Milyen Harry Potter-hez hasonló könyvet ajánlanátok?
Stephen King - Talizmán
Jonathan Stroud – Bartimaeus trilógia
Ugyan ez az "alap" Harry Potter-közönségnél is fiatalabbaknak íródott, de én egyáltalán nem bántam meg, hogy felnőtt fejjel újraolvastam:
Michael Ende: A Végtelen Történet
Böszörményi Gyula Gergő könyvei.
Azt mondják, hasonló a Harry Potterhez. Magyar Harry Potternek is mondják.
Én olvastam és nagyon-nagyon szeretem.
Gergő egy kisfiú, akiről kiderül, hogy sámánnak született.
Itt kezdődik a történet, ami lebilincselően érdekes.
"Ha egyáltalán képes megmenteni, vagyis saját ostobaságából felébreszteni valaki az emberiséget, akkor az nem vallási guru, sem politikus, tudós, filozófus vagy pszichiáter lesz: erre kizárólag a mesélők, az írók és a költők lehetnek képesek. Gyógyítanak, könnyeket törölnek le, mosolyt fakasztanak és reményt adnak. Rengeteg a dolguk, alig győzik, mert igen kevesen maradtak." Így fogalmazta meg hitvallását egy beszélgetés során Böszörményi Gyula. Most már bizton állíthatjuk, ő maga ezen igen kevesek közül való. Nem az "éberek", hanem a "révülők" közé tartozik, akiknek természetes közege a mese- és álomvilág. Jól ismeri és komolyan veszi a mesei hagyományt, s annak lényegét, a szerteágazó, váratlan fordulatokban gazdag, lebilincselő történetet.
Böszörményi Gyula regénysorozata mese - a szó kétezer éves értelmében. Aszerző méltán várhatja a meghívót a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők találkozójára. Szeretettel várja őt olvasóinak népes tábora. És éppen ez utóbbi, a népes olvasótábor indokolja az IBBY magyarországi szekciójának jelölését Az Év Gyermekkönyve-díjra.
Aki szereti Harry Pottert, Gergőt is szeretni fogja. És ez legalább magyar, rólunk szól, nekünk íródott.
Igen, folytatásos. Az első kötet c. Gergő és az álomfogók.
Hidd el, nem fogsz bent csalódni, ha elkezded olvasni. Könyvtárban is megtalálható.
Nekem Böszörményi Gyula a kedvenc magyar íróm. A Gergő-könyvek zseniálisak. Nekem jobban tetszik, mint a Harry Potter, ő egy egész világot teremtett meg, méghozzá a magyar mondavilág felhasználásával. Szerintem olvasd el, nagyon jó! Az elején döcögősen indul, de ahogy megismered a szereplőket, egyre jobb és jobb lesz, a végén pedig azt kívánod, bár ne lenne vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!