neki egy ultra-szuper irom man villamokat szoro pancelt es az OSztrak Magyar Monarhiat irtana na ezt eladhatna az ember :D barmit ahol szerbek olnek mert nalunk ennel is kevesebb a sci fi mint mondjuk Magyarorszagon a konyv kulonmben tenyleg nem rossz olvastam valameddig de tele van mesekbol atvett klisekkel es megis beszippantja az embert ennyi erovel kepregenyt kellene csinalni :D nem igaz hogy jo klisekbol nem lehet jo vilagot epiteni milyen sok mu azt csinalja a csillagok haboruja is mitoszokbol vett at sok mindent es jo es rossz harcanak szimboluma lett az is.De szamomra mondjuk a vilagok harca film is egy kalap fos de konyv lehet hogy jo de nem olvastam meg. J.R.R. Tolkien az en nagy kedvencem C.S.Lewis fele fantasy-t is elismerem de az gyerekeknek valo :D Twilightra visszaterve azert abban olyan uzenetek vannak hogy "szexualitas valaszthato" vagy az "abortusz" latszik hogy egy mormon irta a kisgyerekeknek illetve kislanyoknak.Amit irnek azert nem errol beszelve burkolva sem...van ez a R.A. Salvatore is akit a sablonok kiralyanak is neveztek es o is megel es lett neve valahogy.
2012. máj. 28. 02:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!