Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mondanátok véleményt a regénye...

Mondanátok véleményt a regényemről?

Figyelt kérdés

13 éve írtam utoljára E/3 nézőponttal, úgyhogy minden esetleges tanács jól jön ^^

A történet maga egy fantasy, ami az 1800-as évek vége felé játszódik, és Londonból indul. Különlegessége, hogy a főszereplő nem a hős/kiválasztott, hanem a segítője.

[link]

2022. dec. 2. 20:03
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Közben eszembe jutott még egy apróság, ami nekem furcsa a történetben. Lápisz elvileg nimfa, ki is emelted, hogy az anyjától örökölte a külsejét. Akkor miért nem tudják ezt az emberek róla? Miért nincs például neki is szokatlan bőrszíne? A prológusban Callum számára rögtön egyértelmű volt, hogy nem közönséges nőkkel találkozott. Látta, hogy máshogy néznek ki, érezte, hogy különös energia lengi körül őket, és ebből rögtön rájött, hogy nimfák, pedig leszögezted, hogy nem ismerte a mocsárhoz kapcsolódó ijesztő történeteket, tehát valószínűleg nem tudott róluk sokat, csak azt, hogy léteznek ilyen lények. Lápisszal szemben pedig mindenki úgy viselkedik, mintha közönséges nő lenne, csak szebb az átlagnál. Ennek van valami oka?
2022. dec. 7. 10:48
 12/18 anonim ***** válasza:
23%

Ok-okozatok, karakterek személyisében és maga a személyiségük.

Ok okozatban minden mindennel összefügg. Az elméjük, lelki állapotuk, mentalitásuk, érzéseik, vágyaik, tetteik... stb.

Mindemellett a múlt időben van az egész iromány, ami nem engedi az embert elmélyülni a sztoriban. Amolyan "jó' van az, megtörtént már" érzést kelti az emberben.

Meg kell tanulni a múlt, jelen és jövő írását megfelelően használni.

A jelen fontos. Főleg a mélyebb megélések miatt.

"van egy ötletem! Leírom!" - ám nem mindegy, hogy hogyan.

A kocsma és sablon részeit/jeleneteit is átírnám.

Tudni kell az olvasóban érzéseket kelteni, hol fent, hol lent, hol intenzíz, hol nyugis jelenetekkel.

Bennem elég lineálisvolt az érzés a fent említettek miatt.

Javaslom olvass könyveket, képregényeket stb és elemezd, jegyzetelj, a szöveg írásától egészen az érzésekig mindent. Mikor mire hogyan reagálsz.

Mert úgy érzem: nem igen olvastál az évek alatt.

Inkább amolyan saját kisebb élmények, kisebb fantáziával vegyítve.

Napló és a hobbi írás vegyítése.

A borítórajz pedig valahonnan nagyon ismerős nekem.

WLOP (Youtube csatornája is van, PS rajzolástól a 3D modellezésig sok mindenhez értő alkotó) grafikái között van egy harcos karakter, aki kifejezetten hasonlít stílusban is a vörös karakteredre.

A dekoltásos fekete ruházat, csukja is.

Ha nem saját a grafikád vagy felkérésre elkészített egyedi rajz, akkor vigyázz, mert jogi következményeket is vonhat maga után. Akkor is, ha a felkért személy lopta s picit szerkesztett rajta vagy egy az egyben elküldte.

Átlag ember bólint, hogy rendben van a sztori stb, ám sokat számít a kor, logika, ok-okozat, fantázia, érzések megtapasztalása vagy minimum elemzése, a sok más történet olvasása és társai.

Az írás is olyan, mint bármely alkotói tevékenység. Látható, érezhető, hogy milyen szinten van jelenleg a kivitelező személy.

Pl rajzban is elég 1 perces kezdetleges vázlatot látnom, hogy felmérjem az illető szintjét.

Hétköznapibb pl:

Látszik ki fogott seprűt vagy baltát ritkán vagy ki a rutinosabb.

Gyakorolj, fejlődj, elmélkedj, értsd meg az ok okozatokat stb.

Sok sikert és fejlődést!

2022. dec. 7. 10:51
 13/18 A kérdező kommentje:

Ez az utolsó válasz akkora baromság, hogy muszáj reagálnom.

Nem igaz, hogy csak jelen idővel lehet mély benyomást tenni, sőt... Azt kell megtanulni, hogyan döntsd el, milyen nézőpontban és időben írod a történetet. Itt E/3-at választottam, mert a főszereplőnek nincs elég erős, egyedi hangja ahhoz, hogy jól álljon neki az E/1. Múlt időben írok, mert csak egy történetet mesélek el, nem merülök bele a lélektanba, mert nem ez a történet lényege.

Jelen időben akkor jó írni, ha a történet a karakter lelki fejlődésére koncentrál, hogyan hatnak rá a különféle plotpontok, miként formálódik a történet során. Én itt nem erre fókuszálok. Nem karakter-, hanem cselekményközpontú a regény, így nem állna jól neki a jelen idejű elbeszélés.

Nem mellesleg: nagyon sokat olvasok. Azért kezdtem el írni, mert a könyvek menedéket jelentettek számomra, és másoknak is ezt szeretném megadni. És most jöhetsz majd azzal, hogy "nem tudhatom, milyen a személyes életed", te magad jöttél feltételezésekkel csak azért, hogy okosabbnak mutathasd magad velem szemben. Nem is értem, honnan jött ez az "olvass többet, mert látszólag nem olvasol" dolog, amikor a válaszod tele van olyan ostobaságokkal, amiket egy átlag könyv kinyitásával meg lehet cáfolni. Példának okáért: a múlt idejű elbeszélés a legalapabb, mert nagyon kevés regénynek áll jól a jelen idő.

Plusz nem hiszem, hogy egy max 10 oldalnyi részlet alatt kell érzelmi hullámvasutat zúdítanom az olvasóra. A történet maga még el sem indult, a felvezetésben vagyunk, ami alatt csak bemutatom a karaktereket, a világot. Nyilván vannak hibáim, akadnak benne olyasmik, amiket valószínűleg hamarabb kell behoznom, mint gondoltam, elvégre csak a first draftnál tartok, de pont azok a dolgok, amiket te felsoroltál, na, azok egyáltalán nem hibák, csak okosnak akartál tűnni.

Több írókurzust is végeztem, rengeteget bétáztatok, folyamatosan tanulom, hogyan fejlődhetnék, és ne haragudj, de azt tisztán tudom, hogy ennek a sztorinak nem állna jól a jelen idő, és nem 10 oldal alatt kell bevezetnem az olvasót egy érzelmi hullámvasútba. Plusz 10 oldal alapján megállapítani, hogy egyáltalán nincs ok-okozat, kicsit erős. Maximum annyit mondhatunk, hogy bizonyos információkat korábbra kell hoznom, nem pedig egyből azt feltételezni, hogy egyáltalán nincsenek okok bizonyos dolgokra.

Tényleg, ha nem Wattpados lenne a link, több válaszoló teljesen máshogy állna hozzám... Megy mindenhol a hiszti, hogy Wattpadon minden szar, majd amint valaki minőségibb munkát tesz ki, majd itt kér véleményt, csak szidást kap, mindenki a kákán is a csomót keresi, nehogy véletlenül jót kelljen mondania egy Wattpadra feltöltött történetről (tisztelet a kivételnek).

2022. dec. 7. 21:41
 14/18 anonim ***** válasza:
#13 Abszolút igazad van a jelen/múlt meg az E/3 ügyében.
2022. dec. 7. 22:49
 15/18 anonim ***** válasza:

#12, azt mondod, egy skiccből felismered valaki szintjét, de annyit nem tudtál határozottan kijelenteni, hogy ez Wrop Crow c. munkája, csak rákerült valami filter.

Hagyjuk már... :'D

2022. dec. 8. 13:26
 16/18 anonim ***** válasza:
#12 egy baj van ezzel. én például gyűlölöm a jelen időben írt könyveket, baromira zavar
2022. dec. 8. 20:41
 17/18 anonim ***** válasza:

felkel, kimegy a konyhába, kinyitja a hűtőt, tejet iszik, mert a tej jó. megtörli a száját, visszafekszik az ágyba. meg nem alszik. őt perce fekszik, hánykolódik.

szerintem borzalmas

2022. dec. 8. 20:46
 18/18 anonim ***** válasza:
egyébként meg van vége egy könyvnek ugyanis meg lett már irva, és ott van a könyv végén a vége
2022. dec. 8. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!